Sport

Nehéz sorrendet állítani Di Stéfano, Maradona és Messi között

Labdarúgás. Futballtörténelmi időutazás az egyik madridi sportnapilap ötlete alapján – vajon kit írtak volna a szavazólistára a magyarok közül?

A híres spanyol sportnapilap, a Marca szerkesztői a jelek szerint imádják az interaktív, „szavazásos” összeállításokat. Ezúttal az olvasók arra voksolhatnak, ki volt egy adott ország legjobb futballistája.

Nehéz sorrendet állítani Di Stéfano, Maradona és Messi között
A fiatal Messi és a kapitány Maradona 2010-ben az argentin válogatottban
Fotó: AFP/Javier Soriano

A lap spanyol és angol nyelvű honlapján is elérhető szavazásán követhetetlen logikával választották ki az országokat. A titulus („A legjobb futballországok”) nem csupán azért sántít, mert a kétszeres vb-ezüstérmes Magyarország hiányzik belőle, de nem lehet Anglia eminensére sem szavazni. Mi azért ragadjunk le egy kicsit a mi labdarúgásunknál: vajon kiket jelöltek volna a spanyolok a voksolható háromba? Úgy tippelünk, Puskás Ferenc evidencia, mint ahogyan talán az lenne az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Fló­rián is. Harmadikként talán a spanyolok gondolhatnának a pályafutása legszebb éveit a Barcelonában töltő Kubala Lászlóra is, objektívebben a nagyvilág talán az 1954-es világbajnokság gólkirályát, Kocsis Sándort írná még a listára. Azért mi tudjuk, hogy szerencsére olyan gazdag a futballmúltunk, hogy e négy mellett is tudnánk sorolni méltó jelölteket Schlossertől Orthon át Bozsikig, s a sor még folytatható.

A Marca három argentint adott meg (Di Stéfano, Maradona, Messi) ebben nincs vita, hogy közülük ki volt a legjobb, abban már lehet. A németeknél Beckenbauer és Gerd Müller mellett Matthäus, Rummenigge és Kahn is „jelölt” ezzel már lehet vitatkozni, hiányolva, például Uwe Seelert és Fritz Waltert. A braziloknál Neymar jelölése a jelennek szól, Pelé, Ronaldo és Ronaldinho erősebb, de mi bármikor odaírnánk a jelen csillagával szemben Tostao, Zico, Garrincha, de még akár Romario nevét is. A spanyolok a maguk játékosai közül Raúlt, Xavit, Iker Casillast, Iniestát, valamint Paco Gentót és az első spanyol aranylabdást, Luis Suárezt írták fel, érdekes, hogy honosított játékost nem. A franciák hármasa (a vb-gólkirály Fontaine, valamint Platini és Zi­dane) éppen olyan egyértelmű, mint hollandoké (Cruyff, Gullit, Van Basten), vagy az uruguayiaké (Schiaffino, Francescoli, Forlán), ellenben a portugáloktól (Eusébio, Cristiano Ronaldo) hiányzik Figo. Az olaszoknál is gazdag kínálatból lehetett választani, a Marca szerkesztői Pao­lo Maldinit, Franco Baresit, Zoffot, Roberto Baggiót és a kétszeres világbajnok Giuseppe Meazzát ajánlják. Ugyanennyi erővel lehetett volna Rivera, Mazzola, Totti, Buffon, Del Piero, Piola vagy Riva is az ötben. További országok jelöltjei. Chile: Figueroa, Salas, Zamorano. Dánia: M. Laudrup, Schmeichel, Simonsen. Egyesült Államok: Dempsey, Donovan, Jones, Wynalda. Egyiptom: Hosszam Hasszan, el-Katib, Szalah. Horvátország: Boban, Modric, Prosinecki, Suker. Kolumbia: Asp­rilla, Higuita, James, Valderrama. Mexikó: Blanco, Jorge Campos, Hugo Sánchez, Márquez. Törökország: Arda Turan, Metin Oktay, Hakan Sükür.

Kapcsolódó írásaink