Sport

Nagyon kelendők az arab betűs Dybala-mezek

Labdarúgás. A tiltakozások ellenére az olasz élvonalbeli klubok szervezete újabb megállapodást akar kötni a szaúdiakkal, talán már a vasárnapi szuperkupadöntő előtt

Vasárnap Szaúd-Arábiában, Rijádban játssza az olasz szuperkupa-mérkőzést a Juventus és a Lazio. Bár a meccs tétje az is, hogy a Juve vissza tud-e vágni a római Sasoknak a néhány héttel ezelőtti vereségért, ezúttal érdekesebb a „körítés”.

Nagyon kelendők az arab betűs Dybala-mezek
A szaúdi nők csak bizonyos feltételek mellett tekinthetik meg a döntőt
Fotó: AFP/Fayez Nureldine

Az olasz liga hajdanán hároméves szerződést kötött a szaúdiakkal a szuperkupa odaviteléről, talán nem kellően körültekintően. A vonzó anyagi feltételekkel szemben nem volt elég erős érv a garantálható tiltakozási hullám. Amikor 2018 októberében, már az eredeti szerződés aláírása után az isztambuli szaúdi nagykövetségen megölték Dzsamál Hasogdzsi újságírót, emberjogi és humanitárius szervezetek is tiltakoztak a 2019. januári Juventus–Milan találkozó dzsiddai megrendezése ellen. Megszólalásában Matteo Salvini akkori belügyminiszter felháborítónak nevezte, hogy egy olyan országba viszi a Lega Serie A a mérkőzést, amelyben korlátozzák a nőket a sportesemények látogatásában. Gaetano Micciché, az olasz első osztály klubjait tömörítő Lega Serie A elnöke némileg cinikusan válaszolt: „Határozottan javult a helyzet az egy évvel korábbihoz képest, amikor a nők nem mehettek be a stadionba. Most már bemehetnek, igaz, egy elkülönített helyre, amely körülbelül a nézők tizenöt százalékának van fenntartva.”

Hozzátette, az olasz labdarúgás érdekeit szolgálja, hogy minél több helyen megmutassa magát, a szuperkupadöntők esetében valóban gyakorlatnak számít a más kontinensen való rendezés az elmúlt negyedszázadban. Helyszín volt már az Egyesült Államok, Líbia, Kína, Katar és immár Szaúd-Arábia is.

Egy év alatt, olasz szempontból nem sokat változott a helyzet. A Juventus és a Lazio találkozóját egy másik stadionban, a fővárosban, Rijádban rendezik, de ez minden. Az olaszok nem változtattak (nem változtathattak egyoldalúan) a szerződésen, így nem tudták azokat a garanciákat érvényesíteni, amelyekre a maga szuperkupatornáját ugyancsak Szaúd-Arábiában rendező spanyolok képesek voltak idén ősszel. Ők azzal a feltétellel állapodtak meg a szaúdiakkal, hogy a nők korlátozás nélkül bárhova vásárolhatnak jegyet a stadionba, olyan ruhát viselnek, amilyet akarnak, és oda ülnek, ahova a jegyük szól. A spanyol liga állítólag harmincmillió eurót kapott a jövő januá­ri szuperkupa-négyesdöntő három mérkőzéséért, az olaszok ellenben csak hét és felet egy meccsért. Ugyanakkor olasz sajtóhírek szerint közeli a megállapodás arról, hogy a következő olasz szuperkupa se egymérkőzéses legyen, hanem a bajnokság első két helyezettjének és a két Olasz Kupa-döntősnek a „final fourja”. A spanyolokéval azonos anyagi kondíciók mellett.

Rómában nyilatkozott Hatice Cengiz, a megölt Hasogdzsi menyasszonya, aki szívfájdítónak nevezte, hogy egy olyan ország részesülhet az olasz labdarúgás nézésének kiváltságában, amelyben állami megrendelésre ölnek. Úgy fogalmazott: „Tisztában vagyok azzal, mit jelent az ügy gazdasági szempontból, mint ahogyan azzal is, milyen szenvedéllyel szeretik az olaszok a futballt. Tudom, hogy nem lehet bojkottálni a meccset. De kérdezem: nem használja ki ezt valaki politikailag?”

Gazdaságilag sem biztos, hogy kifizetődő lesz. Az olasz bajnoki mérkőzések Európán kívüli jogait értékesítő BeIN kilátásba helyezte, hogy visszalép a félmilliárd amerikai dolláros szerződéstől, miután egy olyan országba vitték a szuperkupa-meccset az olaszok, amely folyamatosan jogellenesen bitorolja a katari tartalomszolgáltatók anyagait.

Az olasz szuperkupa szaúdi megrendezése, valamint a helyszín belső szabályrendszere ellentétes a FIFA elveivel, illetve diszkriminál. Gianni Infantino, a FIFA és Aleksandr Čeferin, az UEFA elnöke is kifejezésre juttatta szervezete azon véleményét, amely szerint nem támogatja, hogy az európai klubok olyan országokkal létesítsenek futballkapcsolatokat, ahol korlátozzák az emberi jogokat, illetve a nők belépését a stadionokba.

A Juventus egyébként különleges, az alkalomra készített mezben játszik majd: a játékosok nevét arab betűkkel írták fel. Csaknem félezret üzleti forgalomba is adtak, Paulo Dybala mezei máris elfogytak.

Kapcsolódó írásaink

Cristiano a második emeletről

ĀLabdarúgás A portugál szupersztár újabb bizonyítékát adta elképesztő fizikai képességeinek, a Sampdoria elleni győztes góljánál fittyet hányt a gravitáció törvényének