Kultúra

Immerzió – A kraft és az art találkozása

Válogatás a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak reflexióiból az MNB kortárs gyűjteményének műtárgyaira

Játékosság, kísérletezés és innováció. E művészet és design metszéspontjában elhelyezkedő fogalmak köré épül a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB Arts and Culture együttműködésében létrejött Immerzió című kiállítás anyaga. A 2023/2024-es év őszi szemeszterében zajló közös kurzusok keretében a tervezőgrafika, valamint a divat-, textil- és ékszer-kiegészítő tervező szakos hallgatók képzőművészeti ihletésre, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által életre hívott kortárs művészeti gyűjtemény alkotásainak inspirációja mentén alkották meg féléves tervezési projektjeiket.

Immerzió – A kraft és az art találkozása
Az MNB Arts and Culture gyűjteményének műtárgya, Keserü Ilona festménye
Fotó: MNB

„Művészet és design átjárhatósága, egymásra hatása közismert. Más társadalmi szerepet visz a két terület, de tagadhatatlan, hogy a design és a művészet ugyanazzal a kreativitással dolgozik, s a köztük lévő kapcsolódások mindkét területet gazdagítják. A MNB Arts and Culture és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködése új gondolkodási és alkotási módokat táplál egy folyamatosan fejlődő kreatív környezetben” – fogalmazta meg a kiállítás kapcsán dr. Hamvai Kinga, az MNB Arts and Culture vezetője, a kiállítás kurátora.

Az eredményeket bemutató, hallgatói munkákból válogató kiállítás egy-egy MNB-s műalkotás, mint csomópont köré rendeződik. Műfajában interdiszciplináris, a született felvetések műfaji sokaságát jelöli, hogy például Melkovics Tamás modulokból építkező organikusan burjánzó szobrai ruhaobjektek, társasjáték, kézitáska és ékszerkollekció létrejöttét is ihlették. A hallgatók különböző stratégiákat választottak, a legváltozatosabb tervezői praxisokat felvonultatva más-más pozíciókat foglaltak el az idézet, a parafrázis, és a tiszteletadás fogalmai által kijelölt tartományban.

A párbeszéd különböző formái valósultak meg, az „inspirációs műtárgy” és a „reflexió” közötti viszonyban. Néhol azonnal felismerhető, hogy melyik képzőművészeti alkotás indította el a hallgató képzeletét, más esetekben bonyolultabb, áttételesebb a kapcsolódás: egy-egy művész színvilágának, formakészletének és vizuális jegyeinek átirata, például Nemes Márton munkáinak a divat nyelvére való átültetése mellett előfordult, hogy egy-egy alkotó munkamódszerét, technikáját vették át a hallgatók, például a rétegekből való építkezést Szentpétery Ádám esetében. Konceptuálisabb viszonyt jelöl az alkotó egy-egy gyakran idézett, anekdotikussá vált mondatának kiindulópontként való használata és újra értelmezése, mint amilyen a Barabás Zsófi „érzelmi absztrakciója” alapján született vizuális napló, vagy a Major Kamill munkái nyomán felépített saját írásrendszer. Volt olyan hallgató, aki egy művész egy bizonyos munkáját, például Keserü Ilona Labirintusát fordította a játék nyelvére, míg mások művészcsoportokat, sőt magát a gyűjteményt tekintették kiindulópontnak – így jöttek létre a reprezentatív díszalbumok.

„Öröm számunkra, hogy együtt állíthatunk ki, hogy a hallgatói munkák valós párbeszédre kelnek az MNB gyűjteményében szereplő, különböző generációkhoz tartozó művészek alkotásaival. Reményeink szerint ez csak a kezdete egy hosszabb együtt gondolkodásnak, hiszen gyűjteményünk kimeríthetetlen inspirációul szolgálhat az ifjú tervezőknek” – hangsúlyozta dr. Hamvai Kinga.

