Sport

Parlamenti képviselő ellen küzd szerdán az aranyért Lőrincz Viktor

Legfrissebb olimpiai bajnokunk, Lőrincz Tamás öccse, a szerdán kötöttfogású birkózásban a 85 kilogrammosok között olimpiai aranyért birkózó Viktor, az ukrán Zsan Venszanovics Beleniuk legyőzésével szerezheti meg a család második ötkarikás aranyát.

Parlamenti képviselő ellen küzd szerdán az aranyért Lőrincz Viktor
Beleniuk a szerb színekben versenyző, georgiai születésű Zurab Datunasvili elleni győzelemmel kezdte az olimpiát
Fotó: Fotó: Jack Guez/AFP

A két birkózó korábban kétszer találkozott, ezeket a meccseket Beleniuk nyerte meg, de csak nagyon kicsi különbséggel.

A 30 éves Beleniuk még a Szovjetunióban, Kijevben született, ukrán anya és ruandai apa gyermekeként. Édesapja Kijevben tanult a helyi Repülőműszaki Egyetemen, majd nem sokkal később hazatért, hősi halált halt a ruandai polgárháborúban.

Zsan Beleniuk 9 éves kora, azaz az ezredforduló óta birkózik. Eddigi legnagyobb sikere a riói olimpián szerzett ezüstérme, valamint egy évvel korábban nyert világbajnoki címe (a katonai közelharc szerzett világbajnoki címének sportértékét nehezebb lenne kalibrálni), de talán még ennél is érdekesebb a civil pályafutása.

2019-ben az egykori színész, Volodimir Zelenszkij által alapított „A Nép Szolgája” (Szluha narodu) párt jelöltjeként tagjává választotta az ukrán parlament – első színesbőrű képviselőként ezzel is történelmet írt, nem csak a birkózásban elért sikerekkel.

Kapcsolódó írásaink