Sport

Shaw-show

Az angoloknak jutott a legkönnyebb feladat a negyeddöntőkben, és ők éltek is a lehetőséggel

Mindkét félidő elejét megnyomva habkönnyű győzelmet arattak az ukránok ellen. A 4–0-ás győzelmet hozó gólok közül három (Harry Kane mindkét, illetve Harry Maguire egy gólja) a játékrészek első öt percében született.

Shaw-show
Luke Shaw akár két ukránon is áttört, mint itt Matvijenkón és Jarmolenkón
Fotó: AFP/Alessandro Garofalo

A Tottenham csatára, az előző vb gólkirálya meghálálta Gareth South­gate bizalmát. A szövetségi kapitány kitartott mellette akkor is, amikor fél Anglia már lekövetelte a pályáról a csoportmeccsek során, majd a németek elleni nyolcaddöntő nagy részében. A mostani duplával Kane kilencgólos a nagy tornákon, beérte Alan Shearert, immár egyedül Gary Lineker vezet előtte (eggyel) az angolok ranglistáján.

Továbbra is kitűnően működik Raheem Sterlinggel a kettőse, a mérkőzés kimenetelét alapvetően befolyásoló gyors első gól előtt a torna korábbi szakaszában a befejezésben jeleskedő Sterling adott álompasszt Kane-nek. Ez volt a hatodik gólpassza a válogatottban Kane-nek, ez rekord a 21. században a háromoroszlánosoknál.

A tornán most játszott a legjobban Luke Shaw, előbb Kane-nek, majd Maguire-nak adott gólpasszt a második félidő elején. (Sajnálhatják az angolok, hogy nem volt több Harry a csapatban…) A második gólnak különösen a Manchester United hívei örülhettek: nagy tornán legutóbb huszonegy éve fordult elő, hogy a klub két játékosának összjátékából szereztek gólt az angolok. Akkor David Beckham szolgálta ki a portugálok ellen Paul Scholest.

Feltétlenül meg kell említeni, hogy Jordan Pickford hálója továbbra is érintetlen. Korábban még soha egyetlen kapus sem produkált ilyet egy Európa-bajnokság öt mérkőzése alatt. Csapata, a felkészülési mérkőzéseket is beleértve, sorozatban hét mérkőzésen nem kapott gólt, ilyenre nem volt még példa az angol válogatott 1872 óta íródó történetében.

A dánok igazán hálásak lehetnek a belgákat verő olaszoknak

Anglia válogatottja a legutóbbi két nagy torna, a 2018-as világbajnokság és a mostani Európa-bajnokság egyetlen résztvevője, amelyik mindkét tornán bejutott a legjobb négy közé. Közben a 2018-as Nemzetek Ligájában is játszhatott a négyes döntőben, és fölényesen megnyerte Eb-selejtezőcsoportját. Egyedül a 2020. őszi NL-mérkőzéseket rontotta el.

A négy csapatból az olaszok immár harminckét mérkőzés óta veretlenek, az osztrákok elleni, hosszabbításban megnyert negyeddöntőt is győzelemnek véve, sorozatban tizenhárom találkozót nyertek meg. A magyarokkal azonos vb-selejtező-csoportban szereplő háromoroszlánosok ugyancsak nagyszerű sorozatban vannak, a legutóbbi tizenegy mérkőzésükből csak egyet, a skótok ellenit nem nyerték meg. Tavaly nyár óta tizennyolc mérkőzést vívtak, ezek alatt mindössze öt gólt kaptak, a legutóbbi hatszázhatvankét játékpercükben egyet sem.

A spanyolok, ugyancsak a koronavírusjárvány miatti leállást követő, 2020. szeptemberi újrakezdés óta, mindössze egyszer kaptak ki (az ukránoktól, Kijevben), de a tizennyolc meccsük pontosan fele, kilenc „csak” döntetlent hozott, és ebben még nincs is benne a horvátok ellen hosszabbításban megnyert nyolcaddöntő. A dánok kaptak ki legtöbbször tavaly nyár óta a négyesből, négyszer is – de ezekből háromszor a belgáktól, így aztán nagyon hálásak lehetnek az olaszoknak, hogy elbúcsúztatták a Vörös Ördögöket.
(AD)

Kapcsolódó írásaink

Szent Tamás túlnőtt a cseh druszákon

ĀMég soha nem telt el az Európa-bajnokságok történetében egy ország két elődöntőbeli szereplése között olyan hosszú idő, mint amennyit a dánok kivártak