Kultúra

Elszálló angyal

Elhunyt Földesi Margit történész-újságíró

Hosszú betegség után, ötvennégy éves korában vasárnap elhunyt Földesi Margit történész, újságíró, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem tanára.

A közlés módja nem volt intim. Meghalt. Más is hallotta, én alig. Ki is volt az a Földesi Margit? – fordult hozzám egy hang, és én hirtelen nem tudtam mit mondani. Ki is volt? A hunyorgó tekintet nem tágított, várt volna valami „bennfentes” információt. Ki is volt? Peregtek a másodpercek.

A szerelmem volt. Évtizedekig egy családnak, egy gimnáziumnak, egy egyetemnek, egy városnak, egy nemzetnek gyönyörűséges csillaga. A szépség, a nemesség, a szellem Isten által utolérhetetlenül egységbe, egy káprázatba babonázott megtestesülése. Olyan lány és olyan nő volt, akire minden férfi várt, olyan ember, aki férfit és nőt, gyermeket és aggastyánt is meghódított egyetlen pillanat alatt.

Tanár volt. Olyan tanár, akit tanítványok hada követett szellemében, bátorságában, bájában és keménységében akár a járatlan utakra is. Olyan tanár, akiért rajongtak fiúk és lányok, mert megmutatta nekik az utat: a magyarság, a szabadság, a hitre alapozott bátorság útját, és nemet mondtak a menekülés és megalkuvás trendjeire. Tanár volt a médiában is: kérdezett, mert érdekelte, és állított, mert tudta. S ha szembe kerültek a dolgok: csodák születtek a kamera előtt is, általa.

Leginkább, édesanya volt. Édesanya, aki minden tudással, értékkel, érzelemmel, empátiával felvértezte lányait, és eltűrte azok minden lázadó indulatát. És persze a lányok csak majd most veszik észre, mit kaptak Tőle. És feleség volt, társ, az elrendeltetett sorssal is szembeszálló, életet adó s mindig bízó égitest. Együtt fenn az égbolt szűk határában: a Hold és a Nap. Egy időben: rövid pillanat. Ez volt a mi a harmincöt évünk. Az életünk.

Ki is volt?

Egy elszálló angyal, aki engem vitt magával. Ezt kellett volna mondanom, de komor mozdulattal elhárítottam a tolakodó kérdést.

 

Elszálló angyalElhunyt Földesi Margit történész-újságíró - Hosszú betegség után, ötvennégy éves korában vasárnap...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. január 17.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom