Sport

„Laudával egyik legszínesebb egyéniségét veszítette el az autósport ”

A nemzetközi sajtó megrendülten búcsúzik a hétfőn 70 éves korában elhunyt háromszoros Forma-1-es világbajnok osztrák Niki Laudától.

„Laudával egyik legszínesebb egyéniségét veszítette el az autósport ”
Laudát a pályán elért eredményei mellett személyisége is legendává tette, ahogy a Tuttosport is megjegyezte, egyike volt a legkedveltebb autóversenyzőknek
Fotó: AFP/DPA/Jens Buttner

Németország:

Bild:
„Háromszoros F1-es világbajnok (1975, 1977, 1984), az 1976-os, nürburgringi tűzbaleset túlélője, légitársaság-tulajdonos, üzletember, televíziós szakértő és 2012 vége óta a Mercedes tanácsadója. Niki Lauda egy harcos volt, egy világmárka”

Frankfurter Allgemeine Zeitung:
„Lauda a Forma-1 történetének egyik legendás alakja, és nem csak az eredményei miatt. Világszerte egy szörnyű baleset által lett híres: Niki Lauda szembenézett a pokollal azon a napon, amikor legenda lett. 55 hosszú másodpercen keresztül. Aztán mindössze 42 nappal később ismét a versenyautójában ült - egy legenda született.”

Süddeutsche Zeitung:
„Életének utolsó fejezete is olyan volt, mint az egész életrajza: váratlan fordulatokban gazdag.”

Svájc:

Neue Zürcher Zeitung:
„Lauda nagy szakértő volt óriási tehetséggel. Egy versenyző, akinek mindenért keményen meg kellett dolgoznia. Egy üzletember, aki lázadó volt minden területen. Egy csapatfőnök, aki ösztönösen tudta, mit kell megtartani és mit elengedni. Egy családapa, aki mindig következetes volt, de volt egy lágy, megengedő oldala is. A legjobban a saját repülőgépében érezte magát, a felhők felett. Lauda azonban nem álmodozó volt, hanem lelkes, szenvedélyes. A levegőben - a szabályokkal együtt - megtalálta a nagy szabadságot, olyan volt, mintha egy Forma-1-es autóban lenne.”

Olaszország:

Gazzetta dello Sport:
„A Forma-1 legendája halott. Az élete a gázpedálon zajlott.”

La Repubblica:
„A Forma-1 szegényebb lett, és nem csak a Forma-1.”

Tuttosport:
„Egyike volt a legkedveltebb autóversenyzőknek. Megmutatta, hogy kitartással és akaraterővel bármilyen eredményt el lehet érni - még a legmeglepőbbet is.” 

Corriere della Sera:
„Niki Lauda: egy bajnok története íródott az arcára.”
 

Spanyolország:

El Pais:
„A Forma-1 ma elvesztette egyik karizmatikus figuráját, és egyik legnagyobb harcosát.”

Sport:
„Niki Lauda főszereplője volt egy életnek, amely tele volt sikerrel, de drámával és hullámvölgyekkel is. Bár három világbajnoki címe volt karrierje csúcspontja, globális ikonná lenyűgöző személyisége tette, és a képesség, hogy feldolgozta szörnyű balesetét.”

Franciaország:

L'Equipe:
„Niki Lauda több volt mint egy autóversenyző - erős karakter, visszatért egy szörnyű balesetből, üzletember és egy légitársaság tulajdonosa.”

Hollandia:

De Volkskrant:
„Niki Lauda (1949-2019): a kiszámíthatatlan pilóta sima vezetési stílussal. Laudával az autósport elveszíti története egyik legszínesebb egyéniségét.”

De Telegraaf:
„Lauda csak Max előtt emelte meg a kalapját. A jelenet 2016-ban történt, amikor Lauda Max Verstappen teljesítményét elismerve gratulált a pilóta édesapjának és levette piros sapkáját.”

Argentína:

Clarin:
„Pilótaként tizenegy évig volt a száguldó cirkusz tagja, 25 futamgyőzelmet aratott, három világbajnoki címet szerzett, és visszatért egy olyan balesetből, amely majdnem az életébe került. Mindez ikonná tette őt az autósportban, amely ma gyászolja.”

Kapcsolódó írásaink