Kultúra

A világkorszakok fordulópontjain a vallások megörökítik a társadalmat megtartó szellemi utat

Schmidt Éva élete, sorsa több szálon kapcsolódik a titkos tudáshoz

A Schmidt Éva Emlék-idő Sámántudás ma című előadás- és vetítéssorozat május 31-én 18 órakor az Ősök ösvényén című film második részének vetítésével folytatódik a Shambala Tibet Központban. Az filmhez kapcsolódóan élőben is elhangzik több medveének, illetve hősének.

A világkorszakok fordulópontjain a vallások megörökítik a társadalmat megtartó szellemi utat
A Sámánmítosz című film vetítése előtt, Halmy György, a film rendezője olyan izgalmas kérdésekre ad választ, mint például, hogy milyen kapcsolata lehet az embernek a hanti vagy a manysi medvekultuszban jelen levő medvéhez
Fotó: Facebook/Halmy György

A most vetítésre kerülő film a tizennyolc részből álló sorozat második része. Állandó, ikonikus közreműködője, szakmai konzultánsa Schmidt Éva keletkutató, nyelvész.

Az ő élete, sorsa több szálon a titkos tudáshoz kapcsolódik, így az Arvisura regegyűjteményhez, világunk-életünk mitikus elemeihez, azaz a mítoszok kialakulásához, a hozzá kapcsolódó sámánléthez, a sámáni beavatás tudásához, a Medvetor rítusához.

„Schmidt Éva szimbolikus életét nem a megszokott módon dolgoztam fel, a szokványos rendezői hozzáálláson túl története olyan mély elemzéseket igényelt, amelyek már a film készítésekor feltűntek nekem, éreztem, hogy mindez egy egész életet követel. Már a kifejezésmódjában volt valami, ami állandó kihívást jelentett nekem.

Elkezdett nagyon összetett gondolatokat, amelyek felkeltik az ember érdeklődését, és amelyeket nagyon sokszor nem fejezett be. Lassan rájöttem arra, miért nem. Ügyesen felkeltette az ember érdeklődését, és mindezt azért tette, hogy az örök törvényszerűségekre rávilágítson. A gondolat folytatását a hallgatóra bízta, és nagyon jól tudta, hogy akiben van talentum, az rájön a titok másik felére is. Ezzel a módszerrel segített nekem, és segíti a nézőket, hogy maguk fedezzék fel az ősi összefüggéseket, a természet rendjét. " - fogalmaz a rendező a május 31-i est kapcsán.

„Mindehhez számomra a tanulás és kitartás mellett leginkább az elmélyülni tudás képessége, valamint a mai sámántörténetek megfejtéséhez a rendezői megközelítésem nyújt nagy segítséget. Sok időmbe került, míg rájöttem, hogy ezt a munkát »tudat alatt« már elkezdtem úgy két évtizede, vagyis Éva halála után néhány évvel” – mondja a sorozat kapcsán.

„A tudós által mondottakat és a hozzá kapcsolódó ősi szakrális tudást, a Medvetor rítusának megértését-bevezetését-elfogadtatását, Évának az Arvisurához való viszonyát és életáldozatát megpróbálom feltárni és szintézisbe hozni, s egyben a hozzá kapcsolódó történéseket az érdeklődőknek »lefordítani«” – folytatja a rendező.

„A vetítés előtt egy felvezető előadásban az aznapi filmben bemutatott téma, témák mélyebb elemzésére vállalkozom. Azon gondolatok lesznek kifejtve, amelyek megjelentek a rendezői koncepcióm kialakításában a filmsorozat készítése során (1982 és 2002 között), illetve azok, melyek már a filmek utóéletének részeként munkáltak tovább bennem” – mondta Halmy György.

A fentiek illusztrálásaként és gondolatébresztésként Schmidt Éva szavait idézte:

„A világkorszakok fordulópontján, amikor már eléggé érződik, hogy a korábbi társadalmi rend és kultúra nem tartható fenn tovább, a vallások titkos tanításai egyszer csak elkezdik megörökíteni, amit addig csak a mester személyesen adhatott át a kiválasztott tanítványának.

Elkezdik kőbe vésni, pergamenre írni, nem törődve avval, hogy avatatlan kézbe jut. A titkok tudóiban minthogyha az a szándék uralkodna, hogy mindenképpen tartsák meg azt a szellemi ösvényt, azt a szellemi utat, amely már előzőleg kitartott egy egész kultúrát, s erőt adott nekik.”

Schmidt Éva nem csak gyűjtéseivel tett azért, hogy a hantik és manysik hősénekei és medveénekei ne felejtődjenek el, hanem abban is segítette őket, hogy megtanuljanak kutatni
Schmidt Éva nem csak gyűjtéseivel tett azért, hogy a hantik és manysik hősénekei és medveénekei ne felejtődjenek el, hanem abban is segítette őket, hogy megtanuljanak kutatni
Fotó: Facebook/ Halmy György

A szervezők kérik, hogy a résztvevők itt jelezzék részvételi szándékukat.

Az Utazás a túlsó világba Schmidt Éva nyomán című könyv a helyszínen megrendelhető.

Közreműködik: Baranyai Rita Veronika előadóművész, Fürjes Kati dobos.

Jegyek az előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Kapcsolódó írásaink