Sport

Szoboszlai nélkül megyünk az Eb-re: Rossi keretet hirdetett

Marco Rossi szövetségi kapitány kedden délután kijelölte a magyar labdarúgó-válogatott 26 fős keretét június 11-én kezdődő, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra.

Szoboszlai nélkül megyünk az Eb-re: Rossi keretet hirdetett
Marco Rossi szövetségi kapitány az Európa-bajnokságra utazó keretet bejelentő sajtótájékoztatón
Fotó: M4 Sport

A kapusok közül, ahogy várható volt, a Puskás Akadémia hálóját őrző Tóth Balázs maradt ki. A kapitány újságírói kérdésre közölte, Dibusz Dénes teljesen egészséges, másképp nem is kerülhetett volna be a csapatba.

Hozzátette, egyértelműen Gulácsi Péterrel számol első számú kapusként, és ha semmi nem jön közbe, az egész tornán ő védi majd a kapunkat. A kapusok rangsorában a második Dibusz Dénes, a harmadik Bogdán Ádám lesz.

A bő keretbe meghívott védők közül nem utazhat a tornára a Tóth Balázshoz hasonlóan Puskás-játékos Spandler Csaba. Vele kapcsolatban a kapitány elmondta, később lát jövőt a csapatban a fiatal hátvéd előtt, de jelen pillanatban a többiek, akik a posztján bevethetők, jobbak nála.

A középpályáról - ahogy az a korábbi hírek alapján várható volt - Szoboszlai Dominikkal nem számolhat Rossi mester az Eb-n. Az RB Leipzig klasszisának korábbi sérülése sajnos nem jött rendbe, így ki kell hagynia a viadalt. Szoboszlai helyzetéről az olasz tréner közölte, sajnos nincs jó állapotban, még néhány percre sem lehet beállítani.

Hozzátette, borzasztóan sajnálja, hogy nem számolhat Szoboszlaival, és bár az utolsó pillanatig reménykedett benne, hogy meghívhatja legalább a bő keretbe, de számítani lehetett arra, hogy ez lesz a végkifejlet. 

Rossi elmondta, Szoboszlain már az edzőtáborba való megérkezésekor egyértelműen látható volt, hogy nincs megfelelő állapotban, és ha sérülten pályára küldi, azzal akár a további pályafutását is veszélyeztethette volna, amit természetesen nem akart megtenni.

A sérült Szoboszlai Dominik az MLSZ honlapjának nyilatkozva elmondta, hogy az elkövetkezendő hetekben arra fog koncentrálni, hogy minél hamarabb újra egészséges legyen, és nagyon szurkol majd a válogatottnak.

„Ha azt mondom sajnálom, az nem írja le azt a csalódottságot, amit most érzek. Az elmúlt napokban az egészségügyi stábbal közösen mindent megtettünk annak érdekében, hogy a szűk keretnek is tagja lehessek.Ugyanakkor bármennyire is nehéz ezt megélni, ez volt az egyetlen felelősségteljes döntés. Jelenleg az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen az Eb-n, én pedig mihamarabb teljesen felépüljek, és szeptemberben már biztosan számíthasson rám a szövetségi kapitány” – fogalmazott a 20 esztendős játékos.

Újságírói kérdésre, miszerint lehetséges-e, hogy a sérült Szoboszlai és Kalmár hiányában Loic Nego játszik majd a középpálya közepén, a szövetségi kapitány kijelentette: elképzelhető, hogy így lesz, de az is lehet, hogy a csapat igazi 10-es nélkül lép majd pályára. Rossi leszögezte, mindig az aktuális ellenfél függvényében alakítja ki majd a mieink játékstílusát és felállását.

A támadók közül mind a hét, korábban meghívott játékos a keret tagja marad. Velük kapcsolatban Rossi azt közölte, nincs rá garancia, hogy mindig Sallai és Szalai kezd majd, akkor sem, ha eddig így volt. Mindig az aktuális meccs előtt, a játékosok formáját és taktikai beilleszthetőségét figyelembe véve dönti majd el, kinek szavaz bizalmat, és azt sem akarja, hogy a futballisták elfáradjanak, így biztosan rotálni is fog.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-KERETE

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország),

Védők: Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Loic Nego (Mol Fehérvár), Schäfer András (DAC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros)

Támadók: Hahn János (Paksi FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), Varga Roland (MTK Budapest)

A válogatott június 4-én Ciprust, négy nappal később Írországot fogadja felkészülési mérkőzésen a kontinenstorna előtt. Az Európa-bajnokságon június 15-én a címvédő Portugáliával, négy nappal később a világbajnok Franciaországgal találkozik a Puskás Arénában, majd június 23-án a 2014-ben világbajnok Németország ellen Münchenben zárja a csoportkört.

Kapcsolódó írásaink