Kultúra

Az énekelt vers üzenete könnyebben eljuthat ahhoz, akinek szól – INTERJÚ

Török Máté szerint a Kossuth- díj nem csupán a Misztrál együttest, hanem a magyar verséneklők és énekmondók közösségét is elismeri

A korábban már Liszt Ferenc díjjal kitüntetett Misztrál együttes tagjai idén átvehették a megosztott Kossuth-díjat. A megzenésített verseket éneklő és népdalfeldolgozásokat játszó együttes 1997-ben jött létre.

Pályájuk elején, több mint húsz éve Nagymaroson Regejáró Misztrál Fesztivált alapítottak, amelyre minden évben meghívják mestereiket, pályatársaikat, és az utánuk következő generáció verséneklőit, énekmondóit és népzenészeit. Számos verslemezt adtak ki, antológiaszerű válogatások mellett egy-egy jelentős magyar költőnek önálló albumot szentelve. Lemezbemutatóikkal, koncertprogramjaikkal bejárták a világot Erdélytől az Egyesült Államokig.

Az ünnepi hosszú hétvégén Török Mátét, az együttes egyik alapító tagját éppen egy Zala megyei koncertje előtt értük el, amelyen Huzella Péterrel lépnek fel.

Az énekelt vers üzenete könnyebben eljuthat ahhoz, akinek szól – INTERJÚ
Török Máté, a Misztrál együttes egyik alapítótagja az Essentia Artis sajtótájékoztatóján Babits Mihály Zsoltár gyermekhangra című versét énekli
Fotó: Török Péter

Az együttes tagjai:

Heigl László - nagybőgő, basszus gitár
Heinczinger Miklós - furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének
Pusztai Gábor - ütőhangszerek
Tóbisz Tinelli Tamás - gitárok, nagybőgő, ének
Török Máté - cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének

Az Országház kupolatermében átvett kitüntetés kapcsán Török Máté, az együttes egyik alapítótagja hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy ezzel a díjjal nem csupán őket, hanem a verséneklők, énekmondók közösségét is újra elismerték.

A Misztrál együttes esetében ezek egyáltalán nem üres szavak, hiszen klubjukban, fesztiváljaikon igyekeznek bemutatni a verséneklés és énekmondás teljes Kárpát-medencei spektrumát, mesterekkel, pályatársakkal, utódokkal. Fontosnak tartják azt is, hogy bátorítsák, ösztönözzék, inspirálják azokat, akik verseket szeretnének énekelni.

Török Máté szerint az énekelt vers olyan dal, amelynek a szövegét költő írta, és verséneklőként együttesével feladatuk. üzenetet átadni a dallal, amely elénekelve talán könnyebben eljut ahhoz, akinek szól.

Hatalmas az együttes repertoárja, nagyon nehéz lenne felsorolni azokat a költőket, akinek a verseit éneklik, így csak néhány név álljon itt: Balassi Bálint, Dsida Jenő, József Attila, Ady Endre, Babits Mihály, Janus Pannonius, Federico Garcia Lorca, Charles Baudelaire, Francoise Villon, Petőfi Sándor, Weöres Sándor, Nagy László, Grandpierre K. Endre, Mécs László...

Annak kapcsán, hogy a most átvett díj mit jelent az alkotók-előadók életében, Török Máté úgy fogalmazott, ez egy közösen elért, fontos állomás az együttes életében, és ehhez méltóan járják tovább a huszonhét éve elindult utat.

Török Máté a zenélésen kívül fotográfusként is alkot. A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának Film- és Fotóművész tagozatának ösztöndíjasaként 2020 és 2023 között huszonhárom verséneklő és énekmondó portréját készítette el szövegben és képben, amelyeket a tavalyi Misztrál-fesztiválon ki is állított. A beszélgetésekből és fotókból formálódott ki a Versénekmondó című kötet, amelyben megismerhetjük a legalább hatvan évet már bejárt utakat Erdélytől Kanadáig.

A kötet beszélgetéseiben a szakmáról is feltett kérdéseket interjúalanyainak. Például, mi a fontosabb, a zene vagy a vers, miképpen simuljon az énekelt szó a dallamhoz. Ellentétes véleményeket is szívesen meghallgatott, és leírt.

A könyv az Országos Széchényi Könyvtár és a Hagyományok háza kiadványaként látott napvilágot és március 23-án mutatják be a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaratermében az Essentia Artis programsorozat keretében, ahol a megszólalók közül jelen lesz Dévai Nagy Kamilla, Vitai Ildikó, Fábri Géza, Huzella Péter, a Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs), Kiss Ferenc, Sebő Ferenc, (Lantos) Szabó István, Tolcsvay Béla és a Misztrál együttes több tagja is.

Ezúttal Török Máté beszélgetőpartnere Csörsz Rumen István lesz.

További információ a kötetről és a bemutatóról.


Kapcsolódó írásaink

A hosszúfurulyán játszott dallam

ĀJuhász Zoltán egy gyimesi lassú magyaros megtalálásáról, mívesen faragott pásztorfurulyáról és arról a tapasztalatáról, hogy a magyar társadalom kisközösségek formájában is újraépíti önmagát