Sport

Tokió készen áll, de ideges

Hivatalosan is megnyílt az vi falu, amely jelenleg kong az ürességtől. A magyar csapatvezetés regisztrált, és átvette a bérelt eszközöket, járműveket

Tíz nappal az olimpia kezdete előtt, tegnap hivatalosan megnyílt Tokióban az olimpiai falu. Két japán tisztségviselő odaállt az épületek elé, és egy ökölpacsival letudta az ünnepélyes átadást. Az olimpikonok szálláshelye jelenleg még inkább kísértetvárosra hasonlít, viszont kétségtelenül impozáns.

Tokió készen áll, de ideges
Az olimpiai falu szép és tágas, de az olimpikonok még nem költözhettek be
Fotó: MOB

Egy mesterséges sziget 44 hektáros területén 21, egyenként 14 vagy 18 emeletes házból épült fel a sportolók 18 ezer ágyas (!) úgynevezett olimpiai faluja, ahová a szabályok szerint leghamarabb ki-ki a saját sportága küzdelmei előtt öt nappal költözhet be, és két nappal a versenye után el is kell hogy hagyja azt.

Ezenkívül is számos korlátozással kell majd szembenézniük a versenyzőknek – egyedül kell étkezniük, tartaniuk kell a kétméteres távolságot, és maszkot kell hordaniuk –, de sok a pozitívum is. „Bármely korábbi játékokkal összehasonlítva kiváló az olimpiai falu, különösképpen a rióihoz képest. Kifejezetten szép, tágas és precízen kidolgozott, amelyből 229 ágy a magyaroké” – nyilatkozta az MTI különtudósítójának Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

A szobák fele a tengerre néz, a másik fele egy szép parkra. Ezt a magyar csapatvezetés onnét tudja, hogy 57 nemzet olimpiai vezetői különítményével együtt regisztrált az olimpiai faluban, átvette az apartmanokat, a kulcsokat, a kisbuszokat, és megkezdte a csapatiroda dekorálását, kialakítását. A sportolóink közül azok, akik már Japánban vannak, egyelőre külső helyszíneken, edzőtáborokban akklimatizálódnak. Lesznek olyanok is, akik eleve nem a tokiói olimpiai faluban laknak, hanem a versenyhelyszínük közelében (kajak-kenusok, kerékpárosok, vitorlázók), a gyaloglók több száz kilométerre, Szapporóba utaznak.

„A szobák tágasak, az ágyak két méter hosszúak, de harminc centivel meghosszabbíthatók, így senkinek nem lesz gondja az alvással. A belmagasság okozhat némi kényelmetlenséget a vízilabdázóknak, amikor fürdenek” – mondta tréfásan Vékássy. A mieink a 19. számú házban laknak, a csapatvezetői iroda a 14 emeletes épület második emeletén van, és a fölötte lévő két szintet csak magyarok lakják, de mivel a vártnál nagyobb lett az indulói létszám, az ötödiken is lesznek honfitársak.

A magyar olimpiai csapat küldöttsége elkocsikázott a vitorlázók, kerékpározók versenyhelyszínére is, ott is elvégezték az adminisztrációt, átvették többek közt a szörfösök bérelt kísérőhajóját. És küldik haza a fontos infókat, például a nehezen elviselhető páratartalomról és az állandó esőről. De leginkább arról, hogy mindenki készüljön fel, a reptéren akár 6–8 órás várakozás is előfordulhat. A csehek első csapata 12 órát dekkolt a megérkezés után, és a reptéri transzfer is idegtépő lassúsággal ment.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is dicsérte az olimpiai falut. Szerinte a japánok fantasztikus munkát végeztek az előkészületek során, és Tokió a legjobban felkészült házigazda lesz. Ez a dicséret nem hatotta meg valamennyi japánt. Akadtak olyan tiltakozói csoportok, amelyek az elnök pénteki hirosimai látogatását szeretnék megakadályozni. A petíciót már 15 ezren aláírták, és Bach szállodája előtt is tüntettek. Nem kérnek a politikai célú látogatásból.

Kapcsolódó írásaink

Aranyért vív Szilágyi Áron

ĀBíró Attila szerint a járvány miatti egyéves halasztás alatt erősödött a magyar női vízilabda-válogatott – Boczkó Gábor helyettesíti Udvarhelyi Gábort Tokióban