Montázs

A szemkontaktus fontos, de vannak jobb flörtölési technikák is

És van egy, ami a tudomány szerint az esetek többségében beválik

A Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem pszichológusainak tanulmánya azt állítja, hogy megtalálták a férfiak és nők számára leghatékonyabb flörtölési technikákat – írja az IFLScience.

A szemkontaktus fontos, de vannak jobb flörtölési technikák is
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kutatók amerikai és norvégiai egyetemi hallgatókat vizsgáltak, akik mind heteroszexuálisak voltak. Az önkéntes résztvevőknek kérdőíveket küldtek, amelyekben arra kérték őket, hogy értékeljék, mennyire hatékony 40 különböző típusú flörtölés, amikor rövid vagy hosszú távú kapcsolatot keresnek, és aszerint, hogy a flörtölő férfi vagy nő volt-e. A kutatók azt is megvizsgálták, hogy a résztvevők mennyire extrovertáltak, hány évesek, mennyire vallásosak, mennyire hajlandóak párkapcsolatra, valamint mennyire vonzóak a társkeresőpiacon.

„Az, hogy mi a leghatékonyabb, a nemtől függ, valamint attól, hogy a flört célja hosszú vagy rövid távú kapcsolat„ – magyarázta Leif Edward Ottesen Kennair, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem pszichológiaprofesszora a sajtóközleményben.

A nők esetében, akik rövid távú kapcsolatot – például egyéjszakás kalandot – keresnek, a leghatékonyabb technika meglehetősen kevéssé volt meglepő.

„Az emberek úgy vélik, hogy a szexuálisan elérhető jelzések a leghatékonyabbak a nők számára, akik rövid távú kapcsolatot keresnek” – mondta Kennair. Az olyan baráti érintkezés, mint az ölelés vagy egy baráti puszi az arcra nem elég ezekben a helyzetekben, ezért az egyéjszakás kalandot kereső nők jobban teszik, ha olyan jelzéseket használnak, amelyek a szexuális elérhetőséget hangsúlyozzák, például a potenciális partnerhez való dörgölőzést és a testkontaktust.

A rövid távú flörtöket kereső férfiak nem támaszkodhatnak egyetlen technikára.

„Az egyéjszakás kalandhoz a nők számára leghatékonyabbnak ítélt taktikák kizárólag szexuális vagy fizikai jellegűek – írta a csapat a tanulmányban. – Ezzel szemben a férfiak hatékonyabbnak ítélték, ha a fizikai és szexuális taktikákon kívül mosolyogtak is, érdeklődést mutattak a beszélgetések iránt, bókoltak, és megnevettették a nőt„.

A csapat megállapította, hogy a hosszabb távú kapcsolatot kereső férfiak esetében „a nagylelkűség jelei és az elköteleződésre való hajlandóság működik a legjobban”. Ha azonban általánosabb tanácsokat keres a flörtöléssel kapcsolatban, volt egy típus, amely általánosan hatékonynak tűnt.

„Az emberek úgy gondolják, hogy a humor, vagyis az, hogy valaki képes megnevettetni egy másik embert, leginkább a hosszú távú kapcsolatot kereső férfiak számára hatékony. A legkevésbé hatékony az olyan nők esetében, akik egyéjszakás kalandot keresnek. De a másik viccein nevetni vagy vihogni mindkét nemnél hatékony flörtölési taktika” - mondta Kennair a közleményben. Ez igaz volt a tanulmány amerikai és norvégiai résztvevőire is.

„Nem csak az a hatásos, ha valaki vicces” - tette hozzá Rebecca Burch, az amerikai SUNY Oswego egyetem társszerzője. „De a nők számára nagyon fontos, hogy megmutasd a potenciális partnerednek, hogy viccesnek tartod”.

Ha nehezedre esik viccesnek lenni, Kennair azt javasolja, hogy egy másik hatékony flörtölési technikával - a mosolygással és a szemkontaktussal - kezdj, mielőtt ezen az alapvonalon dolgoznál a többi készségen.

Kapcsolódó írásaink

Működik a holdra szálló japán űrszonda

ĀA SLIM szonda január 20-án a tervezett helyszínen, nagy pontossággal szállt le a Holdra, de landolás közben félrebillent, napelemei nem a Nap felé néztek, és mivel nem tudták ellátni energiával, kikapcsolták

Vége a magánéletnek?

ĀAz egyre több arcfelismerő rendszer miatt ma már egyre nehezebb megőrizni a magánszférát, és ez még csak a kezdet