Sport

Kétszettes hátrányból fordított Djokovics Cicipasz ellen

Cseh csoda Párizsban: a világranglistán harmincharmadik Barbora Krejciková az egyes után Katerina Siniakovával a páros döntőt is megnyerte

Felemásan szerepeltek az esélyesek az idény második Grand Slam-tornáján: a férfiaknál az első kiemelt szerb Novak Djokovics győzött, míg a nőknél a világranglistán csak 33. cseh Barbora Krejciková nyert a francia nyílt teniszbajnokságon Párizsban.

Kétszettes hátrányból fordított Djokovics Cicipasz ellen
Győzelmével Barbora Krejciková a tizenötödik mától a ranglistán. Novak Djokovics hat párizsi döntőjéből a másodikat nyerte meg
Fotó: AFP/Mustafa Yalcin, A.-C. Pouj

A Fortuna megakadályozta, hogy a világ jelenlegi két legjobb férfi teniszezője játssza a döntőt a Roland Garroson, így a 13-szoros bajnok Rafael Nadal és Novak Djokovics már az elődöntőben találkozott. Nagyon színvonalas, látványos mérkőzésen a szerb világklasszis megszakította a spanyol „salakkirály” 2015 óta tartó győzelmi sorozatát Párizsban, s hatodik döntőjét a görög Sztefanosz Cicipasszal játszhatta.

A 22 éves görög tehetség bizonyította, hogy nem szerencsével került a fináléba, sőt a rövidítéssel sikerrel vett első szettet, majd a 6:3-ra megnyert második játszma után úgy nézett ki, hogy legyőzheti a nálánál 12 évvel idősebb szerb világelsőt. Azonban Djokovics a harmadik játszmában feltámadt, s 6:3-mal szépített, majd 6:2-vel kiegyenlített a gyengélkedő Cici­pasz ellen. A döntő szettben a görög teniszező összeszedte magát, de nem tudta elkerülni a bréket, míg a szerb megtartotta az előnyét, és második meccslabdáját értékesítve megnyerte a 4 óra 12 perces finálét.

„Kemény volt fizikailag és mentálisan is, Nadal majd Cicipasz együtt majdnem kilencórás küzdelemre kényszerített. Kétszettes hátránynál is bíztam abban, hogy meg tudom csinálni. Köszön a közönség és a családom támogatását” – nyilatkozta Djokovics, aki 2016 után másodszor győzött a Roland Garroson, a 19. Grand Slam-tornáját nyerte, már csak egy diadalra van Roger Federertől és Rafael Nadaltól.

Hogy a női mezőny mennyire kiegyensúlyozott, s mennyire hiányoznak a kiemelkedő teljesítményre képes világsztárok, főleg salakon, azt bizonyítja, hogy a döntőben két top 30-on kívüli játékos lépett pályára a Philippe-Chatrier Stadionban, erre még nem akadt példa a Roland Garros történetében. A 25 éves Krejciková és a 29 éves orosz Pavljucsenkova is egyesben első Grand Slam-fináléját játszotta, s ez meg is látszott a teljesítményükön. Az első szettet Krejciková nyerte a sokat hibázó riválisa ellen, a másodikban a cseh gyengélkedett, így Pavljucsenkova egyenlített (6:2).

A harmadik játszmában Krejciková fogadóként 5:3-nál még elhibázott két meccslabdát, de végül kiszerválta a mérkőzést, s egyesben a mindössze hatodik GS-főtáblás tornáját megnyerte. „Egy álmom vált valóra. Döntő volt, hogy nem pánikoltam, megfogadtam a pszichológusom tanácsát, s végig higgadt maradtam. Nagyon boldog vagyok, hogy három évvel a párosban elért sikerem után egyesben is győztem Párizsban” – nyilatkozta a Roland Garros első cseh bajnoka, aki a Suzanne Lenglen Kupát a legendás Martina Navratilovától vehette át, s győzelméért 1,4 millió eurót (490 millió forint) is kapott.

Szereplése ezzel nem ért véget, mert honfitársával, Katerina Siniakovával a páros döntőt is megnyerte, s így duplázott, ami legutóbb a francia Mary Pierce-nek sikerült 2000-ben Párizsban.

A junior lányok döntőjében a Tóth Amarissa és az orosz Marija Bondarenko páros két szettben kikapott az első helyen kiemelt Alexandra Eala, Okszana Szelehmetyeva Fülöp-szigeteki–orosz kettőstől.

Kapcsolódó írásaink

Botrányos éjszakai kényszerszünet

ĀRoland Garros. A francia nyílt teniszbajnokságon a női mezőnyben Pavljucsenkova–Krejcikova döntő lesz, egyikük sem tartozik a top játékosok közé, a férfiaknál ma még csak az elődöntőket játsszák