Kultúra

Új aukciós rekord

Becsült értékének csaknem háromszorosáért kelt el David Hockney naplementés festménye

Becsült értékének csaknem háromszorosáért, 21 millió fontért (10,4 milliárd forint) cserélt gazdát David Hockney angol művész festménye, mely a francia partoknál Földközi-tenger horizontja mögé lebukó napot ábrázolja – számolt be a csütörtökön a londoni árverésről a The Guardian brit napilap hírportálja.

Új aukciós rekord
A program segítségével mintegy 155 ezer ember menekült meg többmilliós lakáshitel-tartozásától
Fotó: MH

 Az Early Morning, Sainte-Maxime (Kora reggel, Sainte-Maxime) című, 1969-ben készült műért a londoni Christie's aukciósház szerint hat percen keresztül licitálták túl egymást a versenybe szállók. Az elmúlt három évtizedben magánkézben lévő festmény becsült értékét 7 és 10 millió font (3,4-5 milliárd forint) közé tették.

A 85 éves festőművész egy fénykép alapján alkotta festményét, melyet dél-franciaországi nyaralásán készített Tony Richardson brit filmrendező Saint-Tropez-i nyaralójának teraszáról. Hockney akkori párjával látogatott el a francia riviérára, amely Katherine Arnold, a Christie's aukciósház egyik vezetője szerint ekkor élte fénykorát.
„Hockney szerelmes volt, a képen látni lehet is az elégedettséget és a boldogságot. Szinte érezni lehet azt az örömöt, amit ő érzett a kép megfestésekor” – nyilatkozta az aukciósház második világháború utáni és kortárs európai művekért felelős vezetője. Hozzátette: szintén a francia térség „varázslatos” fényjátékába szeretett bele Henri Matisse francia és Pablo Picasso spanyol festő is.

A több mint 50 éves festmény leütési ára ugyanakkor töredéke az 1972-es Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című alkotás nyertes licitjének: Hockney híres medencés festményeinek egyike – amely a művész legelső munkái közé tartozik – négy évvel ezelőtt rekordáron, 90,3 millió dollárért kelt el. Ez akkori árfolyamon 25,5 milliárd forintnak, aktuális átváltásban pedig több mint 39,5 milliárd forintnak felel meg.
 

Kapcsolódó írásaink

A szekrényben porosodó Vaszaryk

ĀKülönleges kiállításra invitáljuk az olvasót a Nemzeti Galériába. Ahol Vaszary János vagy két tucat olyan munkáját is láthatjuk, amik évtizedeken át raktárakban porosodtak.