Kultúra

Így lett a múzeumból mecset

Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2020-ban rendelte el, hogy a Hagia Sophia és a Chora is kapja vissza mecset funkcióját

Mecsetként nyitották meg a hívők előtt Isztambulban az egyik legrégebbi bizánci templom épületét, a Chorát, amely az utóbbi hét évtizedben múzeumként működött.

Így lett a múzeumból mecset
Pap kalauzolja a látogatót a Chora, másnéven Kariye Múzeumban Isztambul Fatih kerületében. Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2020. augusztus 21-én elrendelte, hogy az ókori ortodox templomot, amely mecsetté, majd népszerű isztambuli múzeummá vált, alakítsák vissza muzulmán istentiszteleti hellyé. A mai Isztambul Fatih negyedében található épületet 534-ben, a bizánci korban építették. Miután 1453-ban Isztambul az oszmánok kezébe került, 1511-ben mecsetté alakították át, akárcsak az isztambuli Hagia Sophiát
Fotó: AFP/Bulent Kilic

Recep Tayyip Erdoğan török elnök 2020-ban rendelte el, hogy a Hagia Sophia és a Chora is kapja vissza mecset funkcióját.

A Chora vagy más néven Kariye-templom eredetileg a 4. században épült, de a jelenlegi épület nagy része egy 11. századi templomból származik, amelyet 200 évvel később, egy földrengést követően építettek részben újjá. A chorai Szent Megváltó-templomot, amelyet a 14. században mozaikokkal és freskókkal díszítettek, 1453-ban, Konstantinápoly oszmán kézre kerülése után mecsetté alakították, és mozaikjait, valamint freskóit bevakolták. 1945 után, a Török Köztársaság alapítója, Musztafa Kemal Atatürk rendeletére lett belőle múzeum, akárcsak a Hagia Sophiából.

A Chora felújított épületét hétfőn nyitották meg újra, pénteken megtartották benne az első, minden muszlim férfi számára kötelező péntek déli imát.

A külső helyiségek továbbra is múzeumként működnek, és a látogatók akadálytalanul megtekinthetik a mennyezet híres mozaikjait. Az épületnek abban a részében viszont, ahol a hívek imádkoznak, függönyök takarják el a mozaikokat, a muszlim hagyományoknak megfelelően.

A Hagia Sophia-nagymecsethez hasonlóan a chorai templom is szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Kapcsolódó írásaink