Sport

Két számban is készülhet a paralimpiára Ekler Luca

Atlétika. A lebénult kislányból a világ egyik leggyorsabb vágtázója és legjobb távolugrója lett

Három éremmel érkezett haza a dubaji paraatlétikai világbajnokságról Ekler Luca, aki nagy fölénnyel nyerte a távolugrást, 100 és 200 méteren pedig egyéni csúcsot futva lett második. A Testnevelési Egyetem hallgatója eredményével kvótát szerzett a jövő évi tokiói paralimpiára.

Két számban is készülhet  a paralimpiára Ekler Luca
Tízéves korában tolókocsiba került, de a sport és az akaratereje kihozta a gödörből
Fotó: Testnevelési Egyetem

­– Még novemberben is nagyon meleg volt Dubajban?

– Hát, nem fáztunk, délután harminckét fok is volt. Szerencsére én napnyugta után versenyeztem, amikor már csak huszonhét fok volt, viszont erős szél. A távolugrás alatt ellenszél fújt, ezért nem sikerült jobb eredménnyel nyernem, igaz, így is 531 centis világbajnoki csúccsal győztem. A vágtaszámokban viszont hátszél volt, százon és kétszázon is egyéni csúccsal lettem ezüstérmes.

– Nem volt megterhelő három számban versenyezni?

– A távolugrás után két nap pihenő következett, viszont a száz és kétszáz méter között csak egy nap volt. A győzelmem azonban feldobott, erőt adott, és a két vágtaszámban is csúcsformában versenyeztem. Igaz, a végére elfáradtam.

– Szombathelyiként miért nem dobóatléta lett? Hiszen a városa világklasszis kalapácsvetőiről híres.

– Amikor a betegségem előtt elkezdtem atletizálni, már akkor is távolugrásban és a vágtaszámokban versenyeztem. Utána pedig, mivel a bal vállam be van szűkülve, már nem is lehettem volna dobó. De a legdöntőbb az, hogy az alkatom miatt szóba sem jöhetett például a kalapácsvetés.

– Mi történt tízéves korában?

– Egy edzésen elkezdett fájni a fejem, majd rosszul lettem. Bevittek a kórházba, ahol kiderült, hogy agyvérzést kaptam, a bal oldalam lebénult. Tolókocsival közlekedtem. Így éltem meg a tizenegyedik születésnapomat. A gyógytorna, majd a sportolás azonban segített, én nem a centikért küzdöttem, hanem hogy újra tudjak járni. Nem hagytam el magam, és fél év múlva már elkezdhettem a futóedzéseket.

– Ezután évekig az épek között atletizált. Hogyan lett parasportoló?

– Két éve láttam a tévében a Biacsi ikreket a para-világbajnokságon szerepelni, akkor gondoltam arra, hogy én is megpróbálhatnám közöttük. Elképzelésemet édesanyám és nevelőedzőm, Lengyák György is támogatta. A budapesti orvosi vizsgálaton a központi idegrendszeri sérültek legenyhébb kategóriájába, a harmincnyolcasba kerültem. Hasonló besorolást kaptam az olaszországi vizsgálaton is, ami után már a nemzetközi paraversenyeken is indulhattam.

– Azóta nem is versenyzett az épek között?

– Dehogynem, főleg azért, mert itthon kevés paraviadalt rendeznek. Az U23-as országos bajnokságon az épek között bronzérmes lettem távolugrásban. A paravilágcsúcsom 551 centi, de az épek között már ugrottam
567 centit is.

– Az edzője Szalma László, akinek távolugrócsúcsa már harmincnégy éves. Szigorú edző?

– Nem, de következetes. Nagyon jól kijövünk egymással, nemcsak kitűnő edző, hanem remek ember is. Szó nélkül végrehajtom, amit kér. Viszont meghallgatja a véleményemet is. Nálunk az edzéseken jó hangulat van, úgy is mondhatnám, demokratikus a légkör, ami nagyon jó.

– Huszonegy évesen két számban is indulhat a tokiói paralimpián.

– Hihetetlen, hogy ez sikerült! Mivel a kétszáz méter nem szerepel a programban, távolban és százon indulhatok. Rövid pihenő után elkezdem a felkészülést a fedettpályás idényre. A célunk az, hogy mindkét számban a legjobb eredményemet érjem el majd Tokióban. A cél olyan szép, hogy érdemes érte keményen edzeni.

Kapcsolódó írásaink

Észak-Csepel zöld oázissá változhatna

ĀBorbély Lénárd: A balliberális fővárosi vezetés miatt veszélybe került az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó beruházás, amelynek része egy hatvanhektáros közpark is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom