Sport

A britek támadják majd a szlovénokat

Remek formában rajtol a címvédő Tadej Pogacar a 108. Tour de France országúti körversenyen

Kegyetlenül nehéz verseny vár a 108. Tour de France mezőnyére, amely ma rajtol Brestből, majd 3414 kilométer megtétele után, a 21. szakaszon július 18-án ér célba Párizsban. A szakemberek és a fogadóirodák szerint ismét szlovén belharc lehet az elsőségért.

A britek támadják majd a szlovénokat
Pogacar a favorit a fogadóirodáknál
Fotó: AFP/Vincent Kalut

Vissza szeretne vágni a tavalyi vereségért a szlovén Primoz Roglic – aki az utolsó előtti szakaszig biztosan vezetett – honfitársának, Tadej Pogacarnak. A címvédő jó formáját bizonyítja, hogy idén eddig három többnapos és egy klasszikus egynapos versenyt is megnyert, viszont kérdés, hogy mindössze 22 évesen mennyire tudja elviselni az esélyesség terhét. Mindenesetre a kétszeres Vuelta-első Roglic úgy nyilatkozott: nem saját magát tartja a legnagyobb favoritnak.

A brit Ineos Grenadiers csapata viszont nagy riválisa lehet a két szlovén esélyesnek, mert a 2018-as Tour de France-győztes Geraint Thomast, illetve a Giro d’Italián két éve diadalmaskodó Richard Carapazt és a tavaly első Tao Geoghegan Hartot is harcba küldi. A csapat sportigazgatója, Gabriel Rasch szerint a mostani a korábban Sky néven futó istálló történetének legerősebb Tour-kerete.

Súlyos sérülése után visszatér, de nem esélyesként a négyszeres győztes (2013, 2015, 2016, 2017) Chris Froome, aki 36 évesen rajtol az Israel Start-Up Nation keretében. A brit klasszis őszintén elmondta, hogy még nincs olyan szinten, hogy harcban legyen a sárga trikóért, így várhatóan a kanadai Michael Woods segítője lesz. A sprinterek pontversenyének hétszeres győztese, a háromszoros világbajnok Peter Sagan azt követően száll harcba nyolcadik zöld trikójáért, hogy a Giro d’Italián már sikerült elhódítania idén a kategória első helyét illető ciklámen trikót.

A szakvélemények mellett a fogadóirodáknál is Pogacar az első számú favorit, az egyik internetes oldal 2,4-szeres pénzt fizet a győzelméért. Roglic végső sikere háromszoros, Thomasé 5,5-szeres, Carapazé pedig kilencszeres hasznot ér. A mezőnyre hat hegyi szakasz és két egyéni időfutam vár a francia körversenyen.

Kapcsolódó írásaink