Sport

Kézilabda: Bravúros döntetlent játszott a magyar csapat az olimpiai bajnok dánokkal

A magyar férfi kézilabda-válogatott 24-24-es döntetlent játszott hétfőn az olimpiai és világbajnok dán csapattal az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, Malmőben.

Kézilabda: Bravúros döntetlent játszott a magyar csapat az olimpiai bajnok dánokkal
Az oroszok elleni meccshez hasonlóan ezúttal is Balogh Zsolt volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa
Fotó: AFP/Andreas Hillegren

A dánok közül Magnus Landin és Lasse Svan sem szerepelt a keretben sérülés miatt.

„Finoman fogalmazva sem lesz könnyű meccs, de azon az úton szeretnénk tovább haladni, amin elindultunk. Ehhez semmi mást nem kértünk a játékosoktól, csak fegyelmet, koncentrációt és maximális bizalmat, önbizalmat” - írta közösségi oldalán a találkozó előtt Nagy László, a szakmai stáb tagja.

Dánia közelsége miatt csaknem tízezer néző előtt, kiváló hangulatban rendezett meccset mindkét csapat nyitott védekezéssel kezdett, és mivel a magyarok voltak pontosabbak, a tizedik percben 5-3-ra vezettek. Talpraesett hozzáállásuknak és összeszedett játékuknak köszönhetően a találkozó harmadánál 10-6-os előnyben voltak.

Szita Zoltán fontos gólokkal segítette válogatottunkat
Szita Zoltán fontos gólokkal segítette válogatottunkat
Fotó: AFP/Andreas Hillegren

Ezt követően a támadásban elkövetett hibákat az ellenfél gyors gólokkal büntette, ráadásul a védekezése is hatékonyabbá vált, és Niklas Landin is egyre több lövést védett a dán kapuban. A magyarok nyolc perc alatt csupán egyszer találtak be, de a távoli átlövéseikkel végül átlendültek a holtponton, így a szünetben 13-11-re vezettek.

Nikolaj Jakobsen szövetségi kapitány a 36. percben időt kért, mert csapata a második felvonás elején sem teljesített jól, majd átálltak létszámfölényes támadójátékra. A magyarok tudatosan igyekeztek lassítani a játékot, de Landin újabb védéseire alapozva az ellenfélnek megint sikerült egyenlítenie (18-18), ám a magyar együttes türelmesen kézilabdázott és Balogh Zsolt góljaival újra ellépett kettővel (22-20).
Az 54. percben három is lehetett volna a különbség, de Balogh Zsolt hétméteresét Yannick Green kivédte, majd Bartók Donátot kiállították, és a dánok az 57. percben - a mérkőzés során először - átvették a vezetést.

A rendkívül izgalmas hajrában előbb Szita Zoltán talált be, majd Mikkel Hansen lövését Mikler Roland kivédte, a magyar szakmai stáb nyolc másodperccel a vége előtt időt kért, de újabb gól már nem született.

Mikler hajrában bemutatott bravúrja bekerült a nap legszebb védései közé:

Objektum doboz

A dánok legeredményesebb játékosa Magnus Bramming volt hét góllal. Mikler Roland 35 lövésből 11-et védett.

A két csapat 43. alkalommal találkozott egymással, 19 magyar és húsz dán siker mellett ez volt a negyedik döntetlen.

A csoport másik mai meccsén Izland simán, 34-23-ra legyőzte Oroszországot. A magyar válogatott szerdán 18.15-től Izland ellen játssza utolsó csoportmérkőzését.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló, E csoport:
Magyarország-Dánia 24-24 (13-11)
Malmö, v.: Sondors, Licis (lettek)
Lövések/gólok: 52/24, illetve 42/24
Gólok hétméteresből: 5/4, illetve 2/2
Kiállítások: 8, illetve 2 perc
A csoport állása: 1. Izland 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Dánia 1, 4. Oroszország 0
Az első két helyezett jut a középdöntőbe.

Gulyás: A fiatalok bizonyították, hogy helyük van a válogatottban

„Kicsit bosszús vagyok, mert lehet, hogy ebben benne volt egy győzelem is, de nem lehetünk elégedetlenek, hiszen összességében jó eredményt értünk el. Néhány fiatal ismét bizonyította, hogy helye van a jövő magyar csapatában” - nyilatkozott a lefújás után Gulyás István szövetségi kapitány.

Gulyás elárulta, a meccs előtt azt mondta az öltözőben a játékosoknak, hogy bízzanak magukban, mert az oroszok elleni első csoportmérkőzést is azzal tudták megnyerni - a taktika betartásán kívül -, hogy önmaguk tudtak lenni.

„Mondtam, hogy az idő előrehaladtával a dánok még idegesebbek lesznek, egyre nagyobb lesz a nyomás rajtuk, és nagy vonalakban bejöttek a terveink” - fűzte hozzá.

A kapitány elmondta, kíváncsiak voltak, a fiatalok és ők maguk hogy bírják a nyomást, hogyan élik meg, hogy tízezer ember szurkol a dánoknak, de állták a sarat, és nem stresszeltek nagyon. „Volt, amikor elkapott bennünket a hév, idegesebbek voltunk egy kicsit, a játékosok is, de ez természetes” - vélekedett.

A szakvezető felidézte, hogy a dán válogatott a második félidőben taktikát váltott, átállt hét a hat elleni játékra, amivel általában meg szokta nyerni a meccseket, de ezúttal mindig volt egy magyar védő, aki „bekerülte” a szélsőt, Mikler Roland pedig jókor nyúlt bele a labdákba.

„A dánok elbizonytalanodtak, és ott még lehetett volna sanszunk. Nagyon örültünk a megszerzett labdáknak, pedig ha felnézünk, láttuk volna, hogy üres a kapujuk, akkor lehetett volna egy-egy gólt lőni. Talán ezek voltak a kulcspontok, illetve az, hogy szinte végig vezetni tudtunk, mindig megújultunk egy kicsit” - magyarázta Gulyás István.

Gulyás hozzátette, játékosai természetesen elfáradtak, hiszen kimondottan nagy testű emberek ellen kellett küzdeniük, de nagyszerűen helytálltak a világ legjobb kézilabdázói, illetve a világ egyik legjobb csapata ellen.

„Látszott a dánokon, hogy egy kicsit remegtek, nyomás alatt voltak. Nagyon érdekes volt látni a megdöbbenést az arcukon, hiszen nekik mindenképpen pontot kellett szerezniük, hogy életben maradjanak a reményeik” - hangsúlyozta a kapitány.

Kapcsolódó írásaink