Sport

Megérkezett Tokióba az olimpiai láng

Két héttel a megnyitó előtt pénteken megérkezett Tokióba az olimpiai láng.

Megérkezett Tokióba az olimpiai láng
Macuoka Suzo egykori teniszező átveszi az olimpiai lángot
Fotó: AFP/Philip Fong

Egy nappal azt követően, hogy a szervezők bejelentették, gyakorlatilag nézők nélkül zajlanak majd a versenyek, a hagyományoktól eltérően csendes ceremónia keretében köszöntötték a játékok egyik jelképét. A szinte üres Komazava Olimpiai Parkban tartott eseményen részt vett Koike Jurikó, Tokió kormányzója is.

A láng útját általában ezrek kísérik, a koronavírus-járvány miatt azonban ezúttal ez is máshogy alakult, ráadásul a japánok többsége továbbra is ellenzi az ötkarikás játékok megrendezését.

Koike Jurikó, Tokió kormányzója az olimpiai lánggal
Koike Jurikó, Tokió kormányzója az olimpiai lánggal
Fotó: AFP/Charly Triballeau

A fáklyaváltó márciusban kezdődött, azóta a házigazda ország mind a 47 prefektúrájába eljutott a láng, de általában a közönségtől elzárt utakon haladt, ezzel is minimalizálva a fertőzésveszélyt. Ugyanez lesz a helyzet a fővárosban is.

A kormány csütörtökön úgy döntött, hogy hétfőtől augusztus 22-ig rendkívüli állapotot hirdet Tokióra és környékére. Az ötkarikás játékok július 23-án kezdődnek és augusztus 8-án zárulnak.
 

Kapcsolódó írásaink

Tokió: rendkívüli állapot

ĀA legravaszabb kérdés az, hogyan akklimatizálódjanak és maradjanak a legtovábbtávol a veszélyzónától a nemzeti válogatottak – Eldőlt: zárt kapus lesz a játékok