Sport

Valter Attila másodszor is indul a Giro d'Italián

Valter Attila bekerült a Groupama-FDJ csapat Giro d'Italia-keretébe, így a magyar kerékpáros másodszor indulhat az olasz viadalon. Dina Márton pedig bekerült az EOLO-Kometa keretébe , így először vehet részt magyar ugyanazon a háromhetes országúti kerékpáros körversenyen.

Valter Attila másodszor is indul a Giro d'Italián
Valter Attila megállja tavaly még a CCC csapatában indult a Girón
Fotó: Facebook

A francia csapat kedden nyilvánosságra hozott hivatalos keretében három francia, két svájci, egy holland és egy kanadai bringás mellett kapott helyet a Tour de Hongrie 22 éves címvédője.

Valter tavaly - még a CCC színeiben - összetettben a 27. helyen zárt, legjobb szakaszeredménye pedig az utolsó előtti etapon elért kilencedik pozíció volt. Ő volt a második magyar kerékpáros, aki részt vehetett háromhetes viadalon, korábban Bodrogi László indult hét alkalommal Grand Touron: a Tour de France-on 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben, a Vuelta a Espanán 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben, míg a Giro d'Italián 2007-ben indult. Legjobb eredményeként az első francia körversenyén harmadik lett az egyik időfutamon.

Az eredeti tervek szerint a Tour de France-on 2014-ben harmadik francia Thibaut Pinot segítője lett volna a Girón Valter, ám a 30 esztendős csapatkapitány - tavaly augusztus óta fennálló - hátfájdalmai miatt lemondta a részvételt. A magyar kerékpáros remek formában érkezik az olasz viadalra, miután a katalán körversenyen márciusban három szakaszon is bekerült a szökésbe, és egy nyolcadik, majd egy harmadik hellyel két etapon is a legjobb tízben zárt. Az áprilisi alpesi körversenyen az összetett 27. helyét szerezte meg.

A 104. Giro d'Italia szombaton Torinóból rajtol és május 30-án Milánóban ér véget.

Dina Márton örül, de kissé tart is a Girótól

Az EOLO-Kometát erősítő Dina Márton a harmadik magyar kerékpáros, aki rajthoz állhat Grand Touron: tavaly Valter, míg előtte - hét alkalommal - az időfutamban világbajnoki ezüst- és bronzérmes Bodrogi László vett részt a sportág csúcsversenyein.

Dina úgy fogalmazott: nagyon örül, ám emellett megilletődött és kissé tart is a Girótól, hiszen mégiscsak óriási versenyről van szó. Elárulta: vasárnap este vált biztossá az indulása, az MTI megkeresése pedig éppen a repülőtéren érte, ahonnan Milánóba indul, majd szerdán utazik át a szombati nyitó időfutam helyszínére, Torinóba. Alberto Contador csapata, az olasz bejegyzésű prokontinentális EOLO-Kometa szabadkártyával indul a Girón, és mint Dina rámutatott, a szökésbe kerülés nagyon fontos lesz a csapat számára, így majdnem minden szakaszon igyekeznek majd valakit az élcsoportba juttatni.

A csapatban hat olasz és egy brit kerekes mellett kapott helyet Dina, akinek saját meglátása szerint segítő szerepe lesz, a sík szakaszokon a 2018-as Tour de Hongrie-n győztes Manuel Bellettit, míg a dombosabb etapokon Francesco Gavazzit vagy Vincenzo Albanesét igyekszik majd jó pozícióban tartani a hajrában.

Saját céljait illetően úgy fogalmazott: mindenképp szeretné befejezni a viadalt, emellett legalább egyszer bekerülni a nap szökésébe.

"Annál rosszabb nincs, ha valaki úgy fejez be egy versenyt, hogy meg se mutatta magát. Nem szeretnék ilyen ember lenni" - szögezte le Dina, aki az áprilisi alpesi körversenyen másodikként zárt a hegyi pontversenyben. Noha a viadal után kisebb betegséggel küzdött, jó formában érzi magát, ezt az elmúlt időszak tréningjén mutatott számok is alátámasztják.

A koronavírustesztek kapcsán elmondta: hétfőn túlesett egy vizsgálaton, amelyet szerdán egy újabb követ. A verseny első napjaiban gyorstesztek, míg a két szünnapon PCR-tesztek várnak rájuk.

Kapcsolódó írásaink