Sport

Kovács Sarolta tizenharmadik, a női csapat ötödik az öttusa-világbajnokságon

Kovács Sarolta a 13. helyen végzett a hagyományos versenyben, a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon.

Kovács Sarolta tizenharmadik, a női csapat ötödik az öttusa-világbajnokságon
Kovács Sarolta a 13. helyen végzett a hagyományos versenyben
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Alekszejev Tamara 25., a döntő harmadik magyar résztvevője, Gulyás Michelle pedig 27. lett.

A dobogóra a fehérorosz Volha Szilkina, az olasz Elena Micheli és a brit Kate French állhatott fel. Olimpiai kvótát az első kettő szerzett, mert French-nek már volt.

Csapatban a magyarok az ötödik helyen végeztek. Az érmeken a fehéroroszok, az angolok és a németek osztoztak.

A fináléba jutott 36 versenyző az utóbbi években alkalmazott lebonyolítás szerint már csütörtökön túlesett a körvíváson, így péntekre az úszás, a bónuszvívás, a lovaglás és a kombinált szám maradt.

Előző nap a 2016-ban vb-győztes Kovács 11. volt azzal, hogy a Ludovika Arénában 19 győzelmet aratott és 16 vereséget szenvedett. Pénteken kora délután a Kincsem Parkban kialakított öttusastadion hatpályás mobilmedencéjében 2:08.62 perccel a negyedik időt úszta, de teljesítménye mindössze két ponttal ért kevesebbet, mint a leggyorsabb orosz Gulnaz Gubajdullináé, a 2017-es év világbajnokáé. Ezt követően a bónuszvívásban két ellenfelét győzte le, ezzel két pluszpontot szerzett és két szám után a hetedik helyen állt.

A bónuszban a körvívás végeredménye alapján fordított sorrendben léptek pástra a versenyzők, a győztes maradt a páston, és így haladtak az első helyezettig.

Kovács a lovaspályán hibátlanul ment végig Pató Pál úr nyergében, csak egy picit lassan, négy másodperces időtúllépésért négy pontot vontak le tőle a maximális 300-ból. Remek teljesítményével összesítésben egy helyet előrelépett. A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásban a lőállásban nem töltött sok időt, azaz egy-két hibával teljesítette sorozatait, de a felzárkózók közül a táv vége felé többen eléje kerültek.

„Sokat kell fejlődnöm futásban, mert szó szerint elszaladt mellettem a mezőny” - szögezte le pár perccel a célba érkezés után. - „Nagyon elfáradtam. Tegnap a vívásban nagyon görcsös voltam, mert bizonyítani akartam. Pozitívum, és nagyon örülök annak, hogy a lövészetem a selejtezőben és a döntőben is jól sikerült” - mondta, majd úgy folytatta, hogy fantasztikus élmény volt a támogató közönség előtt lovagolni, izgult is előtte, de aztán nagyon élvezte. 

Kovács a lovaspályán hibátlanul ment végig Pató Pál úr nyergében, csak egy picit lassan
Kovács a lovaspályán hibátlanul ment végig Pató Pál úr nyergében, csak egy picit lassan
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Alekszejev Tamara - aki július végén kézközépcsonttörést szenvedett a bal kezében, amellyel vív és lő - ezúttal a pástokon nem mozgott olyan magabiztosan, mint általában szokott, 18 ellenfelét győzte le, 17-től kapott ki, ezzel 16. volt. Az úszás sem ment neki jól, közel nyolc másodperccel  teljesítette lassabban a 200 métert, mint a szerdai selejtezőben. A bónuszban ő is két pontot szerzett, és a lovaglás előtt 22. volt. A harmadik számban két akadálynál akadt kisebb gondja, e mellé jött három másodperces időtúllépés, így 282 ponttal zárt. A kombinált szám előtt 23. volt, amihez képest két helyet csúszott vissza a zárószámban.

