Sport

Jöhet az agyrázkódáscsere

A futball nemzetközi szabályalkotó testülete már rábólintott a változtatásra,a Premier League klubjai ma döntenek, alkalmazzák a klubvilágbajnokságon is

Már a jövő héttől bevezethetik az angol élvonalban a rendkívüli csere lehetőségét. A fejsérülések megnövekedett száma indokolja a különleges lépést, amelyre áldását adta az IFAB, a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete is. A Premier League klubjai ma döntenek, várhatóan pozitívan.

Jöhet az agyrázkódáscsere
Ilyen ne legyen többet: David Luiz pályán maradt, aztán mégis le kellett cserélni
Fotó: AFP/POOL/John Walton

Akadt az elmúlt időszakban egy-két szörnyű, fejsérülést kiváltó eset, s ezúttal nem is a Wolverhampton mexikói csatárának, Raúl Jiménez­nek a koponyatörését kell citálni, hiszen ott nem maradhatott a pályán a játékos. A vele ütköző David Luiz az ápolás után a pályán maradt, de később őt is le kellett cserélni. Nyáron Eric Bailly, a Manchester United védője egy ütközés után a pályán maradt, majd nem sokkal később saját csapattársával ütközött ismét, nyakmerevítővel vitték le a pályáról.

A mostani változtatás azt célozza, hogy kisebb fejsérüléssel, agyrázkódással ne maradjanak pályán a játékosok, legyen idejük a csapatorvosoknak hosszasabban figyelni a játékost, s az edzők ne tartsák a pályán a sérülteket azért, mert nem akarnak elpazarolni cserelehetőséget. Korábban felvetődött, hogy a sérült játékos – miként a hasonló szabályt alkalmazó rögbiben – vissza­térhessen a pályára, amennyiben eldől, hogy sérülése mégsem annyira súlyos, de az IFAB az időleges (temporary) csere helyett az állandóra (permanent) voksolt.

Az új rendelkezés alapján a játékosokat akkor cserélhetik le, ha agyrázkódás gyanúja merül fel. Ez nem számít bele a Premier League-ben általában engedélye­-zett három cserébe.

Az angol élvonal klubjai már decemberben állást foglaltak az új szabály bevezetése mellett. A liga közleménye rögzíti: „A játékosok egészségvédelmével kapcsolatban a Premier League klubjai elvben megállapodtak abban, hogy további, úgynevezett agyrázkódáscseréket vezetnek be a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testületének jóváhagyása után. Csapatonként legfeljebb két agyrázkódáscsere megtételére lesz lehetőség, alkalmazásakor az ellenfél is jogosult azonos számú cserére. Az agyrázkódáscserék elvégezhetők, függetlenül attól, hogy egy csapat hány cserét hajtott végre korábban a mérkőzés folyamán.”

A próbaidőszakban a mérkőzésen részt vevő mindkét csapat két extra cserét vehet igénybe, agyrázkódást okozó sérülés esetén. Az IFAB márciusban tartja éves közgyűlését, akkor már felhasználhatók lesznek a Premier League-ben szerzett új tapasztalatok. Sőt, nem csupán az ott szerzettek, mert várhatóan az FA-kupa-mérkőzésein (az ötödik fordulótól kezdve) is alkalmazzák majd az új szabályt, mi több, feb­ruárban, a katari klubvilágbajnokságon is bevezetik, azzal a különbséggel, hogy ott nem két, hanem csak egy agyrázkódás miatti extra csere lesz engedélyezett.

Kapcsolódó írásaink

Szemüveget a VAR-nak!

ĀEgyelőre nem átütő siker a videóbírós rendszer alkalmazása, többen is feleslegesnek tartják, mégis ez marad a jövő útja