Sport

Bojkott a gyűlöletkeltő közösségi média ellen

Felfüggesztik a Facebook-, a Twitter- és az Insta-oldalakat

Betelt a pohár az angol labdarúgó-bajnokság klubjai és játékosai szerint. Az a gyűlölködés, mocskolódás, ami elárasztotta a klubok és a labdarúgók közösségimédia-oldalait, nem maradhat válasz nélkül.

Bojkott a gyűlöletkeltő közösségi média ellen
Jamie Vardy, a Leicester csatára is lekapcsolja kétmillió követőjét
Fotó: AFP/Andrew Boyers

Teljes bojkottot hirdettek szombat délutántól hétfő éjfélig a Premier League szereplői. Egyetlen csapat és játékos sem nyitja meg a Facebook, Twitter és Instagram oldalait, nem posztolnak, nem válaszolnak, rá sem néznek a felületre. Nem is tehetnék, ugyanis felfüggesztik azokat. És ez még csak a kezdet! Ha nem változik meg az oldalak szabályozása, ha nem szűrik tisztességesen a gyűlöletkeltő, rasszista tartalmakat a szolgáltatók, az érintettek készek tovább menni, és ad absurdum törölni fiókjaikat.

A bojkottban valamennyi PL-csapat részt vesz, s a célkeresztbe került világhírű focisták kezdeményezésére indított tiltakozáshoz az Angol Labdarúgó-szövetség is csatlakozott. Nem elég felvenni a No room for racism feliratú sportmezeket, s a közvetítések idején lejátszani a rasszizmus elleni spotokat, a futball közege ennyiből nem ért.

Az oldalakon a gyűlöletfellángolások olyan mértékben megszaporodtak, hogy már-már felsorolhatatlan, hány, az Egyesült Királyságban játszó focistának nehezítették meg az életét a szinte gyilkos indulatok. Különösen a színesbőrűek kaptak hideget-meleget. Mint például Marcus Rashford, Anthony Martial, Axel Tuanzebe, Trent Alexander-Arnold, Naby Keita, Sadio Mané, Tyrone Mings, a volt válogatott Ian Wright, de a bírókat és a trénereket sem kímélték.

Mike Dean játékvezető egyenesen halálos fenyegetést kapott a közösségi médiában…, és tényleg hosszan lehetne sorolni. Egy-egy széttrollkodott topfocista magányos tiltakozásából és átmeneti kiiratkozásából ezen platformokról eljutottak oda, hogy közösen lépnek. Megelégelték, hogy csupán egy-egy leleplezett rasszista posztolót (Ian Wright esetben egy ír tinédzsert) sikerült elítélni, úgy vélik, az Egyesült Királyság kormányának olyan törvényeket kell hoznia, amely alapján a Szilícium-völgyben milliárdjaikat számolgató, közösségi médiával foglalkozó vállalatokat rá lehet szorítani a játékszabályok betartására. Vagy a pénztárcájuk bánja.