Sport

Tízezer futó az olimpiai láng vivője

Fukusimától Tokióig viszik a váltófutás tagjai az ötkarikás játékokat szimbolizáló lángot, nem tilos az út mellé állni, de a japánokat online szurkolásra biztatják

Kicsit kevesebb, mint öt hónap múlva Tokióban fellobban az olimpiai láng, és elkezdődnek az egy évvel elhalasztott nyári olimpiai játékok. A friss hírek arról szólnak, miként tervezik a japánok az olimpiai váltófutást.

Tízezer futó az olimpiai láng vivője
Az olimpiai megnyitó helyszíne régóta készen várja a nagy napot
Fotó: AFP/Yomiuri/Ichiro Ohata

Nem marad el a hagyományos váltófutás az olimpiai fáklyával, hiszen ez a korábbi olimpiák esetében is jó célt szolgált, lelkesítette a rendező ország lakosságát, és arra is jó volt, hogy naponta bekerülhessen a hírekbe, merre járnak a lánggal, s ennek turisztikai vonzereje is volt, de ezúttal lesznek korlátozások. A 121 napos esemény március 25-én Fukusimában kezdődik. Ott, ahol Japán történetének legnagyobb nukleáris balesete történt tíz éve. Innét tízezer önkéntes adja kézből kézbe a fáklyát az olimpiai lánggal, hogy érintve az ország valamennyi (47) prefektúráját július 23-án megérkezzen a tokiói olimpiai stadionba.

Az egyik prefektúra, Simane kormányzója a múlt héten kilátásba helyezte, hogy a pandémia miatt kérni fogja, az ő terültén ne fussanak keresztül a váltófutás tagjai, de egyelőre nincs hír módosításról. A szervezők ugyanakkor elmondták, hogy arra kérik a lakosságot, lehetőleg online kövessék a láng útját, de ha mégis a helyszínre mennének, viseljenek maszkot, tartsanak kellő távolságot és mondjanak le a japán tetszésnyilvánításnak számító oj-oj rikongatásról. Jelenleg Japán tíz prefektúrájában, közte Tokióban is rendkívüli állapot van érvényben, de az előrejelzések szerint ezek egy részét hamarosan megszünteti a kormány.

Az olimpia sporthírei közé került, hogy Kína nem engedélyezi az asztaliteniszezőinek, akik rendre ötkarikás éremhalmozók, hogy a játékok előtt külföldre utazzanak versenyezni. Ez nagy nehézség a versenyszervezőknek, így a World Tour-sorozat helyére lépő új széria, a WTT házigazdáinak.

A jövő héten Katarban se lesznek már ott a sportág nagyhatalmának képviselői. Rezeg a léc a súlyemelés fölött, a tokiói olimpiát még nem érintik a változások, de a 2024-es párizsi olimpián akár ki is kerülhet – a sorozatos botrányok és doppingvétségek miatt – a sportág a versenyből. Az már most eldőlt, hogy jó esetben is néggyel kevesebb súlycsoportban, 196 induló helyett 120 fővel számolhat a sportág.

Kapcsolódó írásaink