Sport

Birkózás: Lőrincz Viktor ezüstérmes az olimpián

Lőrincz Viktor ezüstérmet szerzett a tokiói olimpia kötöttfogású birkózóversenyének 87 kilogrammos súlycsoportjában, miután a döntőben 5-1-es vereséget szenvedett az ukrán Zsan Belenjuktól.

Birkózás: Lőrincz Viktor ezüstérmes az olimpián
Lőrincz Viktor a dobogón, nyakában az ezüstéremmel
Fotó: MTI/Illyés Tibor

 A BHSE 31 éves versenyzőjének volt miért törlesztenie a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok ukrán Zsan Belenjuk ellen, mivel a legutóbbi, 2019-es vb fináléjában kikapott a súlycsoport ászától, aki Rióban ezüstérmes volt.

Az első három percben mindkét fél óvatosnak tűnt, de valamelyest a 2017-ben kontinensbajnok magyar birkózó volt aktívabb, ezért egy perc után a riválisát figyelmeztette a bíró. Mivel Belenjuk harcmodorában nem állt be változás, így megintették (1-0), azonban Lőrincz nem tudta kihasználni a parterhelyzetet, ugyanis amikor fordított emeléssel próbálkozott, akkor ellenfele kibújt a fogásból, és azonnal lábra pattant.

Lőrincz Viktor (jobbra) nem bírt az ukrán Beleniukkal
Lőrincz Viktor (jobbra) nem bírt az ukrán Beleniukkal
Fotó: AFP/Jack Guez

Az igazi küzdelem a szünet után kezdődött, akkor mindkét fél nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, de a egy perc után a várakozásoknak megfelelően visszaintették Lőrinczet (1-1). Belenjuk viszont kihasználta előnyösebb helyzetét, és két pörgetéssel 5-1-es előnyre tett szert.

A hátralévő másfél percben a híresen jó kondícióval rendelkező Lőrincz hiába hajtott, nem tudott akciót csinálni a megingathatatlannak tűnő Belenjukon, így továbbra is nyeretlen maradt ellene.

Módos Péter edző (balra) és Sike András szövetségi kapitány (jobbra) vigasztalja az ezüstérmes Lőrincz Viktort a döntő után
Módos Péter edző (balra) és Sike András szövetségi kapitány (jobbra) vigasztalja az ezüstérmes Lőrincz Viktort a döntő után
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lőrincz Viktor a magyar olimpiai csapat 12. érmét nyerte a japán fővárosban, négy arany és három bronz után ez volt az ötödik ezüst.

Objektum doboz

Lőrincz Viktor: Az elmúlt egy évben mindent a birkózásnak rendeltem alá

A kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában ezüstérmes Lőrincz Viktor elismerte, hogy döntőbeli riválisa, az ukrán Zsan Belenyuk jobb volt nála.

„A cél az volt, hogy kibirkózzam magamat, ne maradjon bennem hiányérzet. Ezt megtettem. A terv az volt, hogy a második menetben még rátegyek egy lapáttal, hogy ne intsenek meg, de ezt nem tudtam elkerülni, a lenti támadása nagyon jó volt, nem tudtam kivédeni” - idézte fel a finálét a BHSE 31 éves versenyzője, aki úgy méltatta riválisát, hogy nemcsak technikailag erős, hanem fejben is, ennek köszönheti, hogy két világ- és három Európa-bajnoki cím után az olimpia is összejött neki a riói ezüstöt követően. Hozzátette, tudomása szerint Belenyuk eddig akart birkózni. Harmincéves ellenfele ukrán édesanyától és ruandai édesapától született Kijevben, kilencévesen kezdett el birkózni, két évvel ezelőtt pedig bekerült az ukrán parlamentbe.

A 2017-ben Európa-bajnok Lőrincz Viktor a folytatást illetően óvatosan fogalmazott, mert az elmúlt egy évben mindent a birkózásnak rendelt alá, így most csak pihenni szeretne, illetve horgászni a 77 kilósok között győztes testvérével, Tamással. „A kislányom születése nagyban hozzájárult a sikerhez, neki nyertem ezt az érmet. Bár ő még nem fogja fel mi ez, de rengeteg erőt adott nekem” - mondta Lőrincz Viktor, akinek koronavírus-fertőzés miatt sokat kellett kihagynia a felkészülésből, emiatt az alapozás eleje rendkívül nehéz volt számára.

Bátyjáról szót ejtve azt emelte ki, számára követendő példakép volt, hogy honnan hova lehet eljutni kemény munkával. Szerinte testvérének óriási szerepe van ebben az ezüstéremben, de szerényen úgy fogalmazott, egy kicsi neki is van az ő aranyában. Lőrincz Viktor számára sokat jelentett, hogy fivére a döntő után azt mondta, büszke rá. „Tamás bemutatta, hogy 34 évesen is lehet olimpiát nyerni” - mondta Lőrincz Viktor, aki Párizsban a következő olimpián éppen annyi idős lesz. „De nem akarok ennyire előre rohanni”.

Arra a felvetésre, hogy a riói kudarcok után ő vette rá testvérét a folytatásra, most megtörténhet-e fordítva, nevetve úgy válaszolt: „ha jön velem, akkor én is nyomom tovább”.

Kapcsolódó írásaink

Lőrincz Tamás: Ezt az aranyat a testvéremnek köszönhetem

Ā„Rio nem sikerült jól, túl sokat kellett fogynom, de az viselt meg igazán, ami az öcsémmel történt, ha ő nincs, ez meg sem történik. Ő volt az, aki tovább rugdosott, hogy csináljam tovább, miközben az ő nyakából vették el a bronzot”