Kultúra

Ma indul a Petőfi-busz

A Petőfi Emlékév alkalmából vándorkiállítást indít útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum

A Petőfi év alkalmából szeptember elsején eIindul a Petőfi Irodalmi Múzeum új utazókiállítása, a #Petőfibusz! – adta hírül Facebook-oldalán a költő nevét viselő intézmény. A tervek szerint a kiállítás 2023 augusztusáig járja a Kárpát-medence településeit azért, hogy megismertesse az ott élőkkel költő életművét.

Ma indul a Petőfi-busz
Bejárja az egész országot a Petőfi-busz vándorkiállítása
Fotó: PIM/Facebook

A Petőfi év alkalmából ma eIindul a Petőfi Irodalmi Múzeum új utazókiállítása, a #Petőfibusz.

A #Petőfi200 emlékév keretében a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében mutatták be ünnepélyesen a PIM vándorkiállítását: az „Átröpűlök hosszában hazámon” című utazótárlat mától járja az országot és a Kárpát-medencét, hogy hatvan település kétszáz helyszínén bemutassa Petőfi Sándor máig példaértékű életútját és megkerülhetetlen életművét az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből.

A kiállítás kurátorai – Molnár Eszter Edina és Sóki Diána – nem a költő életrajzát helyezték a tárlat fókuszába, inkább az az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket. Azt akarták megmutatni, hogyan vált költővé Petőfi, mint választott életpályát, hogyan vállalkozott közéleti szerepre, miképp szervezte az irodalmi életet, mit jelentett számára a családalapítás.

Tíz muzeális tárgy alkotja a kiállítás gerincét: a költő édesapja, Petrovics István mészárosbárdja; a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. A gyűjteményi darabokhoz vers kapcsolódik, továbbá kéziratok, dokumentumok, képek, szövegek. A költő alakja így közel kerül a látogatóhoz, hiszen olyan élethelyzetekben látjuk, amelyek mindannyiunk számára ismerősek, és azt is felmérhetjük, miben dönt, viselkedik másképpen, vagy miről gondolkodik másképpen egy kiemelkedő képességű művész, mint egy hétköznapi ember.