Sport

Papírforma amerikai arany a férfi kosárlabdatornán

Sorozatban negyedszer, összességében 16. alkalommal az amerikai válogatott nyerte az olimpia férfi kosárlabdatornáját.

Papírforma amerikai arany a férfi kosárlabdatornán
A találkozó legjobbja Kevin Durant (fehérben) volt
Fotó: Aris MESSINIS / POOL / AFP

A tokiói fináléban az amerikaiak 87-82-re nyertek a franciák ellen, akiktől még a csoportkör első fordulójában vereséget szenvedtek.

A találkozó legjobbja Kevin Durant volt, aki 29 ponttal járult hozzá a sikerhez, és Carmelo Anthony mellett az egyedüli háromszoros olimpiai bajnok lett a férfiaknál.

„Életemben nem volt rajtam ekkora felelősség, rengeteg ember nézett bennünket, mindennap ezzel az érzéssel keltem” - mondta Gregg Popovich, az amerikaiak ötszörös NBA-bajnok szövetségi kapitánya. - „Megkönnyebbültem, alig várom, hogy visszamenjünk a hotelbe, és vége van az egésznek” - tette hozzá a 72 éves mester.

A cserepadról beszálló JaVale McGee édesanyja, Pamela szintén olimpiai aranyat nyert kosárlabdában az 1984-es játékokon. Az anya-fia duplázás először fordul elő az amerikai ötkarikás történelemben.

A Milwaukee Bucks-szal az olimpia előtt néhány nappal NBA-bajnok Jrue Holiday és Khris Middleton előtt csak Scottie Pippen, Michael Jordan, LeBron James és Kyrie Irving lett ötkarikás bajnok és NBA-győztes ugyanabban az évben.

Az Egyesült Államok férfi kosárcsapata 19. olimpiáján 16-odszor diadalmaskodott. A franciák 21 év után állhattak ismét ötkarikás dobogóra, és a harmadik döntőjüket is elvesztették.

Kapcsolódó írásaink