„Egy hete még azt sem tudtam, hogy egyáltalán indulhatok a világbajnokságon...” - nyilatkozott. - „Most boldogabb vagyok, mint a selejtező után, mert a vége jobban sikerült, jobb lett a kombinált szám, a futás és a lövészet is. Az eredmény természetesen nem jó, de legalább részt vehettem egy hazai világbajnokságon.”

Alekszejev Tamara 25. lett
Alekszejev Tamara 25. lett
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A még csak 18 éves Gulyás Michelle 9 győzelemmel és 26 vereséggel a 34. helyen fejezte be a vívást, úszásban viszont ötödik lett. Bónuszpontot nem tudott szerezni, így a harmadik számot a 31. helyről várta. Négy akadályveréséért, de szintidőn belüli lovaglásáért 272 pont járt neki, ezzel maradt a 31. Végül négy helyet tudott még javítani a kombinált számban.

„Örülök, hogy a gyengén sikerült csütörtöki vívásom után fel tudtam állni, és szép eredménnyel zártam” - értékelt, azután kiemelte: „Amikor kihirdették, hogy Magyarországon lesz a világbajnokság, az volt a célom, hogy rajthoz tudjak állni. Az, hogy egyéni induló lehettem, és a döntőbe is bekerültem, a legnagyobb ajándék volt nekem ebben az évben.”

A még csak 18 éves Gulyás Michelle 9 győzelemmel és 26 vereséggel a 34. helyen fejezte be a vívást, úszásban viszont ötödik lett
A még csak 18 éves Gulyás Michelle 9 győzelemmel és 26 vereséggel a 34. helyen fejezte be a vívást, úszásban viszont ötödik lett
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Abszolút nem vagyok elégedett!” - jelentette ki Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki ugyanakkor a versenyzői küzdeni tudását dicsérte.

„Kovács Sarolta a vívás alatt elvesztette a kontrollt, ilyen hullámvölgyeket nem lehet megengedni az éremszerzéshez. Illetve annak belefér, aki jó futó, Saci viszont nem az” - mondta, majd úgy folytatta: „ez a verseny is megerősítette, hogy futásban fejlődnie kell”.

Emlékeztetett rá, hogy Alekszejev sorsát a kéztörés megpecsételte. „Ennek ellenére reménykedtem egy kisebb bravúrban, de Tamara fejben elfáradt a vívásban, nem csoda lett a szerepléséből, hanem szenvedés. Ugyanakkor jól lovagolt és harcos kombinált számot csinált” - tette hozzá.

A kapitány Gulyás esetében már azzal elégedett volt, hogy döntőbe jutott. „Jól úszott és lovagolt, jó napot csinált, ebből tud építkezni” - vélekedett.
    
    Eredmények:
    női hagyományos verseny:
    egyéni, világbajnok:
    --------------------
    Volha Szilkina (Fehéroroszország) 1368 pont
2. Elena Micheli (Olaszország) 1357
3. Kate French (Nagy-Britannia) 1357
...13. Kovács Sarolta 1309 (vívás: 19 győzelem/16 vereség/2 bónuszpont/216 pont, úszás: 2:08.62 perc/293 pont, lovaglás: 296 pont, lövészet-futás: 13:16.59 perc/504 pont)
...25. Alekszejev Tamara 1263 (18/17/2/210, 2:24.26/262, 282, 13:11.66/509)
...27. Gulyás Michelle 1243 (9/26/0/154, 2:10.73/289, 272, 12:52.82/528)

    csapat, világbajnok:
    -------------------
    Fehéroroszország (Volha Szilkina, Anasztaszija Prokopenko, Irina Praszjancova) 4007 pont
2. Nagy-Britannia (Kate French, Joanna Muir, Francesca Summers) 3991
3. Németország (Annika Schleu, Rebbeca Langrehr, Janine Kohlmann) 3933
...5. Magyarország (Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle) 3815
 

Kapcsolódó írásaink