Sport

Megvalósítható álom a tokiói olimpia

Tizenöt évesen robbant be a hazai élmezőnybe Veres Laura egy felnőtt bajnoki aranyéremmel

Bekerült az Európa-bajnoki keretbe, és már az olimpiai részvételben is reménykedhet Veres Laura, aki egyéni csúccsal nyerte a 200 méter gyorsúszást az országos bajnokságon. A Gyulai Várfürdő 15 éves versenyzője jutalmul három nap pihenőt kapott edzőjétől, Tóth Andrástól.

– Mivel, kivel tölti a szabadságát?

– A családommal, szüleimmel és két húgommal, Lucával és Lénával. Az elkövetkező hetekben az edzőtáborok és versenyek miatt sokat leszek távol, így most nagyon jólesik itthon lenni. Élvezem, hogy nem kell korán kelni és edzésre menni.

– Ha nincs pihenő, hogyan telik egy napja?

– Reggel ötkor kelek. Hattól edzésem van, majd fél kilenctől tanulás. Most itthon, mert nálunk is online oktatás van. A gyulai Erkel Ferenc Gimnázium elsős tanulója vagyok. Délután újra edzésem van, utána tanulás.

– Hogyan viszonyul az online oktatáshoz?

– Az úszás miatt számomra kedvező, mert ha edzőtáborban vagyok, akkor is be tudok kapcsolódni az órákba, és így kevesebbet hiányzom. Persze az osztálytársaim hiányoznak, és a hülyéskedések is a szünetekben.

– Miért választotta ezt a nehéz, monoton sportágat?

– Szüleim mindenféleképpen akarták, hogy megtanuljak úszni. Én pedig kisgyerekként nagyon élveztem a vizet, a lubickolást. Aztán kiderült, hogy nem vagyok tehetségtelen. Két éve bekerültem a serdülő válogatottba, azóta nemzetközi versenyeken is indultam.

– Milyen körülmények között készülhet Gyulán?

– Most 25 méteres medencében edzünk, mert az ötvenesről bontják a sátrat. De nemsokára visszatérhetünk a nagymedencébe. Gyula fürdőváros, így a körülmények kedvezőek.

– Minek köszönheti, hogy tizenöt évesen berobbant a hazai élmezőnybe?

– Edzőm tanácsára a pillangó helyett a gyorsúszás lett a fő úszásnemem. Persze a pillangót sem hanyagoljuk el, mert javítja az erőnlétet. A tavalyi felnőtt országos bajnokságon, már két perchez közeli idővel kétszáz gyorson második lettem Késely Ajna mögött. Ez nagyon feldobott, még motiváltabban edzettem, a februári felmérőt pedig megnyertem Ajna és Hosszú Katinka előtt. A múlt heti országos bajnokságon pedig kétszer is sikerült két percen belüli időt elérnem. A döntőben Ajna visszalépése után győztem, és nagyon jó volt Hosszú Katinka mellett úszni és előtte célba érni.

– Ha a járvány engedi, az idén lesz ifjúsági Európa-bajnokság, olimpia és ifjúsági világbajnokság is. Melyik lehet a fő versenye?

– Mindezek előtt májusban lesz felnőtt Európa-bajnokság is, ráadásul Budapesten, amelyen indulhatok. Szeretnék bekerülni az olimpiai csapatba, ezzel egy álmom válna valóra. Erre váltóban lehet esélyem. És szeretnék érmet nyerni újoncként az ifi Eb-n. Feladat tehát lehet bőven, de szeretek versenyezni.

Kapcsolódó írásaink