Sport

Kenderesi és Milák aranyért csatázhat

Úszó-Eb. Kolesznyikov: Két nap alatt két világcsúcs a Duna Arénában

Két magyarért is szurkolhatunk ma este a 200 méter pillangó döntőjében: Kenderesi Tamás a legjobb, Milák Kristóf a második eredménnyel finalista. Az orosz Kliment Kolesznyikov 23.80-re javította világcsúcsát 50 méter háton.

Kenderesi és Milák aranyért csatázhat
Késely Ajna a negyedik helyen végzett a női 800 méteres gyorsúszásban
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tokiói olimpia előtt nagyon jó felmérő a tavalyról a járvány miatt idénre halasztott Európa-bajnokság. Ugyan a magyar úszóválogatott rajtja Hosszú Katinka arany- és  Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmével remekül sikerült, de ez sem feledtetheti el, hogy a keddi öt egyéni döntőbe csupán egy magyarnak, Késely Ajnának sikerült bejutnia.

A Kőbánya SC úszója a hetes pályán úszva a harmadik helyért csatázott az egyes pályán versenyző Anna Jegorovával, a párharcot az orosz nyerte, míg az olasz  Simona Quadarella megvédte a címét az orosz Anasztaszija Kirpicsnyikova előtt. „Hétszáz méternél vettem csak észre, hogy Jegorovával küzdhetek a bronzéremért, így neki is köszönhetem, hogy jelentősen javítottam az idei eredményemen. Edzésből jöttem az Eb-re, így nem vagyok csalódott. Edzőmmel, Turi Györggyel látjuk, hogy miben kell javítani az olimpiáig” – nyilatkozta Késely.

A szerdai döntőkben már több magyarnak szurkolhatunk. Négy úszónk is rajtolt a 200 méter pillangó előfutamaiban, a címvédő Milák Kristóf önmagához képest közepes eredménnyel (1:54.38) is elsőként jutott a középdöntőbe, az olimpiai bronzérmes  Kenderesi Tamás 1:57.02-vel kilencedikként.

Aztán az esti középdöntőben meglepetésre Kenderesei idei legjobbjával (1:54.37) megelőzte Milákot, aki több mit három másodperccel maradt el ez évi legjobbjától. „Mellettem úszott az olasz Burdosso, és kíváncsi voltam, mire képes – árulta el Milák. Amikor átvette a vezetést, százhetvennél sebességet váltottam, meg is előztem. Érdekes versenyt ígér a finálé…”  

A negyedik idővel jutott döntőbe Kalmár Ákos, 1500 méteren. A négy magyar indulóból Németh Nándor az országos rekordtól alig elmaradva, a negyedik idővel lett finalista 100 méter gyorson. A  Holló Balázs, Zombori Gábor, Veres Laura, Fábián Fanni összeállítású 4x200 méteres vegyes váltó hatodik lett. Az 50 hát döntőjében az orosz Kliment Kolesznyikov 23.80 másodpercre javí­totta a hétfői középdöntőben elért 23.93-as világcsúcsát.

Kapcsolódó írásaink