Kultúra

Történelmi jelentőségű Zsolnay-művet árvereznek el

A 1911-es torinói világkiállításra készült a kerámia

Egy elveszettnek hitt Zsolnay-kerámiára, 20. századi magyar festők képeire és az Aranycsapat vendégkönyvére is lehet majd licitálni a Nagyházi Galéria és Aukciósház tavaszi árverésein.

Történelmi jelentőségű Zsolnay-művet árvereznek el
Többek között árverésre bocsátják az 1911-es torinói világkiállításra készült, A bivalyon ülő lány című, Ligeti Miklós által készített kútszobrot is
Fotó: Facebook/Nagyházi Galéria és Aukciósház (képernyőfelvétel)

A május 17. és június 15. között rendezett aukciók kiemelt tételei között szerepel az az 1911-es torinói világkiállításra készült Zsolnay-kerámia, amely méreteit tekintve a magyar piacon az eddigi legnagyobbnak számít – közölte az aukciósház az MTI-vel.

A bivalyon ülő lány című, Ligeti Miklós által készített kútszobor rendkívül különleges, hiszen az alkotó kifejezetten a világkiállításra késztette el azt a Zsolnay gyárban. Feltételezhető, hogy egy olyan műtárgyról van szó, amelyet eddig elveszettnek hittek a kutatók. A kerámia 36 millió forint kikiáltási árról indul.

Az aukciós tételek listáján szerepelnek továbbá Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Kondor Béla vagy Hincz Gyula alkotásai, valamint az Aranycsapat vendégkönyve is, amelyet a fociválogatott tagjai az 1953-as, londoni Wembley Stadionban aratott győzelmük után írtak alá. A Puskás Ferenc vezette magyar csapat az angol futballválogatottal játszotta azt a legendás meccset, amelyet a magyarok 6:3 arányban megnyertek. A mérkőzés utáni ünneplés alkalmával egy vendégkönyvben hagyták aláírásukat, feleségeik kézjegyével együtt. Rajtuk kívül az akkori időszak diplomatáinak és delegáltjainak aláírását is meg lehet találni a könyvben, amelyre 600 ezer forinttól lehet majd licitálni.

A tavaszi aukció mintegy 1500 tétele közt szerepelnek még 15-17. századi reneszánsz és barokk festmények, bronz kisplasztikák és reliefek is.

Az aukciókat megelőző kiállításokon bárki megtekintheti a műtárgyakat május 17-én és 18-án, valamint május 21. és 26. között a Nagyházi Galéria és Aukciósház budapesti kiállítóterében.

Kapcsolódó írásaink

Inka kincsek Budapesten

ĀA Király utcai tárlat a maja és az azték birodalom virágzásán túl bukását is bemutatja – A kiállított tárgyak némelyike 2600 éves – A hiedelemvilágot is megidézik