„Az egyetem gyakorlatorientált művészeti képzésének kiemelt példája az MNB Arts and Culture együttműködéseként létrejött Immerzió c. kiállítás. Az egyetemi évek alatti projektek meghatározzák a
fiatal alkotó-hallgatóink szakmai fejlődését. Felejthetetlen pillanat ez a kiállító hallgatóink számára, hiszen a magyar kortárs művészet kiemelt alkotóival kerülnek párbeszédbe és egy térbe a munkáik. Inspiráció ez mindenki számára és büszkeség oktatóinknak, hallgatóinknak és az egyetem minden dolgozójának” – nyilatkozta Csizmadi Péter DLA, az egyetem Művészeti és Kreatívipari karjának dékánja.

A művek eredetileg az MNB épületeiben vannak kiállítva, de a gyűjtemény kezelőinek szándéka szerint folyamatosan megteremtik az alkalmakat, hogy a nagyközönség is megismerhesse őket.

Az MNB kiállító művészei: Barabás Zsófi, Csató József, Keserü Ilona, Major Kamill, Melkovics Tamás, Nemes Márton, Szentpétery Ádám

Kiállító hallgatók: Anxhela Zenunllari, Bérces Bianka, Bognár Bettina, Boronyák Nóra, Detre Mikolt, Fekete Emese, Gáspár Panna, Godor Fanni, Kiss Laura Virág, Kláben Lili Györgyi, Krutek Jázmin, Lagzi Kata, Laki Sarolta, Lipcsei Gábor, Matus Fanni, Németh Adrienn, Pataki Lili, Pollermann Eszter, Rusvai Laura, Suppan Zoé, Szentgyörgyi Klára Júlia, Tóth Nikolett, Velek Boglárka, Vitos Emese, Wang Jia Yu

Oktató mentorok: Benczúr Emese, Brittnek Andrea, Börcsök Anna, Nagy Fruzsina, Remete Krisztina, Tepes Ferenc, Tóth Tamás

Kurátor: Hamvai Kinga

MNB Arts and Culture:

Az MNB Arts and Culture gondozza a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott művészeti gyűjteményt. Célja a nagyközönség számára széles körben hozzáférhetővé és megismerhetővé, a szakma számára pedig kutathatóvá és feldolgozhatóvá tenni annak anyagát, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren.

A Budapesti Metropolitan Egyetemről

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Magyarország legnagyobb magánegyeteme, ahol két karon, a kommunikáció, üzlet, turizmus, vizuális művészet és kreatív ipar területén folyik a képzés. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű kínálatban, alap- és mesterképzések mellett szakirányú továbbképzések, felnőttképzés és felsőoktatási szakképzés közül választhatnak az érdeklődők. Az egyetem csaknem 7000 hallgatójából mintegy 1000 külföldi, akik a világ több mint 100 országából érkeztek. Öt kontinensen, több mint 200 külföldi oktatási intézménnyel tart fenn partneri kapcsolatot.

A Budapest Metropolitan Egyetem (METU) oktatási innovációi kivívták a világ egyik legrangosabb felsőoktatási szervezetének elismerését. A METU sikeresen teljesítette a QS Stars felsőoktatási minősítési eljárást és az eredmények alapján a Budapesti Metropolitan Egyetem a maximálisan adható 5 csillagos minősítésből 4 csillagos minősítést ért el úgy, hogy a nemzetköziesítés területén a legmagasabb, 5 csillagos értékelést kapott.

Helyszín: METU Galéria
Cím: 1117 Budapest, Infopark sétány 1, I. épület földszint

Megnyitó: 2024.03.27. szerda 18 óra

Megnyitotta:
• Dr. Hamvai Kinga
Művészettörténész, a kiállítás kurátora
MNB Arts and Culture vezetője
• Csizmadi Péter DLA, dékán
Budapesti Metropolitan Egyetem, Művészeti és Kreatívipari Kar
• Dr. Naárné Dr. Tóth Zsuzsanna, oktatási rektorhelyettes
Budapesti Metropolitan Egyetem

Kapcsolódó írásaink