Oktatás

Orbán Balázs: A tanári pálya hivatás, a cél ennek megerősítése

A Pedagógus Szakszervezet vádjaira reagált a miniszterelnök politikai igazgatója

A Pedagógusok Szakszervezete újra vádaskodik. Egy dolgot tisztázzunk: a tanári pálya hivatás, és a magyar kormány ennek a megerősítésére törekszik. Ezt a célt szolgálja majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemeskürty István nevével fémjelzett új tanárképző kara is – reagált közösségi oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Pedagógus Szakszervezet vádjaira.

Orbán Balázs: A tanári pálya hivatás, a cél ennek megerősítése
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
Fotó: MH/Balogh Dávid

A kormánypárti politikus kifejtette: az NKE feladata az állam működtetésében szerepet vállaló szakemberek képzése, a tanári pálya pedig éppúgy a közszolgálat része, mint az egyetem által lefedett többi hivatás. Az NKE tanárképzését választók ezért olyan gyakorlatorientált, mentortanárok által támogatott, kiscsoportos képzésben részesülnek, amelynek keretében tanár- és bölcsészdiploma megszerzésére egyaránt lehetőségük nyílik.

Orbán Balázs leszögezte, a Nemeskürty István tanár, Széchenyi-díjas és Kossuth-nagydíjas író, irodalom- és filmtörténész nevét viselő kar célja az is, hogy az egyetem képzésein végző tanárok, pedagógusok korszerű, egyben időtálló, identitáserősítő, ugyanakkor indoktrinációtól mentes tudást adjanak át a diákjaiknak, és az oktatási feladatokon túl élen járjanak a közösségszervezésben is.

A kormányfő politikai igazgatója utalt arra, a pedagógusok évek óta felszólalnak a magasabb fizetés, a jobb oktatás és a több lehetőség érdekében, az őket védeni hivatott szakszervezet viszont ezen célok ellen beszél. Az Orbán-kormány 2010 óta folyamatosan a társadalmi kohéziót erősíti, a felzárkózást segíti az oktatáspolitikai víziójával. Ma több a munkahely, magasabbak a fizetések, kevesebb a szegény ember, mint a baloldali kormányzás idején. Modernebbek az iskolák, magasabb a tanárok bére, mint bármikor korábban, aminek következtében újra nő a tanári pálya megbecsültsége. Ez az, ami ellen a baloldali szakszervezet tiltakozik – tette hozzá Orbán Balázs.

Íme néhány adat és háttér:

➡Növeljük a pedagógusok bérét: idén januártól átlagosan 32,2 százalékkal nőtt a tanárok, az óvónők és a szakképzésben oktatók bére, az emelés a következő években is folytatódik. Ettől azt várja a kormány, hogy tovább növekedjen a pedagóguspálya iránti érdeklődés, a pályán tudják tartani a legjobb képességű tanárokat, és sikerüljön visszavonzani a pályaelhagyókat is. Az átlagnál nehezebb feladatokat ellátó, hátrányos helyzetű térségekben dolgozó tanároknak pedig a fentieknél is 20 százalékkal magasabb fizetés garantált.

➡Megbecsüljük a tanári hivatást: a tanári hivatás önálló jogállást érdemelt, ami a pedagógus-életpályáról szóló törvénnyel megvalósult. Becsüljük meg azt, aki többet tesz a gyermekekért – ezt szolgálja a törvény, mellyel a kormány célja, hogy az oktatás színvonalát tovább növelje.

➡Iskolákat újítunk meg: az utóbbi időszakban számos iskola megújult. Az elmúlt öt évben 4576 óvodai és iskolai fejlesztés indult el, illetve valósult meg közel ezer milliárd forint értékben. A Modern Városok Program keretében 2016 óta több mint 60 milliárd forint értékben zajlott köznevelési intézmények fejlesztése. A Magyar Falu Program indulása óta megújult ezer kistelepülési óvoda és iskola, kétezer óvodai játszóudvar és közterületi játszótér épült, valamint bölcsődéket is fejlesztettünk.

➡Fejlesztjük a közoktatást: ingyenes tankönyveket biztosítunk a diákoknak. Új digitális eszközök állnak a korszerű oktatás szolgálatában. Több ezer intézményben történt internetsávszélesség-bővítés, illetve épült ki wifihálózat, ezenfelül 2018 óta több mint 330 ezer notebook jutott el az iskolákhoz. Kedvezményes étkezési lehetőséget biztosítunk, továbbá 40 ezer hátrányos helyzetű diák kap ösztöndíjat.

➡Növeljük a felsőoktatás versenyképességét, hogy a magyar fiatalok a jövő nyerteseivé válhassanak: korábban soha nem látott összeget fordítunk a felsőoktatásra. 2022-ben a felsőoktatási források több mint 1000 milliárd forintot tettek ki, ami a tervezett GDP közel 2 százaléka. Ez a legmagasabb értékek között van Európában. 2023-ban pedig 100 milliárd forinttal több forrás jutott a felsőoktatásra, mint 2022-ben.

Az oktatás mindig befektetés a jövő generációiba, nemzetstratégiai kérdés. A baloldal ugyan külföldi megbízóik érdekét követve mindent megtesz azért, hogy elvegye a tanárok béremelését, megakadályozza az egyetemeink fejlesztését, de ezúttal sem fognak sikerrel járni. Nekik is ideje lenne nem Magyarország ellen, hanem Magyarország érdekében dolgozniuk. Higgyék el, megéri! – zárta bejegyzését Orbán Balázs.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink