Sport

Pont jó a világbajnok franciáka ellen

Marco Rossi: Ha a meccs előtt tudtam volna, hogy mi az eredmény, igazából még akkor is aggódhattam volna, hiszen a világbajnok volt az ellenfelünk. De ez a mai nap olyan nap volt, amikor az Úr talán ránk nézett fentről

A magyar válogatott hosszú történetében először budapesti tétmérkőzésen nem kapott ki a regnáló világbajnoktól. A vb-címvédő ellen (megint csak: tétmérkőzésen) nagy tornán külföldön is csak kétszer ért el ennél jobb eredményt: 1954-ben a svájci világbajnokság elődöntőjében legyőzte az uruguayiakat, majd 1966-ban a liverpooli Goodison Parkban megverte a brazilokat. A kor és a helyszín is teszi: a kettő után együttvéve sem kapott akkora ünneplést, mint most, a franciák elleni 1–1 után.

Pont jó a világbajnok franciáka ellen
Fiola Attila Kleinheisler Lászlóval
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A portugálok elleni játék 84 percen keresztül több mint biztató volt, de az utolsó (a hosszabbítással együtt) tíz perc mégis csak háromgólos vereséget szült. Ám a franciák ellen, dacolva a forrósággal, a szinte változatlan összeállításban kezdő (Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai Attila – Nego, Nagy Ádám, Kleinheisler, Schäfer, Fiola – Szalai Ádám, Sallai, később csereként beállt Nikolics, Lovrencsics és Cseri) magyar együttes végig stabilan állt a lábán.

Bár az első játékrészben elsősorban Kylian Mbappénak köszönhetően a franciáknak voltak nagyobb helyzetei, a játékrész hosszabbításában a nem is az igazi posztján játszó Fiola Attila, miután kitűnően kényszerítőzött Sallai Rolanddal, két világbajnokot, Benjamin Pavard-t és Raphaël Varane-t legyőzve egy harmadik, Hugo Lloris kapujába lőtte a labdát. Felrobbant a stadion, és persze milyen kishitű az ember, eltelt néhány másodperc még a „tiszta” gólnál is, mire elhittük: vezetünk. (Rossz emlék Schön Szabolcs a portugáloknak rúgott lesgólja.) A második félidőben is a franciák birtokolták inkább a labdát, nekik voltak nagyobb helyzeteik, ám az egyenlítő góljuk elkerülhető lett volna. Más kérdés, hogy a játék képe alapján nem igazságtalan a döntetlen.

A magyar csapatban a cserékkel együtt hat olyan futballista szerepelt, aki a 2020–2021-es idényt az NB I.-ben töltötte. Az UEFA által a mérkőzés legjobbjának választott Kleinheisler László, valamint az ugyancsak kiemelkedő teljesítményt nyújtó Sallai Roland egyaránt a kormány sportpolitikáját hivatásszerűen támadók által gyakran támadott Puskás Akadémia nevelése.

Marco Rossi azt mondta, eddig csak televízión nézte az Európa-bajnokságokat, azonban most, 56 évesen ezzel a csapattal úgy érzi magát, mint egy gyerek a vidámparkban. „Mondhatjuk, hogy ez edzői pályafutásom egyik legszebb napja. Itt vagyunk, nagy a cirkusz körülöttünk, jól akarunk teljesíteni, ugyanakkor továbbra is két lábbal a földön kell járnunk. Nem vagyok arrogáns, hogy azt mondjam, elmegyünk Münchenbe és nyerünk, de azt mondhatom, hogy odamegyünk, és a lehető legjobb teljesítményt fogjuk majd nyújtani” – fogalmazott.

A gólszerző Fiola Attila elérzékenyülten mondta: „Az egész pályafutásom leforgott előttem, a családom és a barátok, akik mindig támogattak… Életem egyik legszebb napja!” Gulácsi Péter: „A világbajnokkal szemben, itthon, egy Európa-bajnokságon, hatvanezer magyar drukker előtt játszottunk 1–1-et, ez pedig egészen felemelő érzés.” Kleinheisler László, akit Franciaországban 2016-ban és idén Budapesten megválasztottak egy Eb-meccs után a legjobbnak, a szurkolókat dicsérte: „Nagyon jó érzés volt velük ünnepelni, hihetetlen, nehéz mit mondani. Ma is ők voltak a 12. játékos a pályán.”

Folytatás szerdán Münchenben, a németek ellen. A tét a továbbjutás. Hihetetlen? Az. De ki ne hinne ezek után a csodában?

Szalagcímekből

L’Équipe (Franciaország): „Fejjel lefelé”. A világszerte elismert párizsi sportnapilap összeállította a második csoportkör álomtizenegyét, ennek kapusa Gulácsi Péter, többek között Robin Gosens, Kevin de Bruyne, Frenkie De Jong és Manuel Locatelli társaságában.


Le Parisien (Franciaország): „99,5. Ennyi kilométert tett meg a francia csapat a Puskás Aréna gyepén szombat délután. Ugyanez a szám 106,5 a magyaroknál. Összehasonlításképpen a franciák tíz kilométerrel többet futottak a németekhez képest az első mérkőzésen (109)”.


Corriere dello Sport (Olaszország, Marco Rossiról): „Egy olasz megállította Franciaországot”.


Kurier (Ausztria): „Végül a magyarok győzelemként ünnepelték ezt a meglepő döntetlent”.


Guardian (Anglia): „A Puskás Aréna akkor sem fog ekkora intenzitással, zajjal és szenvedéllyel visszhangozni, ha végül tényleg az Euro 2020 döntőjét rendezi. Hacsak Magyarország nem ér el odáig. Ez volt a magyarok pillanata, a Franciaország elleni volt a döntőjük, olyat éltek meg, amely hosszú időn keresztül minden ott lévő magyar emlékében megmarad, a vadul ünnepelt döntetlennel a világbajnok ellen”.

Röviden

A mérkőzésen fejsérülést szenvedett Szalai Ádámot a meccs után kivizsgálásra kórházba szállították. Kora este alapos vizsgálatokon esett át, amelyek negatív eredményt mutattak nála. Mint Szabó Gergő sajtófőnök elmondta, a középcsatár jól tudott aludni, nincsenek panaszai, és amennyire lehetséges, kipihente magát.

Kapcsolódó írásaink