Montázs

Nyoma veszett hat amerikai atombombának

Tengeralattjárókon és repülőkon is voltak olyan atomfegyverek, amik elvesztek

Az emberiség egyik legpusztítóbb fegyvere az atombomba, joggal retteg tőle az egész világ. Amikor háborús szituációkban felmerül a nukleáris támadások lehetősége, mindenki összerezzen, hiszen az emberek pontosan tudják, hogy milyen borzalmas tud lenni egy ilyen csapás – egészen félelmetes belegondolni, hogy az amerikai hadsereg az utóbbi évtizedekben hat ilyen töltetet is elveszített – írja a promotions.hu.

Általában extra figyelmet kapnak a nukleáris fegyverek, hiszen szinte csak a legvégső esetekben vetik be őket, mint a legdrasztikusabb „megoldást”. Az ötvenes, illetve hatvanas években viszont megesett, hogy az amerikaiak kénytelenek voltak megszabadulni tőlük, ugyanis az azokat éppen szállító járművek esetenként tönkrementek, és ez tűnt a legjobb megoldásnak – akármilyen furcsán is hangzik.

1950-ben például egy próbaúton meghibásodott az amerikai légierő egyik repülőgépe, amin volt egy atomtöltet, és mivel nem akarták, hogy véletlenül is a szárazföldön robbanjon a bomba, így nemes egyszerűséggel csak bedobták a Csendes-óceánba – és azóta sem találták meg.

A fent említett két évtizedben több hasonló eset is volt, mikor tengeralattjárók, illetve repülőgépek meghibásodtak nukleáris fegyverrel a fedélzetükön, ezért a tenger, óceán mélyére küldték őket, hogy ne okozzanak gondot. Viszont volt egy kifejezetten furcsa eset is: 1961-ben Észak-Karolinában lezuhant a szárazföldön egy repülő, de szerencsére nem robbant fel a szállított atombomba – de a sáros környéken a négy komponenséből csupán hármat találtak meg, ami elég aggasztó.

A mai napig nem lehet tudni, hogy mi történt a hat atombombával, amiket az amerikai haderő elveszített, de egyesek szerint elképzelhető, hogy a legtöbb még mindig a víz mélyén van, és olyan károkat okoz, amikről sejtésünk sincs.

Kapcsolódó írásaink