Oktatás

Szombathely 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére

Maruzsa Zoltán: Arra biztattam polgármester urat, hogy ne tartsa vissza a kifizetést

A kormányzat a szombathelyi óvodapedagógusok számára is biztosította azt az összeget, amelyből átlagosan 32,2 százalékos béremelésben részesülhettek volna, csakhogy a szaktárca számításai szerint a város ellenzéki többségű önkormányzata 184 millió forintot még nem osztott ki az érintetteknek – hangoztatta a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára a vasi vármegyeszékhelyen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján kedden.

Szombathely 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére
Maruzsa Zoltán: Az adatok szerint országos átlagban az önkormányzati fenntartású óvodákban februárban havi bruttó 630 ezer forintra emelkedett az átlagbér, Szombathelyen azonban csak havi bruttó 582 ezer forint volt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Maruzsa Zoltán azt mondta: egyedül Szombathely polgármesterétől, Nemény Andrástól kapott olyan levelet, amely szerint a kormány által biztosított többletforrás „nem elegendő a szükséges mértékű béremelés végrehajtásához”, emiatt pedig az önkormányzati vezető további 60 millió forintot kért.

„A város részére 2023-hoz képest csaknem 589 millió forint többletet biztosítottunk pedagógus-béremelésre, amivel a támogatás 33,07 százalékkal volt magasabb az előző évinél” – jegyezte meg.

Hozzáfűzte: a kincstári adatok szerint országos átlagban az önkormányzati fenntartású óvodákban februárban havi bruttó 630 ezer forintra emelkedett az átlagbér, Szombathelyen azonban csak havi bruttó 582 ezer forint volt, így a szombathelyi óvodapedagógusok béremelkedése hat százalékkal elmarad a kormány által kért mértéktől.

„Válaszomban arra biztattam polgármester urat, hogy mivel a forrás biztosított, tegye meg a szükséges lépéseket, és ne tartsa vissza a kifizetést” – fogalmazott az államtitkár.

Ezt követően egy sajtótájékoztatón a szombathelyi városvezetők „hazugsággal” vádolták meg az államtitkárt, majd márciusban már 137,5 millió forintos hiányról beszéltek az óvodapedagógusok béremelésének finanszírozása kapcsán.

Maruzsa Zoltán közölte: az elrendelt még részletesebb vizsgálat során megállapították, hogy a szombathelyi önkormányzat a megkapott 589 millió forint többlettámogatásból valójában csak 321,6 millió forintot osztott pedagógus-béremelésre. Az alacsonyabb – Gyakornok, Ped I., Ped II. kategóriába tartozó – pedagógusok bérét 32,2 százalékkal növelték, míg a tapasztaltabb, nem a sávhatárok alsó értékeire besorolt dolgozóknál az emelés mértéke már csupán 20,8 százalékos volt.

Az önkormányzat a megkapott többletforrásból 59 millió forintot felhasználva fedezte a város gyermekvédelmi intézményeiben foglalkoztatott pedagógusok béremelését is, így kiszámítható, hogy összesen valamivel több mint 208 millió forint a még ki nem osztott pénzösszeg.

Az államtitkár szerint indokolatlan a megkapott többlettámogatás csaknem 40 százalékát jubileumi jutalmakra, óradíjakra és egyéb személyi juttatásokra tartalékolni, hiszen ezek az önkormányzat számításai szerint is csupán további 20-30 millió forintot igényelnek idén.

Maruzsa Zoltán felhívta a figyelmet: ha az önkormányzat az éves elszámolás során nem bizonyítja az állami támogatás felhasználását, a Magyar Államkincstár a fel nem használt összeget visszakéri, sőt, a ki nem fizetett pedagógusbérekre adott támogatást az Európai Bizottság is visszakérheti, amivel sem a pedagógusok nem járnának jól, sem Szombathely, sem pedig Magyarország.

Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón a szombathelyiek nevében megkövette az államtitkárt a „hazugozás” miatt, az általa alkalmatlannak ítélt városvezetőket pedig felszólította, hogy tekintsék át újra a bankszámlán lévő pénzeket, és fizessék ki a szombathelyi óvodapedagógusoknak járó béremelés hiányzó részét.

Kapcsolódó írásaink

Árt vagy használ a technika?

ĀAz etikai iránymutatások, a jogi keretek és az oktatás segíthetnek abban, hogy a technológia pozitív hatásai domináljanak