Sport

Jutalommeccset kapnának az ápolók az olasz válogatottól

Labdarúgás. Az olasz élvonalbeli Udinese önkéntesei segítenek a klub idősebb támogatóin és bérletesein, a Tottenham kétszázmillió fontot kér Harry Kane-ért

Az olasz adatok még csak picit javulnak, de a calcio, az ottani labdarúgás már az újrakezdésre készül.

Jutalommeccset kapnának az ápolók az olasz válogatottól
Harry Kane a Tottenham Hotspur mezében. Vajon ősszel is ezt is viseli majd?
Fotó: AFP/Adrian Dennis

A hírek szerint a szigorítások egy részét május negyedikétől feloldják, s ez lehetőséget ad majd a játékosoknak arra, hogy edzeni kezdjenek. Ugyanakkor a Mediaset sportcsatornája megszerzett egy kormányzati anyagot, amely azt indítványozza, hogy 2021-ig kizárólag zárt kapus mérkőzéseket rendezzenek.

A folytatásra vonatkozó tervekről a Corriere dello Sport írt: „A klubok megpróbálnak engedélyt kapni arra, hogy két hét múlva intenzív orvosi és fizikai vizsgálatokkal teszteljék a játékosokat annak érdekében, hogy csak egészséges futballisták álljanak edzésbe.

Külön kérdés, mi legyen azzal a 15-16 külföldi játékossal, aki hazatért, vélhetően nekik az edzések előtt karanténba kell vonulniuk. Ha minden a tervek szerint halad, május 31-én folytatódik a Serie A, és július 15-ig be lehetne fejezni. Az Olasz Kupa elképzelhetően áthúzódna a következő idényre.

Érdekes kezdeményezésről érkezett hír Friuliából. Az Udinese – önkéntesek bevonásával – segíteni igyekszik a 65 éves kor feletti hűséges szurkolóin, bérletesein. Élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodáshoz szükséges eszközöket szállítanak ki nekik igény esetén. A klub azt tervezi, hogy a járvány elmúltával a városi stadion, a Dacia Arena egy különleges nappal nyílik majd újra, amelyen az önkéntesek kapják a főszerepet. Az önkéntesek tiszteletjegyet kapnak majd az Udinese egyik mérkőzésére is. Tulajdonképpen hasonló gondolat fogant meg az egykori világklasszis csatár, Gianluca Vialli agyában is. A La Repubblicának beszámolt a legfontosabbról, arról, hogy jól van – rákbeteg, ezért a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozik, decemberig két sorozat kemoterápiás kezelést kapott, tizenhét hónapon keresztül –, s természetesen kifejezte tiszteletét a koronavírus-járványban emberfeletti teljesítményt nyújtó egészségügyi dolgozóknak. Mint mondta, nagyszerű lenne majd Bergamóban egy mérkőzést rendezni az olasz válogatott és az orvosok, ápolók részvételével.

Az angol futball gyászol, 78 éves korában elhunyt Peter Bonetti, akinél csak Ron Harris viselte többször a Chelsea mezét. A Macskának becézett legendás kapus 729 hivatalos találkozón szolgálta klubját, nyert fontos angol és nemzetközi trófeát is, de külföldön leginkább arról maradt híres, hogy az 1970-es világbajnokság negyeddöntőjében ő védett Gordon Banks gyomorrontása miatt a nyugatnémetek ellen elveszített mérkőzésen. Két egykori sztár fertőződött meg a koronavírussal, Norman Hunter, a Leeds United hajdani védője és Sir Kenny Dalglish, a Celtic és a Liverpool legendája is kórházba került. Sir Kenny tünetmentes, haza is engedték, otthoni karanténban van.

A FIFA továbbra is foglalkozik a mostani és a következő idény közötti időszakkal is. Engedélyezheti egy harmadik átigazolási időszak bevezetését, keresve a rugalmas megoldási lehetőséget. James Kitching, a szabályalkotó testület vezetője az ARD német televíziónak hangsúlyozta, ez egy választható lehetőség lenne a szövetségek számára. A felvetést rugalmasan kezelnék mindaddig, amíg meg nem születik a döntés: kiterjesztik-e az összesen 16 hetes átigazolási időszakot, amelyből négy jut télre, míg 12 nyárra.

Még nem tiszta tehát, mikor kerülhet sor klubváltásokra, de pletykák máris terjednek játékoscserékről. Az egyik legkeresettebb játékos Harry Kane, a legutóbbi vb gólkirálya lehet, akiért a Manchester United 200 millió fontot kellene hogy fizessen a jelenlegi munkaadó, a Tottenham szerint. Kevéssé valószínű, hogy a mostani helyzetben bárkiért, bármelyik klub ilyen összeget áldozna – bár például a Real Madrid is nagy terveket szó, Kylian Mbappéval és Erling Hålanddal erősítené meg csatársorát. Lautaro Martínez is kiszemelt, de ő inkább Messi mellé, a Barcelonába menne. Az Inter argentinja nem lesz olcsó, s ez megnehezítheti Neymar visszatérését a katalán klubba. A brazil csillag egyébként az ünnepek alatt édesanyjának „köszönhetően” szerepelt leginkább a médiában, miután az 52 éves Nadine Gonçalves a közösségi médiában adta majdnem másfél millió követője tudomására, hogy járni kezdett a 22 éves egykori futballistával és influenszerrel, Thiago Ramosszal. „Légy boldog, anya, szeretlek!” – üzente Neymar.

Továbbra is folyik a fehérorosz bajnokság. Bár a szövetség nem rendelte el a zárt kapus mérkőzések tartását, egyre csökken a nézőszám. A fordulóban a Nyoman Hrodna drukkerei kifejezetten arra buzdítottak mindenkit, hogy maradjon otthon. Az ellenfél, a Belsina játékosai úgy fejezték ki egyetértésüket, hogy a kezdés előtt megtapsolták az üres lelátókat.

Kapcsolódó írásaink

Négyen a francia bajnoknál

ĀLabdarúgás. Az Olympique Marseille magyarjainak története a vb-ezüstérmes Kohut Vilmossal, a mi válogatottunk ellen játszó Virág Ödönnel és a kalandos életű Eisenhoffer Józseffel