Montázs

Áldozati oltárokkal vannak tele Magyarország erdői

A pogányok titkos szentélyeit elátkozta az egyház

Népszerű és ismert túraútvonalak mentén, híres szőlőbirtokon, de erdők mélyén elrejtve is vannak olyan, első ránézésre jelentéktelennek tűnő kövek, amelyek hihetetlen dolgokról tudnak mesélni – írja a promotions.hu.

Áldozati oltárokkal vannak tele Magyarország erdői
Bálványkő
Fotó: Wikipédia

Azonban honnan tudhatjuk, hogy egy egyszerű sziklát látunk, vagy pedig egy áldozati oltárt? Vannak árulkodó jelek.

A legtöbb ilyen sziklának az egyik jellemzője, hogy egy félkör alakú mélyedést alakítottak ki benne. Általában völgyben helyezkednek el olyan helyen, hogy félkörben körülállva vagy körülülve több ember is ráláthasson. Azonban rejtekhelyszerű jellege nem jelenti azt, hogy mindenképpen zárt térről van szó, fontos jelentősége van ugyanis a kilátásnak is, minden esetben kelet felé néznek.

Általában valamilyen vallásos vagy spirituális hely található a közelükben: például temető vagy kolostor. Ma, az urbanizáció miatt már könnyedén megtalálhatjuk ezeket a helyeket, régen azonban csak azok lelhettek rá, akik pontosan tudták, hogy mit és hol keresnek. Szigorúan titkos volt az áldozatbemutató helyek pontos címe. Nem is csoda, hiszen a pogány szertartásokat és az idegen isteneknek való áldozást szigorúan tiltották, súlyos következménye lett volna, ha bárki rájuk talál.

Érdekes az is, hogyan fért meg egymás közelében a papok szent helye és a pogányok áldozati oltára. Ez is az üldözés része volt: a papok e helyek közepére húzták fel kolostoraikat, ezzel is megfékezve az elharapózott bálványimádást, és szentmiséikkel próbálták távoltartani a gonoszt.

Ezen helyek furcsa elnevezése is az egyháztól ered: azért adtak ezeknek a helyeknek ilyen neveket, hogy ezzel is megbélyegezzék azokat, és elijesszék, akik eme istentelen cselekedeteknek hódolnak.

Így született meg a Szamár-kő, Disznó-kő, Ebkő és Lókő elnevezés is: haszontalan, undorító jószágoknak tartották ezeket. Vannak ennél árulkodóbb nevek is: Bálványkő, Saskő.

Azonban a későbbiekben igen hasznos szerepet töltöttek be ezek az áldozati helyek: mivel kiváló fekvésük volt (egyik helyről zárt, más helyről nyitott), így egy idő után jelzőtűz gyújtására használták őket, ezzel figyelmeztették az embereket és főleg a katonák egymást a közelgő veszélyre.

Mára azonban a régi tiltott helyek népszerű turistalátványosságként szolgálnak: a Disznó-kő elnevezésű oltárhoz például egy egész szőlőbirtok épült, ahol igazán prémium magyarországi borokat készítenek, a Szamár-kő pedig Zamárdi egyik legfőbb látványossága.

Mielőtt azonban bárki nagyon megrémülne: ezeken a helyeken főként állatokat és terméseket áldoztak, emberi vérontás (a történelmi feljegyzések szerint) nem történt.

Kapcsolódó írásaink