Sport

A spanyolok kiemelkednek, mint a Fudzsi

Nagy különbség lesz a férfi és a női labdarúgótorna között Japánban. A legfontosabb differencia, hogy ameddig a női mezőny válogatottjai a lehető legerősebb keretekkel érkeznek, a fér­fiakét korántsem ez jellemzi.

A spanyolok kiemelkednek, mint a Fudzsi
Pedrit (balról), akit az Eb legjobb fiatal játékosának választottak, klubja, a Barcelona lebeszélte volna az olimpiáról, de ő játszani akart
Fotó: AFP/Andy Rain

Az 1992-es barcelonai olimpia óta degradálja a FIFA a férfiak futballversenyét korosztályos tornává, az elmúlt huszonöt évben, Atlantával kezdődően három túlkoros játékos egészítheti ki az idén a halasztás miatt nem U23-as, hanem U24-es gárdákat.

Ehhez még hozzájön az a nem elhanyagolható apróság, hogy a FIFA nem elég erős ahhoz, hogy megvívja a klubokkal a maga csatáját, ezért a torna napjai nem FIFA-napok, azaz az egyesületek, a tulajdonképpeni munkáltatók nem (voltak) kötelesek elengedni Japánba a kiválasztott játékosokat. Ez különösen két európai válogatott, a német és a francia névsorát gyengítette meg.

Az elmúlt negyedszázadot tekintve, a korosztályos szabályoktól függetlenül szinte mindig jutottak aktuális világsztárok az olim­piai tornára (1996: Bebeto, Ronaldo, Crespo, 2000: Zamorano, 2004: Mascherano, Tévez, Pirlo, 2008: Messi, Ronaldinho, 2012: Neymar, Giggs, Luís Suárez, 2016: Neymar).

A mostani azokhoz képest gyengébb mezőny, ha nagyon megengedők vagyunk, akkor inkább a 2000-es sydney-ire hasonlít: akadnak benne olyan játékosok, akikből világsztár lehet. Mint akkor volt Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso, Carles Puyol, Xavi, Petr Cech, Milan Baros vagy Samuel Eto’o.

Nem erősíti a torna színvonalát az egyébként érhető, a kontinensek a valós erősorrendtől teljesen eltérő helyelosztása, amely miatt Ázsiát, Ausztráliát is ideértve négy, Óceá­niát további egy, Afrikát három, Közép-Amerikát két csapat képviseli, míg a világfutballban meghatározó Dél-Amerikának így két, Európának négy hely jutott.

Az elemzések szerint a csütörtökön kezdődő torna kiemelkedő esélyese a spanyol válogatott, amelynek hat kulcsjátékosa (Unai Simón, Pau Torres, Eric García, Mikel Oyarzabal, Dani Olmo és Pedri) Eb-elődöntős volt néhány héttel ezelőtt. A többiek között is olyan játékosaik vannak, mint Marco Asensio, Óscar Mingueza vagy Dani Ceballos.

A második legerősebb keret a braziloké, ennek vezéralakja a 39. évében járó csapatkapitány, Daniel Alves. Meglepetést okozhat a japán és az elefántcsontparti válogatott – a németek nagyon összevissza kerettel utaztak, de mégis két arany- és egy ezüstérem a mérlegük a legutóbbi három U21-es Eb-n.

Kapcsolódó írásaink