Művész páholy

Új tagokat és kitüntetéseket szavazott meg a Magyar Művészeti Akadémia a közgyűlésén

Szurcsik János festőművész kapja a testület életműdíját

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) első közgyűlését tartotta ebben az évben az alkotmányos köztestület székházában, a Pesti Vigadóban május 24-én. A rendezvény háziasszonya Juhász Judit volt. A közgyűlés tagjait először Vashegyi György, az MMA elnöke, majd Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntötte.

Új tagokat és kitüntetéseket szavazott meg a Magyar Művészeti Akadémia a közgyűlésén
A rendezvény háziasszonya Juhász Judit volt
Fotó: magyarnyelvor.hu

Szeretem ezt a palotát, hiszen Makovecz Imre, Fekete György és Jankovics Marcell szelleme lengi be a Vigadó pompás tereit – kezdte beszédét Csák János, aki felidézte, hogy éppen az MMA közgyűlése napján lett egy éve annak, hogy betölti a miniszteri tisztséget. A miniszter hangsúlyozta, hogy tárcája, amely kultúrával és tudománnyal egyaránt foglalkozik, a jövő minisztériuma. A kormányzat úgy gondolkodik, hogy az életben vannak miértek és vannak hogyanok. A miértekről, a munka céljáról szólva Babitsot idézte: a feladat a magyar szellem és műveltség hagyományainak a továbbvitele.

A hogyanról, a célhoz vezető eszközökről pedig kiemelte: kultúra átadása nem lehet kizárólag az oktatás feladata, abban a családoknak, az egyházaknak, a kulturális intézményeknek is jelentős szerepük van. Az MMA küldetése, hogy minden generáció számára vonzóvá tegye a magyar kultúrát – fejtette ki a miniszter –, hogy legyen az a belső erő, ami gazdaggá teszi a magyar művészetet és tudományt még a mai, technikai vívmányokkal teli világban is. A kultúra fontos eleme a nemzeti identitásnak, s az identitás nem maradhat fenn intézmények nélkül.

A művészet az egyén világlátása és döntései szempontjából szintén megkerülhetetlen, ezért látja a miniszter az MMA szerepét alapvetően fontosnak. A kultúra épít, bátorít és vigasztal. Inspirációkat éppúgy ad, mint szükség esetén erőt az újrakezdésekhez. A nemzet elképzelhetetlen erős családok nélkül, ezért a magyar kultúrának, benne az MMA-nak, a családokat is kell szolgálnia. Az MMA nemcsak intézményként ad sokat a magyar művelődésnek, hanem kiemelkedő személyeket, személyiségeket is példaként állít a társadalom elé – utalt az újonnan választandó akadémikusok személyére Csák János.

A köszöntők után a tagok megemlékeztek a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt társaikról: Ambrus Éváról, Bak Imréről, Duray Miklósról és Párkai Istvánról.​ A napirend elfogadását követően Pálfalvi Tamás MMA-ösztöndíjas trombitaművész előadását hallgatták meg az egybegyűltek.

Ezt követően megkezdődött a közgyűlés napirendi pontjainak tárgyalása: a tagság meghallgatta és elfogadta az éves beszámolókat és az MMA 2023. évi művészeti és szakmai programtervét, valamint döntöttek a 2023. évi köztestületi állandó díjak adományozásáról, és egyeztettek a 2023-as tisztújítás menetéről is.

Írásbeli beszámolója kiegészítéseként Richly Gábor, az MMA főtitkára egyebek mellett hangsúlyozta az együttműködés fontosságát: az akadémikusok közötti együttműködés erősítését, a köztestület és az MMA Titkárság közötti kapcsolat folyamatos és gördülékeny biztosítását, valamint új partnerek megnyerésének a fontosságát.

Az akadémikusok közötti közös gondolkodás szempontjából kiemelte a regionális munkacsoportok szerepét. Az idén hét régiós központtal – Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Veszprémben – megalakult munkacsoportok megteremtik azt a keretet, amelyben a köztestületté válás kezdeti időszakát felidéző, összművészeti gondolkodás a megújult keretek között sikerrel továbbvihető.

A közgyűlés szavazott a köztestületi díjakról is: 2023-ban a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíját Szurcsik János festőművész, az MMA Nagydíját Berlász Melinda zenetörténész, az MMA Aranyérmét Horváth Jenő, Füzér polgármestere, az MMA Művészeti Írói Díját Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató és az MMA Kováts Flórián Emlékérmét Hollós László televíziós szerkesztő részére adományozza, amelyeket június 13-án, ünnepélyes keretek között adnak majd át a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia a közgyűlésen rekordszámú, ötven új levelező tagot választott meg, illetve húsz Nemzet Művésze címet viselő művész – különleges eljárásban történő – rendes taggá választásáról is döntött. Ezen kívül levelező tagok kaptak rendes tagi státuszt.

Az új tagok listája az MMA honlapján itt érhető el: https://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/kozgyulest-tartott-a-magyar-muveszeti-akadem-4

Kapcsolódó írásaink

Ugyanazt éneklik, mint amit faragnak

ĀGyermekkatalógussal, interaktív foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel, vetítéssel várják a látogatókat július 16-ig a II. Népművészeti Nemzeti Szalon kiállításán

Ez a száz mese - etikai kódex

ĀA közelgő Nemzetközi Mesemondó Fesztiválról, Hazug Pistáról és Szamár Jóskáról beszélgettünk Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondóval