Montázs

A Balaton legnagyobb veszélye: itt mélyül hirtelen nagyot a víz

Különösen a déli parton strandolók gondolják, hogy akár kilométereket lehet besétálni, és még mindig leér a lábunk

A Balaton medrében, pár száz méterre a parttól húzódik egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal. Ez főleg a déli parton okozhat bajt, akár életveszélybe is sodorhatja azt, aki nem számol vele, írja honlapján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata – írja a 24.hu.

A Balaton legnagyobb veszélye: itt mélyül hirtelen nagyot a víz
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Mint fogalmaznak, a marásvonalat nem jelzi bója, ezért a strandolónak, sportolónak kell tudatosítania magában, hogy létezik ez a veszélyforrás.

Nagyon sokan így állnak hozzá, hiszen ez egy sekély tó. De nem így van, ez nem egy feszített víztükrű medence, amelynek egyenletes a lejtése. Ez egy élő tó, amelyet a hullámzás, a viharok időnként átrendeznek, és a meder morfológiájának megvannak a kockázatai. A legnagyobb veszélyt az úgynevezett marásvonal jelenti, amely különösen a déli parton hangsúlyos. Az északi part egy gyorsan, de egyenletesen mélyülő mederrel rendelkezik. A déli parton sokkal szélesebb ez a sekély vizes rész, viszont amikor elérjük a marásvonalat, ott sokkal nagyobb arányú a mélyülés, mint az északi parton – jelezte Szakter Roland, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két métert is tud mélyülni akár 30–50 méteren belül. Tehát egy árokra kell gondolni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy két marásvonal van a déli parton. Az egyik ez a hirtelen vonal, amely 150–180 centis vízmélységtől indul, viszont a parthoz közelebb is kialakul egy marásvonal a hullámzás miatt. Ott sokkal kisebb, mintegy félméteres mélyedést jelent. Ilyenkor látni azt, hogy „ötven méterrel beljebb térdig ér a víz a másik fürdőzőnek, meg nekem is térdig ér, de köztünk lehet egy 50–60 centiméteres mélyedés. Ez a külső marásvonal. Amelyhez ráadásul még a kiemelkedések, az úgynevezett turzások is hozzájönnek, amelyeket a víz épít a mélyedésekből, a marásvonalból kiszabadult mederanyagból.”

A külső marásvonalból és a turzásokból kialakult mélyedés leginkább a gyerekeknek jelenthet veszélyt. A külső marásvonal és a turzások együttes hatásából alakulhat ki olyan mederrész, ahol egy felnőtt sokáig sétál térdig érő vízben, utána egy rövid szakaszon mellkasig ér neki, aztán megint térdig. Egy kisgyerek elmerülhet egy ilyen részen.

Kérdésre válaszolva közölte, a legfontosabb az, hogy ezekre a veszélyekre készülni kell, figyelembe kell venni, illetve tisztelni kell a tó sajátosságait.

A Balaton marásvonaltérképe itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink