Sport

Az első meccset a koronavírus nyerte

A büfék forgalmától a szponzori szerződésekig mindenre kihat a járvány

Az elmaradó jegybevételek csak egy kis szelete annak, ami a sportklubokat érinti a koronavírus miatt – nyilatkozta lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász. A szakember arról is beszélt, ha később rendeznek meg egy nagy nemzetközi sporteseményt, az még nem okoz helyrehozhatatlan károkat, ám biztos, hogy sok vállalkozást, amely kifejezetten az adott rendezvény miatt jött létre, drasztikusan érinthet a járvány miatti halasztás.

Az első meccset a koronavírus nyerte
Szabados Gábor: A sportesemények jó részét gazdasági okokból rendezik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Mára szinte megszokott, hogy üres kapuk előtt játsszák a legnagyobb meccseket. Ez azonban nem csak a nézőknek jelent gondot. Mennyire hozza nehéz helyzetbe a klubokat?

– Mindenki megérzi a járvány hatását, a nagy klubok költségvetése is meg fogja érezni. Ha a topbajnokságokat nézzük, több millió eurós nagyságrendű a bevételkiesés. Gondoljunk bele, hány ember látogatja a legjobb olasz csapatok vagy mondjuk Németországban a Bayern München és a Dortmund mérkőzé­seit. És ez még csak a bevétel, rengeteg egyéb szempontot is figyelembe kell venni.

– Mint például?

– Összetettebb a kérdés, mint ahogy elsőre tűnik. Egy klubnál nem csak megvásárolt jegyből van bevétel. „Alulról felfelé” nézve: ha nincs meccs, a büfékben sem fogyasztanak sokszor csaknem akkora értékben, mint a jegyár. A klub boltjának a forgalma is drasztikusan lecsökken, a meccsek előtt-után sokan vásárolnak bögrét, mezt, egyebet. Most ez is elmarad. A szponzori szerződések értékét is jelentősen csökkentheti, hiszen egy adott cég azért fizet, hogy hirdesse termékét, ha zárt kapus vagy elmarad a meccs, akkor értelemszerűen kevesebb emberhez jut el a reklámüzenet. Mindazonáltal nem gondolom, hogy idén emiatt a szponzorok felmondanák a szerződéseket. Lehet, hogy a következő évben jobban érinti ez majd a klubokat.

– A televíziós közvetítési jogokat érintheti?

– A televíziós jogokat is érinti, de inkább csak akkor, ha elmarad a mérkőzés, hiszen a zárt kapus meccseket lehet, hogy még többen is nézik. Itt is inkább az lehetséges, hogy a következő évek szerződéseire lesz kihatással. Van még egy dolog, a presztízsveszteség, hiszen a szurkoló találhat magának egy új „hobbit” is. A magyar kluboknál a jegyekből származó kiesés jóval kisebb, mint mondjuk a Juventusnál de minden kieső bevétel fáj persze. De hogy ne csak labdarúgásról beszéljünk, a Forma–1-nél a vállalatok azért fektetnek a versenybe, hogy népszerűsítsék magukat, így az ebbe tett pénzük is „kuka”, de ugyanez a helyzet a bicikliversenyekkel is.

– Tehát túl azon, hogy a jegybevétel kiesik, jóval túlmutat ezen a vírus hatása a sportkluboknál. Mi a helyzet a nagy országos vagy nemzetközi sporteseményekkel, mint például a labdarúgó-Európa Bajnokság?

– Úgy érti, az „elmaradt” Európa Bajnokság? Kevés esélyét látom, hogy megrendezik ezen a nyáron. Amire most rákérdezett, ez a másik nagy terület, a nagy sportesemények, amelyeket nem kis részben gazdasági okok miatt rendeznek meg. Ezeknek a rendezvényeknek nagyon nagy a marketingerejük, népszerűsítik az adott országot, óriá­si reklámértékkel bírnak. Nem beszélve a kereskedelem és a turizmus bevételeiről. Ha elmarad az adott esemény, ezek a befektetések részlegesen mennek a kukába.

– Részlegesen?

– Igen, ha felépítünk egy stadiont, az megmarad, később is meg lehet tartani az eseményt. Ha mondjuk jövőre csúszik át egy idei rendezvény, az még nem okoz drasztikus bevételkiesést. Azonban lehet, hogy valaki pont azért bővítette idén a vállalkozását, mert számolt a megrendezendő sporteseménnyel, biztos sok – főleg turisztikai – vállalkozás tönkremehet, de legalábbis nehéz helyzetbe kerülhet. Ezekből a példákból is látszik, a sport milyen erős része a gazdaságnak, egy ilyen eseménysorozat folyamatos kihívás elé állítja mindkét ágazatot.

Kapcsolódó írásaink