Sport

Márton Anna a bronzéremért küzdhet

A térdsérülése dacára egész nap hősiesen küzdő Márton Anna 15-8-ra kikapott az orosz Szofija Velikajától női kardvívók egyéni versenyének elődöntőjében a tokiói olimpián, így a bronzéremért mérkőzhet később.

Márton Anna a bronzéremért küzdhet
Márton Anna az elődöntőt elveszítette, de a bronzmeccsen még vigasztalódhat
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A BVSC-Zugló 2015-ben világbajnoki bronzérmes vívója az esti elődöntőben az egyéniben kétszeres világbajnok, Rióban ezüst-, illetve csapatban olimpiai aranyérmes orosz Szofija Velikajával csapott össze, és simán, 15-8-ra alulmaradt.

Pedig az elején még ő irányított, három gyors tussal 3-0-ra ellépett, és bár ellenfele ugyanolyan gyorsan ki is egyenlített, sokáig nála volt az előny. A pihenőhöz közeledve aztán a 36 éves Velikaja kéttusos előnyre tett szert - Márton többször is videózást kért, de egyetlenegy alkalommal sem neki adtak igazat -, majd a szünet után nagyon magabiztossá vált, és ekkor már érződött, hogy nem engedi ki a kezéből a győzelmet.

„Az elején úgy éreztem, hogy uralom a mérkőzést és nagyjából érzem a ritmust is, de aztán kicsit ő is váltott, meg pont akkor volt két-három kétes tus, amit fordítva adott meg a zsűri és ez engem nagyon kizökkentett, nagyon elvesztettem a fonalat.

Ő pedig elég rutinos ahhoz, hogy ezt kihasználja - nyilatkozott a vesztes asszó után a 26 esztendős Márton Anna. - Sajnálom, hogy erre nem készültem fel jobban, mármint arra, hogy a kétes tusok valószínűleg nálam lesznek, és azokkal nem szabad foglalkozni.”

A bronzmérkőzést magyar idő szerint 12.50-től rendezik a Makuhari Rendezvényközpont B csarnokában, Márton ellenfele a francia Manon Brunet lesz.

„Nagyon jól ismerem, gyerekkorunk óta együtt vívunk, egy korosztály vagyunk. Pörgős vívása van. Mindenképpen le fogom győzni, bosszút akarok állni, mert Rióban éppen tőle kaptam ki. Azóta egyszer sem tudott legyőzni és ez így is fog maradni” - mondta határozottan. A csapatban világbajnok Brunet öt éve negyedikként zárt.

Kapcsolódó írásaink