Montázs

Már nyáron készül a télre az igazán élelmes ember

Ínycsiklandó eper- és rebarbaradarabok édes-savanyú kavalkádja, vanília, lágy sárgabarack vagy éppen karcos feketeribizli? Ízlések és pofonok, hiszen ki-ki mást szeret, ám azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a házi készítésűnél nincs jobb. Őseink azonban ennél is többet tudtak: spóroltak, spájzoltak és természetesen tartósítottak. Ízfokozók nélkül. Az érdeklődés a hagyományos technikák iránt egyre erősödik. Kovács Judit dietetikus segít megismerni néhányat.

Már nyáron készül a télre az igazán élelmes ember
A bogyó gyümölcssavakat, C- és A-vitamint, flavonoidokat, valamint antociánokat tartalmaz
Fotó: Pixabay

Régen a téli hónapokban csak azt tudta fogyasztani a család, ami nyáron megtermett, és amit képes volt tartósítani. Azonban hűtő híján ez nem volt egyszerű. A zöldséget és a gyümölcsöt üvegekbe zárták, így ezeket sikerült eltartani télire vagy akár tovább is – emlékeztetett a dietetikus hozzátéve, a kényszer igencsak nagy úr, hatására különösen találékonnyá válik az ember. „Hiába lehet kapni januárban is sárgabarackot a boltokban, annak az íze nem ugyanaz, mint amit főszezonban eszünk.

Micsoda szerencse, hogy bármikor kivehetünk a spájz polcáról egy üveg zamatos sárgabaracklekvárt, ha az igazi nyár ízére vágyunk” – utalt arra Kovács Judit, hogy kis találékonysággal – és persze munkával – mindenki tehet magáért valamit. Hozzátette, ha nincs időnk befőzni, a vásárolt lekvár is megteszi, hiszen sok helyen már házi készítésű lekvárt lehet kapni, amely hagyományos eljárással készült. Megjegyezte, ezeknek általában magasabb a gyümölcstartalmuk, mint a bolti készítményeknek, sőt az összetevői is természetesebbek. És bár cukortartalomban nem feltétlenül van nagy különbség, a gyümölcstartalom sokat számít.

A cukormentes termékekről azt mondta, készíteni is lehet és boltban is találni ilyet. Bár otthon készítve mi magunk választhatjuk a cukorpótlót, dönthetünk úgy is, hogy nincs szükségünk pluszédesítésre. Azért is érdemes otthon előállítani ezeket, mert így pontosan tudjuk, miből készítjük és mit adunk hozzá. „Így a saját ízlésünknek megfelelően választjuk a gyümölcsöt és ízesítjük, míg ha boltban vesszük meg, akkor nem biztos, hogy elégedettek leszünk a minőséggel” – emelte ki, majd hangsúlyozta, hogy a hozzáadott anyagokban lehet különbség.

„Míg egy házi lekvárba vagy savanyúságba általában nem teszünk tartósítószert, hiszen a főzés önmagában tartósít, sőt az is, hogy kizárjuk az oxigént az üvegből, a gyártók biztosra mennek, ezért tartósítószert, akár színezéket vagy ízanyagot is hozzáadhatnak a termékhez, míg egy házi lekvárral ez nem fordulhat elő" – ecsetelte Kovács Judit, majd megosztott néhány tippet.

Cukrászdákban is lehet kapni például könnyű pohárkrémet, amelyet úgy kell elkészíteni, hogy egy kevés túrót joghurttal összekeverünk, a pohár aljába zabpelyhet vagy összetört zabkekszet teszünk, a tetejére pedig a saját készítésű lekvárunkból csurgatunk. „Így nem kell külön ízesíteni, mert a gyümölcskészítmény megédesíti a desszertet” – fogalmazott a dietetikus.

Megjegyezte, hogy a sárgabarack önmagában is van olyan édes, hogy ne kelljen cukrot tenni hozzá.
Ha kerülni szeretnénk a cukrot, további tökéletes megoldás lehet, hogy a boltok polcairól nem a gyümölcsjoghurtot, hanem helyette a natúrt vesszük le, és a saját lekvárunkkal ízesítjük, ugyanis a bolti joghurtok nem feltétlenül olyan gyümölcsöt tartalmaznak, amilyen ízűt választunk, csupán aromát és színanyagot.

Kovács Judit kitért arra is, miért érdemes megfontolni, hogy zöldséget is tegyünk el télire. Olyenkor ugyanis messziről érkeznek a zöldségek Magyarországra, így azoknak nem olyan a vitamintartamuk, mint azoknak, amelyeket a szezonban szednek le, ezért érdemes előnyben részesíteni a savanyúságokat. „Nyugodtan lehet télen paprika vagy paradicsom helyett valamilyen savanyúságot enni.

A savanyú káposztának például sokkal magasabb a C-vitamin tartalma, mert a savanyítást okozó baktériumok több C-vitamint termelnek” – részletezte. A dietetikus kiemelte, mindenképpen megéri a munkát a saját termék, hiszen egy láda gyümölcsből rengeteg üveg lekvár készíthető, ami a következő szezonig egy egész család lekvárfogyasztását kielégítheti, ami anyagilag sem elhanyagolható.

Tökéletes ajándék is lehet a lekvár, hiszen akár az évnek ebben a szakában is lehet karácsonyi ízvilágban gondolkodni, és egy kicsi fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal eltenni bizonyos lekvárokat. Ezekre csinos címkéket téve már kész is van a saját készítésű karácsonyi ajándék, amelynél nincs jobb meglepetés, hiszen a saját
energiánkat és munkánkat tettük bele – összegzett a Magyar Hírlapnak Kovács Judit dietetikus.