Sport

Finnország nyerte a kaotikus meccset

Az Eb-újonc finn labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a társházigazda dán csapatot a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság szombati játéknapján, Koppenhágában, a B csoportban.

Finnország nyerte a kaotikus meccset
A finn és a dán játékosok a meccs folytatása előtt
Fotó: AFP/Wolfgang Rattay

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése értelmében 20.30 órától folytatódott a Dánia-Finnország mérkőzést az Európa-bajnokságon: a koppenhágai összecsapás a 43. percben szakadt félbe, amikor Christian Eriksen, a házigazdák középpályása összeesett és újra kellett éleszteni.

Az UEFA közleménye szerint a döntést azt követően hozták meg, hogy mindkét válogatott játékosaival egyeztettek. Az Internazionaléval olasz bajnok középpályást stabil állapotban kórházba szállították, menedzsere bejelentésre szerint pedig már kommunikálni is tud.

Orvosok szállítják el Eriksent a pályáról
Orvosok szállítják el Eriksent a pályáról
Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand

Peter Möller, a Dán Labdarúgó Szövetség elnöke a mérkőzést közvetítő dán tévétársaságnak azt mondta, hogy Eriksen kórházi ágyából beszélt játékostársaival, akik ezért döntöttek a folytatás mellett.

Kiváló hangulatban, az enyhülő dán járványügyi intézkedéseknek köszönhetően 15 200 néző előtt kezdődött az északi rangadó, amelynek hetedik percében Wind 18 méteres lövése után Hradeckynek kellett nagyot védenie.

A dán védő, Simon Kjaer a finn középpályással, Glen Kamarával küzd
A dán védő, Simon Kjaer a finn középpályással, Glen Kamarával küzd
Fotó: AFP/Hannah McKay

Újabb hét perc elteltével Höjbjerg fejjel veszélyeztetett, majd Eriksen próbálkozott távolról, de a finn kapuson egyikük sem tudott kifogni. Az első félidő második felében is a dánok uralták a játékot, de gólt nem tudtak szerezni, ráadásul a 43. percben elvesztették egyik legjobbjukat, Christian Eriksent.

A közel 105 perces kényszerpihenő után a játékosok először csapatonként összeölelkeztek, majd egymást is köszöntötték az újrainduláskor. Az első félidő hajrájával folytatódó összecsapáson előbb lejátszották a játékrészből hátralévő négy percet, majd újabb öt perc szünetet követően a térfélcsere után kezdődött a második felvonás.

A finn válogatott megtapsolja a meccs folytatására érkező dán játékosokat, akik folytatják a játékot Eriksen rosszulléte után
A finn válogatott megtapsolja a meccs folytatására érkező dán játékosokat, akik folytatják a játékot Eriksen rosszulléte után
Fotó: AFP/Wolfgang Rattay

A fordulást követően fokozta a nyomást a házigazda, ám az Eb-újonc finnek - akik az első játékrészben kapura sem lőttek - a 60. percben Pohjanpalo fejesével megszerezték a vezetést.

Objektum doboz

A továbbra is fölényben játszó dánok negyed órával később hatalmas lehetőséghez jutottak: Arajuuri szabálytalankodott a tizenhatoson belül a kisodródó Poulsennel, ám a megítélt büntetőt Höjbjerg kihagyta.

A hajrában is próbálkozott a 2021-ben eddig veretlen házigazda, de nagy gólhelyzetet már nem tudott kialakítani, így kikapott az első nagy tornáján szereplő finn csapattól.

A lefújás után Kasper Hjulmand dán szövetségi kapitány elmondta, hogy a játékosainak Eriksen elvesztése után hatalmas erőfeszítésbe telt, hogy befejezzék az összecsapást.

„Hihetetlen, amit a játékosok csináltak, fizikailag és lelkileg is kimerültek. Nem lehetek rájuk büszkébb” - fogalmazott. „Két lehetőségünk volt. Vagy ma fejezzük be a meccset, vagy vasárnap délben. A játékosok tudták, hogy ma már úgy sem tudnak aludni, ezért jobb volt most folytatni.”

A kapitány jelezte, hogy beszélt Eriksennel és családjával. Hozzátette: az életben a legfontosabb az egészség, és minden gondolatukban most Christiannal és családjával vannak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közösségi oldalán üzent magyarul és angolul Eriksennek:

„Christian Eriksen állapota az UEFA tájékoztatása szerint stabil. Mihamarabbi teljes felépülést kívánunk a dán válogatott játékosának!”

Európa-bajnokság, 1. forduló, B csoport:
Finnország-Dánia 1-0 (0-0)
Koppenhága, 15 200 néző, v.: Taylor (angol)
gólszerző: Pohjanpalo (60.)
sárga lap: Lod (4.), Sparv (51.)

Finnország:

Hradecky - Toivo, Arajuuri, O'Shaughnessy - Raitala (Väisänen, 90.), Lod, Sparv (Schüller, 77.), Kamara, Uronen - Pohjanpalo (Forss 84.), Pukki (Kauko, 77.)

Dánia:

Schmeichel - Kjaer (Vestergaard, 63.), Wass (Stryger, 76.), Christensen, Maehle - Eriksen (Jensen, 43.), Höjbjerg, Delaney (Cornelius, 76.) - Poulsen, Wind (Olsen, 63.), Braithwaite

I. félidő:

43. perc: Eriksen, a dánok csapatkapitánya mindenféle előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra. A 109-szeres válogatott játékos eszméleténél volt, amikor kórházba szállították.

II. félidő:

60. perc: Uronen bal oldali, majdnem a tizenhatos sarkától belőtt labdájánál a dán védők nem figyeltek, a berobbanó Pohjanpalo pedig hat méterről, nagy erővel kapura fejelt, és bár Schmeichel beleért a labdába, az a kezéről a kapuba pattant (1-0).

74. perc: A Poulsennel szembeni szabálytalanság miatt megítélt büntetőt Höjbjerg balra laposan rúgta, Hradecky azonban a labdát megfogva tudott védeni.

Kapcsolódó írásaink