Sport

Hazai versenyen tér vissza a női világelső

Ashleigh Barty tizenegy hónap kihagyás után ott lesz a Melbourne Parkban

A világelső női teniszező, az ausztrál Ashleigh Barty visszatér a pályára. Hol másutt, mint az Australian Openen szeretné megmutatni, hogy a tizenegy hónapos kihagyás nem ártott meg neki.

Hazai versenyen tér vissza  a női világelső
Dohában 2020 február végén játszott legutóbb profi tenisztornán az ausztrál Ashleigh Barty, aki ennek ellenére megőrizhette az első helyét a női világrang­listán
Fotó: AFP/ Karim Jaafar

A női teniszéletben talán Ashleigh Barty maradt a leghosszabb ideig távol a sportágától. Részben önként, hiszen korábban is el-elcsábította a golf – amelyben ugyancsak tehetséges, ráadásul a barátja is ide köti –, részben a koronavírus-járvány mellékhatásaként bekövetkezett leállás miatt. (A sportágban öt hónaposra nyúlt a profi versenyek szüneteltetése.) Ezen túl amikor már újraindultak a nagy tornák, a US Open és a mögé sorolt, halasztott Roland Garros, az egészségügyi előírások miatt karanténban, majd buborékban lehetett csak versenyezni, de odáig el is kellett volna jutni, márpedig az ausztrál légitársaság hónapokig szüneteltette a nemzetközi járatait, így nagyon nehéz volt elhagyni a kontinensnyi országot.
Most viszont arról cikkez a Reuters, hogy Barty mind a két Australian Opent felvezető WTA-tornán (ezek helyszíne ugyancsak Melbourne) ott lesz, hogy kellőképpen ráhangolódjon a teniszre. A 24 éves queenslandi sportolónő legutóbb tavaly februárban versenyzett, mégpedig a dohai tornán. Ezt követően kihagyta a nyár végi New York-i és párizsi Grand Slamet, ahol pedig címvédőként állhatott volna a salakpályára. Mindazonáltal a csonka szezonban megőrizhette első helyét a női világranglistán.

A január végi, Gippsland Trophy és Yarra Valley Classic elnevezésű két tornán a világ legjobb ötven női játékosából negyvenkilenc indul. Természetesen az amerikai Serena Williams is, aki a francia nyílt bajnokságot sérülten hagyta ott, de nem adta fel a reményt, hogy harminckilenc évesen begyűjtse a rekordbeállítást jelentő huszonnegyedik nagy tornagyőzelmét. Az Ausztráliában versenyzőknek legkésőbb január 15-ig meg kell érkezniük Melbourne-be, ahol két hét karantén és kellő számú negatív koronavírusteszt után indulhatnak a felvezető versenyeken.

Kapcsolódó írásaink