Sport

Konfliktusokkal terhelt hajcsár- és apaszerep

Atlétika. A versenysportban nem ritka, hogy valakit az édesapja juttasson el a legmagasabb szintre, a norvég Ingebrigtsen famíliában azonban hárman is futók lettek

Heten vannak, mint a gonoszok, jelenleg hárman atlétizálnak a norvég Ingebrigtsen testvérek közül. És nem is akárhogyan. Közép- és hosszútávfutásban elérték, hogy jelenlétükben még az afrikai top-atléták se lehessenek biztosak a győzelmükben. A triót az apjuk edzi, a drákói szigor azonban megterheli a családi idillt.

Konfliktusokkal terhelt hajcsár- és apaszerep
Az utolsó ezer méternél még együtt az élbolyban Jakob és Filip Ingebrigtsen a dohai világbajnokság 5000 méteres döntőjében
Fotó: AFP/KMSP/Philippe Millereau

Az európai atlétika leghíresebb családja az Ingebrigtsenéké. Jelenleg három fiútestvér van abban a korban és formában, hogy együtt versenyezzen, természetesen nem egymás ellen. A vasárnap zárult dohai világbajnokságon 5000 méteren mind a hárman, Henrik (28 év), Filip (26) és Jakob (19) is ott volt a rajtnál. Az volt a terv, hogy egymást segítve elérjék, hogy a közülük legjobb, idén Európa-rekordot futó Jakob érmet szerezzen. Csakhogy az afrikai futók a tervezett családi taktikát nagyon hamar szétverték azzal, hogy az első ezer métert rendkívüli módon megnyomták.

A bajuszos korelnök a második kétezernél már 3 mp-cel Filip és Jakob mögött futott, de a két ifjabb még sokáig össze tudott dolgozni, a négyezres részidejük 10:34 perc körüli volt, ebből még lehetett volna érem. Filip azonban öccse miatt kénytelen volt olyan tempót vállalni, amit nem tudott végigfutni, nem ért célba. Viszont Jakob az utolsó négyszáznál élre állt, és csak a célegyenesben tudták leelőzni a fekete kontinens futói. A maga választotta, erőn felüli ritmust azonban nem tudta tartani, a végén elsavasodott, a célba pedig ötödikként már csak beesni tudott, de a teljesítménye (13:02,93 perc) csak kilenc századdal maradt el a legjobbjától. Henrik a tizenharmadik lett.

A családi futás azonban mindenképp történelminek bizonyult, és felhívta a világsajtó figyelmét a norvég Ingebrigtsen testvérekre.

„Nem érdekelt különösebben az atlétika” – nyilatkozta a családfő, Gjert a BBC-nek a kezdetekről, arról az időről, amikor a 75 ezres tengerparti faluban, Sandnesben a fiúk odaálltak a logisztikai menedzser apjuk elé azzal, hogy segítsen nekik, hogy Európa-bajnok futók lehessenek. Hogy hogyan jutottak idáig? A véletlen és az örök rivalizálás náluk alap volt. A fiúk mindenből sportot űztek: versenyeztek, ki ér hamarabb a kocsihoz, még az asztal körül is szaladgáltak, az iskolán kívül minden idejüket a szabadban töltötték – futással, sízéssel, sífutással, hegymászással. Szinte lehetetlen volt őket este behívni a házba.

Az apjuk azt felelte, csak akkor vállalja az edzésüket, ha mindenben szót fogadnak, és nem siránkoznak. Különben nem érdekli őt a dolog. Kristofferrel, a legidősebbel az élen Henrik és Filip igent mondott, az ifjabbak, Jakob és Martin pedig már úgy nevelkedtek, hogy nem is volt más választásuk. Az egyetlen lány, Ingrid (13 éves) szintén atléta lesz, sőt, az ötéves William, a hetedik is már próbálgatja az ultrakönnyű futócipőjét.

„Mi akkoriban csak egy normális család voltunk, sok fiúgyerekkel” – emlékezett vissza Gjert, aki a srácok kérését követően beleásta magát az edzősködésbe, és ahogy az eredmények jöttek, és a szponzori megkeresések is elérték az Inge­brigtsen fiúkat, átvette a menedzseri szerepkört is. Minden év szeptembe­rében személyre szabott menetrendet készít a fiúknak, de elvárja, hogy a gyerekei mindenben alárendeljék magukat az atlétikának. És persze neki. Náluk aztán nincs pardon! Amikor pár éve egy dél-európai versenyturnén voltak, Filip azt hitte, jó ötlet, ha a barátnőjét is magával viszi. Az apuka másként gondolta. Nem tiltotta meg, de úgy meghajtotta a srácokat – különösen Filipet –, hogy semmi nem lett az eltervezett strandos-városnézős szabadidőből.

„A szüleink kész őrültek” – kritizálta felmenőit az atlétikai bizniszből kiszállt, önálló családot alapító legidősebb testvér, Kristoffer. Szerinte jobb lett volna, ha a meglévő gyerekeikkel törődtek volna szeretetteljesebben ahelyett, hogy a hetedik gyerek is megszületett huszonöt évvel az ő világrajövetele után. Henrik (az ő fénykora talán már leáldozóban, de ő is nyert Eb-t 1500 méteren 2012-ben, és halad a hosszabb távok felé, tavaly kontinensmásodik lett 5000 méteren) megértőbb volt. Nem feledte, hogy ő kérte az apját a kemény edzésekre már iskolás korától. Gjert írt is neki reggeli és délutáni edzésterveket is, de kikötötte, nem árulhatja el másnak, nehogy megvádolják azzal, hogy kínozza a gyerekét.

„Nem akarok dühös ember lenni, csak családapa, de ha a dühöm és szigorúságom kell nekik ahhoz, hogy elérjék az álmaikat, feláldozom magam” - összegezte Gjert Ingebrigtsen.

A sportban egyáltalán nem ritka, hogy valaki sikeres edzője legyen a gyermekének. Andre Agassi, Mary Pierce, a Williams testvérek, de Temesvári Andrea is az apjának köszönheti a karrierjét. Vagy ott van Lewis Hamilton, az ötszörös világbajnok Forma–1-es versenyző, akit sokáig az apja, Anthony menedzselt, mígnem 2010-ben olyan csúnyán szakítottak, hogy a következő két évben beszélő viszonyban sem voltak egymással. Most építik újra a kapcsolatukat.

Visszatérve a norvég futókra, Jakob Ingebrigtsen a vb-n 1500 méteren negyedik atléta óva int másokat attól, hogy belemenjenek az ilyen apa-fiú kapcsolatba, mert szerinte csak nagyon keveseknek való az ilyesmi. „Túl sok a fent és lent, a pozitív és negatív élmény, ha az apád egyszersmind az edződ és hajcsárod is, de nem felejtem sose, mi kértük őt erre, és meggondoltuk, hogy családunk legyen inkább, vagy gyorsan fussunk” – mondta.

Kapcsolódó írásaink

Lehagyták az európai atlétákat

ĀAtlétika. Nem javított, de nem is rontott közepes osztályzatán a magyar atlétika a dohai világbajnokságon – Az éremtáblázat élén az Egyesült Államok, Kenya és Jamaica

Megdönthetetlen az amerikaiak uralma

ĀAtlétikai világbajnokság. A zárónapon a gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert kilencedik, a távolugró Nguyen Anasztázia tizenkettedik, a gátfutó Kozák Luca pedig tizenharmadik lett

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom