Sport

A határ a csillagos ég a futball­zseninek

Huszonegyedikén ünnepli huszonegyedik születésnapját az a labdarúgó, aki Európában most a leginkább leigazolni kívánt játékos

Erling Braut Haaland Leeds­ben látta meg a napvilágot, de norvég állampolgár és válogatott, amúgy a Borussia Dortmund 194 centiméteres csatára. A távozásáért a német csapat nagyon sok pénzt kaphatna.

A határ a csillagos ég a futball­zseninek
Többeknek fáj a foguk a norvég csoda­csatárra, Erling Braut Haalandra, a Chelsea 175 millió eurós ajánlatot tett rá a Borussia Dortmundnak
Fotó: AFP/Ina Fassbender

Nem esett messze az alma a fájától, hiszen Erling Braut Haaland édesapja, Alf-Inge is norvég válogatott focista volt, aki az angol élvonalban, a Leeds United és a Manchester City csapatában játszott.

Mindazonáltal az ifjabb Haaland esetében a Premier League még csak most került elérhető közelségbe. Eddig az osztrák és a német bajnokságban pallérozódott és döntögette a különböző rekordokat (a legfiatalabb játékos, aki a BL-selejtezőben gólt rúgott, a Bundesliga első focistája, aki az első két bajnokiján öt gólt vágott).

A BBC szerint a Chelsea vezetőedzője, Thomas Tuchel kapva kapna a játékoson, aki 20 BL-mérkőzésen 16 gólra volt képes. De a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola is szívesen látná a csapatában az ifjú gólzsákot. Haaland ügynöke, Mino Raiola az optimális döntést igyekszik előkészíteni, vagyis sok pénz, sok játéklehetőség. De a City tervei és pénztárcája nem feltétlenül jelentik a norvég csodacsatár számára a következő állomást.

A gólkirály Sergio Agüero lelépési pénz nélkül igazolt a Barcelonába, a bevételi oldalon ez semmit nem hozott, míg Guardiola szívesen lecsapna az Eb-n remeklő Harry Kane-re, akinek a sorsa a Tottenhamban erősen kérdéses, és kinézték maguknak Antoine Griezmannt (Barcelona) és Robert Lewandowskit (Bayern München) is. Márpedig ennyi csatárra biztosan nem lesz szükségük.

A legbrutálisabb ajánlatot azonban a Chelsea tette: 175 millió eurót (60 milliárd forintot) ajánlott a Dortmundnak Haaland játékjo­gáért a The Mirror című brit napilap szerint. (Bő másfél éve 20 millióért vették a Salzburgtól.) Ha a londoni kékek sikerrel járnak, az átigazolási piacon ez lesz a második legdrágább transzfer.

A brazil Neymarért négy évvel ezelőtt 222 millió eurót fizetett a Paris Saint-Germain a Barcának. A Borussia Dortmundnak semmi sem sürgős, a csatár szerződése 2024 nyaráig szól, addig pedig az ár mehet akár még feljebb is. A Bild és a Transfermakt.com szerint a Chelsea főnöke, az orosz származású milliárdos, Roman Abramovics nem az a fajta, aki ki szeretné ezt várni.

Kapcsolódó írásaink

Nyolcvanéves a Szőke Szikla

ĀMészöly Kálmán játékosként 61-szer ölthette magára a címeres mezt, szövetségi kapitányként pedig 1982-ben kivezette a válogatottat a világbajnokságra