Sport

A járvány figyelmeztető jel, hogy rossz úton haladunk

Naponta sportol Eperjes Károly a budafoki otthonában, hogy majd ne kelljen szégyenkeznie a barátai előtt, amikor újra focipályára léphet

Alig várja már, hogy Európa-szerte folytatódjanak a labdarúgó-bajnokságok Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész, akit, ha nem csábít el Thalia, a színészek múzsája, kiváló futballista lett volna. A nemrég életműdíjjal kitüntetett színész budafoki házában várja, hogy újra játszhasson a színpadon és a labdát rúgva a zöld gyepen is.

A járvány figyelmeztető jel, hogy rossz úton haladunk
Rajtunk is múlik, hogy átlépünk-e egy szeretetteljes jövőbe, vagy sem
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

- Milyen az élet futball nélkül?

- Olyan, mint amikor gyerekkoromban büntetésben voltam, s nem mehettem a srácokkal focizni. Édesapám szigorú volt, s a csínytevésemet azzal büntette, hogy nem tehettem azt, amit a legjobban szerettem. Persze ezt sokszor a sezlonyunk bánta, amelyen a kapus vetődést gyakoroltam, s emiatt tönkrement benne a rugó. Ha nem mehettem ki a kertből, akkor a falnak rugdostam a labdát.

- Most hogy viseli a bezártságot?

- Nagyböjt időszaka van, ezért imádkozom, böjtölök, olvasok… Az internet segítségével elméleti órákat tartok a Kaposvári Egyetem osztályának. Majd elmúlik ez a szörnyűség, akkor bepótoljuk a gyakorlati részt. Természetesen a fizikai állapotommal is törődöm, itt, Budafokon, ahol lakunk van lehetőség sétára, futásra. Sőt ugrókötelet is vettem, amit már ki is próbáltam. Ha majd újra focizhatunk, nem szeretnék szégyenben maradni.

- A Videoton labdarúgója volt egykor, viszont a Ferencvárosnak szurkol…

- Pontosítanék, én a Videotonban csak edzettem, de komoly sérülés miatt elestem az igazolástól, amit egyébként a Vasas próbajátékán szereztem. A Színész becenevet Fehérvárott, Májer Lajcsitól kaptam. Fradi-szurkoló pedig úgy lettem, hogy kölyök koromban édesapám azt mondta, egy böcsületes, keresztény, magyar ember a Fradinak drukkol. Nem mindig, de akkor szót fogadtam, azóta Fradi-szurkoló vagyok. Ha folyatódik a bajnokság, s a Fradi megnyeri a két elmaradt meccsét, akkor szerintem már nem lehet behozni. Ám a Vidi egyre jobb formába lendült, tehát még érdekes lehet a párharc az aranyért. Persze kérdéses, hogy ilyen hosszú szünet után milyen formában lesznek a csapatok. De annak nagyon örülnék, ha most nem esne ki két vidéki csapat az első osztályból, mert úgy tűnik, két fővárosi együttes kerülhet a helyére. Így lassan Budapest-bajnokság lesz az NB I-ből, ami a magyar futballnak nem jó.

- Másik kedvenc csapata a Real Madrid. Mikor nyerhet Zinédine Zidane irányításával újra Bajnokok Ligáját a Real?

- A Real Madrid mellett a Barcelonát is kedvelem, mert mindkét sztárcsapatban kiváló magyar futballisták játszottak. A Real azért kedvesebb, mert ott játszott minden idők egyik legjobb labdarúgója, Puskás Ferenc. Gyerekkoromban megcsodálhattam játékát.

- Hogyan, hiszen a hatvanas években csak hír volt Puskásék BEK-győzelme a Népsportban?

- Igen, de mi a Fertő-tó parti Hegykőn laktunk, ahol hál Istennek az osztrák televízió adásait is foghattuk. Így édesapámmal láthattuk a nagy Real parádés meccseit is.

- Napjaink sztárjai közül Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo a nagyobb zseni?

- Kár ezen rágódni, mindkettőjüket kedvelem. Amúgy szerintem nincs zseni zeneszerző, tudós vagy művész, viszont kivételes kvalitású labdarúgó, sportoló, festő természetesen van, akik sok munkával, képességeiket tehetséggé érlelik. Persze a foci csapatjáték, s például amióta Messi nem kapja Iniesta és Xavi finom labdáit, neki is többet kell spiláznia minden gólért. De mi szerencsés voltunk, mert még élőben láthattunk focizni a hazai stadionokban olyan kivételes kvalitású játékosokat, mint a Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi Fradi-csatársort, és még nem beszéltem a Dózsa, Vasas, Honvéd játékosairól, vagy akár a salgótarjáni Szalay, Répás, Básti fedezetsorról, egészen Döméig.

- Az idén a húsvéti ünnepeket is karanténban töltjük. Isten büntetése vagy figyelmeztetése ez a sok tízezer áldozatot követelő járvány?

- Semmiképpen sem Isten büntetése. De nagy jel az emberiségnek, azt mutatja, hogy rossz irányba haladunk, az Isten imádata helyett a relativizmus dúl. Húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa így figyelmeztetett: soha nem tapasztalható boldogságot él meg az, aki a harmadik évezred küszöbén Isten kegyelméből átlépett. Most nagyon érzékeljük: a küszöb fölött vagyunk. Rajtunk is múlik, hogy átlépünk-e egy szeretetteljes jövőbe, vagy sem. Széchenyi utolsó nagyszombati jó kívánságával köszönök el: boldog feltámadást, uraim!. w

Kapcsolódó írásaink