Sport

Balázs Attila kikapott, vezetnek az ukránok a Davis Kupában

Balázs Attila két szettben kikapott Szerhij Sztahovszkijtól szombaton a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó nyitómérkőzésén.

Balázs Attila kikapott, vezetnek az ukránok a Davis Kupában
Balázs Attila két játszmában elbukta a párharc nyitómeccsét
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A budapesti Sport11 központban kilakított stadionban a mintegy kétezer szurkoló nagy örömére a világranglistán 136. Balázs rögtön elvette ellenfele adogatását, aki a 147. az ATP-rangsorban. A 30 éves magyar játékos - terveinek megfelelően - hosszú labdamenetekre törekedett, és főként a 2013-as wimbledoni tornán Roger Federert legyőző ukrán fonákját bombázta. A brékelőny ezzel együtt 3:3-nál elolvadt, a salakon a vártnál jobban mozgó Sztahovszkij sikeresen rövidítette a pontokat, kiválóan röptézett, majd 5:4-es vezetésénél ismét elvette Balázs szerváját, így 58 perc elteltével megnyerte a szettet.

A júliusban Umagban döntős Balázs a folytatásban semmire elbukta az adogatását, így 3:0-ás hátrányba került. A 33 éves rivális a nehéz helyzetekben sem ingott meg, stabilan tartotta a különbséget, 5:2-re elhúzott, majd fogadóként mérkőzéslabdához jutott. Balázs azonban remek adogatásokkal 5:3-ra feljött, csakhogy ekkor Sztahovszkij már a meccsért szervált, és három bréklabdát hárítva megnyerte a találkozót, amely 1 óra 36 percig tartott.

Balázs Attila elismerően beszélt ellenfele teljesítményéről: "Rám kényszerítette az akaratát, így nem tudtam a saját játékomat játszani, okosan felkészült belőlem. Tíz-tizenöt éve nyerek meccseket ejtésekkel, sajnos ma ezek sem működtek igazán. Volt bennem meccshiány, mivel Umag óta sokat fájt a talpam, és biztosan több bréklabdát használtam volna most ki, ha az elmúlt hetekben bennem lett volna 10-15 mérkőzés".

A második egyest a magyarok éljátékosa, Fucsovics Márton vívja Ilja Marcsenkóval.

A DK-osztályozó győztese marad a világcsoportban, és februárban ismét selejtezőt vívhat a madridi döntőbe jutásért, míg a vesztes egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában kezdi meg a 2020-as évet.


Davis Kupa-osztályozó:
Magyarország-Ukrajna 0-1 - állás az első egyes után
Balázs Attila-Szerhij Sztahovszkij 4:6, 3:6

Kapcsolódó írásaink