Montázs

Az öngyilkossági „faktor” agyi funkciói

Az epigenetikus hatás azt jelenti, amikor egy környezeti hatás be- vagy kikapcsol bizonyos géneket

Kanadában a Montreal-i Egyetemen készítettek egy tanulmányt, öngyilkosság áldozataival. Boncoláskor megvizsgálták ezeknek az embereknek az agyát.

Az öngyilkossági  „faktor” agyi funkciói
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Kiderült, hogy az öngyilkost, aki általában fiatal felnőtt, ha gyerekkorában bántottak, akkor ez a bántalmazás, genetikai változást okozott az agyban. Ez a változás, hiányzott azok agyából, akiket nem bántottak. Ez egy epigenetikus hatás. Az „epi” annyit jelent, hogy fölötti.

Tehát az epigenetikus hatás azt jelenti, amikor egy környezeti hatás be- vagy kikapcsol bizonyos géneket.

Új-Zélandon készítettek egy megfigyelést Dunedin városban, ahol néhány ezer egyént vizsgáltak a megszületésüktől fogva a húszas éveikig.

Az eredmény az volt, hogy azonosítani tudtak egy genetikai mutációt, egy abnormális gént, aminek volt valami köze az erőszakosságra való hajlamhoz, de csak akkor, ha ez az egyén gyermekkorában ki volt téve súlyos bántalmazásnak.

Tehát a gyerekek ezzel az abnormális génnel nem lettek hajlamosabbak az erőszakra, mint bárki más, sőt, valójában kisebb volt az erőszakosságra való hajlam, mint a normális génekkel rendelkező embereknél, de csakis abban az esetben, ha nem bántalmazták őket gyerekkorukban.

Egy amerikai tanulmány pedig arra mutat rá, hogy amikor volt már öngyilkosság a családban a felmenők között, akkor négyszer-ötször nagyobb eséllyel tesznek öngyilkossági kísérletet a gyermekek, unokák, dédunokák.

A kóros hangulatváltozások ugyan jelentős szerepet töltenek be az öngyilkosságot megkísérlők között, Dr. David Brent, a University of Pittsburgh School of Medicine pszichológiaprofesszora azt nyilatkozta, hogy „más tényezőkre is figyelnünk kell ilyen esetekben”.

A szóban forgó tanulmányhoz Brent és társai a kóros hangulatváltozásoktól szenvedő szülők gyermekeit figyelték hosszabb időn át, hogy megvizsgálják, mi a kapcsolat a szülők és a gyermekek öngyilkossági kísérletei illetve hangulatváltozásaik között.

Mindehhez 1997-2012 között 701 embert vizsgáltak meg. A 10-50 év közötti vizsgálati alanyokat egyenként körülbelül hat éven át követték nyomon. Közülük 334 gyermek volt, akikből 191 kísérelte meg az önkezű halált. A kutatók szerint a résztvevők körülbelül 6%-a vallotta be, hogy megpróbált véget vetni életének a kísérlet előtt, 4%-uk pedig a vizsgálat közben próbálkozott meg ezzel.

A kóros hangulatváltozás mellett az impulzív agresszív viselkedés is magyarázhatja a szuicid hajlamot, mivel az ilyen típusú agresszív vonások magukkal hozzák a hangulatváltozásokat, amelyek növelik a szuicid vonások esélyét. A jó hír viszont az, hogy mind a hangulatváltozások, mind az impulzív agresszív viselkedés kezelhető.

Amennyiben úgy érzi, hogy helyzete reménytelen és öngyilkossági gondolatai vannak, kérjen segítséget háziorvosától, aki gondoskodni fog a szakrendelésre történő beutalásról.

Ha úgy érzi, hogy azonnal tanácsadásra, lelki támogatásra van szüksége, hívja a nap 24 órájában elérhető lelkisegélyszolgálatot a 116-123-as számon!

Lelki problémákkal közvetlenül is szakemberhez fordulhat, a területileg illetékes pszichiátriai gondozót beutaló nélkül is felkeresheti.

Ha a környezetében veszi észre valakin az öngyilkosságra utalható jeleket, próbálja meg szakemberhez irányítani, vagy kérjen segítséget az illető háziorvosától.

Ha szükséges, vonjon be másokat – szülőket, barátokat, nevelőket – is, akik támogathatják az intervenció folyamatát. Adjon az érintettnek napi 24 órában működő lelki elsősegély telefonszámokat, amelyeket díjmentesen hívhat.

Ha úgy ítéli meg, hogy az illető közvetlen életveszélyben van (pl.: öngyilkossággal fenyegetőzik, gyógyszereket vett be), akkor hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

Maradjon vele addig, amíg meg nem érkezik a segítség, és távolítson el a környezetéből minden olyan eszközt, ami alkalmas lehet önsértő magatartásra, az élet kioltására.

TELEFONOS LELKISEGÉLY

A segélyhívó vonalak anonim, magas szintű bizalmon alapuló érzelmi támaszt nyújtanak vészhelyzetek, öngyilkossági gondolatok esetében. Számos országban a nemzeti öngyilkosság-megelőző stratégia fontos részét képezik az ingyenesen hívható segélyvonalak.

Magyarországon a mentális problémák esetén ingyenesen hívható, anonim telefonos segélyvonalak többek között az alábbiak:

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálat (LESZ)

Telefon: 116-123, éjjel-nappal hívható;

Honlap: https://sos116-123.hu

Ifjúsági lelki elsősegély (IMSZ)

Telefon: 137 00, hétköznapokon 17-től 21 óráig hívható;

Honlap: https://ifjusagi-lelkisegely.hu

Kapcsolódó írásaink