Kultúra

Hagyományőrző reneszánsz szilveszteri mulatság Visegrádon

Lovagi torna, reneszánsz és középkori asztali zene, vásári mókázás várja a közönséget az év utolsó napján

Lovagi tornával, középkori és reneszánsz élőzenével, vásári mókázással várják Visegrádon a szilveszterezőket idén is. A Szent György Lovagrend lovagjai, a régizenét és népzenét játszó Aranyalma Páros korhű programjáért, valamint Pék Dudás Zsuzsi kecskedudás és Dudás Csanád színész vásári bolondozásáért még Németországból és Svédországból is érkeznek vendégek, akik persze a Renaissance Étterem étkeit és a reneszánsz korát idéző enteriőrjét is nagyra értékelik.

Hagyományőrző reneszánsz szilveszteri mulatság Visegrádon
A visegrádi Szent György Lovagrend bajvívói szilveszterkor is bemutatják , hogyan harcoltak a lovagok a XIV. században
Fotó: Facebook/Renaissance Étterem - Restaurant

A Szent György Lovagrendet még Károly Róbert alapította Visegrádon 1326-ban. Régészeti és történelmi kutatások után 1991-ben visegrádiak alapították meg újra. Több tagozata van, ezek közül egyik a katonai hagyományőrző tagozat, amelyhez apródképzés is kapcsolódik. A Visegrádi Palota Játékokon és más alkalmakkor, mint például idén szilveszterkor is, a bajvívók mutatják be, hogy a régi lovagi tornákon hogyan küzdöttek elődeik a király és a királyné kegyeiért. A szilveszteri lovagi torna helyszíne a Salamon-torony lesz.

Visegrádon egyáltalán nem ritka, hogy egy autóból lovagi jelmezbe öltözött férfi száll ki, vagy reneszánsz ruhás hölgy sétál a királyi palota környékén, ahol például Kohári Gabriella régész vezetésével 2013-ban Beatrix királyné napján 12 fogásos korhű király lakomát készítettek régészek és muzeológusok a királyi konyhában.

Pékdudás Zsuzsi kecskedudás és Dudás Csanád színész
Pék Dudás Zsuzsi kecskedudás és Dudás Csanád színész
Fotó: Pék Dudás Zsuzsi

Tudnivaló az is, hogy a visegrádi királyok korában a várnép, vagyis a várban és a palotában szolgálatot teljesítő katonák családjai, valamint a szakácsok, étekfogók, halászok, vadászok, kertészek mind a Duna túlpartján, Nagymaroson éltek. Itt él Pék Dudás Zsuzsi és Dudás Csanád is. Pék Dudás Zsuzsi a középkori zenei fesztiválok rendszeres vendége, Csehországban, Németországban, Szlovákiában is dudált már. A duó gyakran adja elő a Mátyás király bölcsességét dicsérő Az aranyszőrű bárány, illetve A Mátyás király juhásza című meséket, zenével, dalokkal, tréfákkal, interaktív mókázással fűszerezve. Többször fellépett mindkét formáció a Visegrádi Palota Játékokon is.

Az Aranyalma Páros két tagja közül Vaskó Zsolt jazz zenészként a MAKUZ -ból ismert, illetve a Magyar Tekerőzenekarból és a Vágtázó Csodaszarvasból, a másik tag: Gebri Bernadett régizenész, népzenész. Ők két faluval odébb, Verőcén élnek. Mindkét duó zenés-mesés programokkal járja az országot-világot.Nemrég tértek haza a Csallóközből, ahol karácsonyi mesekoncerteket adtak elő, de Írországban, Angliában, Svédországban, Franciaországban, Svájcban, Németországban és Ausztriában, Spanyolországban, Kínában és Tajvanban is koncerteztek már. Tavaly. A talányfejtő lány címmel mesekönyv-lemezt adtak ki, amelyen Galeotti Marzio és Antonio Bonfini krónikáit használták fel, valamint Mátyás királyról szóló mondákat és népmeséket fűztek össze, korabeli muzsikával és népzenével.

Szilveszter este az Aranyalma Páros reneszánsz és középkori dalokat, illetve népdalokat és bordalokat énekel. A népdalok között lesz lánykérő dal, a kánai menyegzőt megörökítő, a Felvidéken, illetve Szeged mellett gyűjtött népdal, valamint óévbúcsúztató és újévköszöntő.Hangszeres zenével is készülnek, a koboz, a furulya fogja megadni a régizene hangulatát. Mint Gebri Bernadett lapunknak elmondta, ő kobzosként már kezdetben sem arra törekedett, hogy csak a moldvai dallamokat játssza, illetve a moldvai népdalokat kísérje, hanem a Bourdon hangszerek zenei logikáját követve elhatározta, hogy másfajta régizenéket és népdalokat is eljátszik a hangszerén, bármit, ami a koboznak kedves, jól esik.

Az Aranyalma páros. Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt reneszánsz és középkori zenét, népzenét játszik szilveszterkor Visegrádon
Az Aranyalma Páros. Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt reneszánsz és középkori zenét, népzenét játszik szilveszterkor Visegrádon
Fotó: Facebook/Aranyalma Páros

(A Bourdon hangszerek közé tartozik például a tekerő, a duda, a koboz, a citera, a flóta. Ezek a vonósbandák elterjedése előtti hangszerek, amelyek hosszú ideig meghatározták az európai zenét.)

Pék Dudás Zsuzsi kecskedudás, Pál Pista bácsi dudás, mesemondó, népdalénekes tanítványa. A régi időkben sokszor az egy szál duda volt a zenekar, a dudás pedig mindenes: zenész, humorista, mesemondó, konferanszié, nótafa és garabonciás egy személyben.

Mint lapunknak elmondta a dudás, olyan alkalmakkor, mint például a manapság is évente megrendezett mohácsi busójárás, látott és tanult olyan hagyományőrző produkciókat, amelyekkel a régi időben elődeink szórakoztatták egymást, illetve Dudás Csanáddal több efféle interaktív bolondozást, mókát maguk is kieszeltek, a hagyomány logikáját követve, és a régiek életörömét, ősderűjét felidézve.

A több éves tapasztalat alapján mégis a dudaszóval felvezetett vásári jóslás maradt a fő szilveszteri program, amelyből bárki megtudhatja például, hogy az általa választott békából megcsókolás után melyik hollywoodi sztár-színész-királyfi válik, illetve ki hova utazik jövőre nyaralni. (Dubaiba, mivel a király bolondja, Csanci, aki átmenetileg Lady Rosettának, a világlátott jósnőnek adja ki magát, mindenkinek ezt jósolja szilveszterkor.)

Zsuzsi szerint az embereket az év utolsó óráiban a jövőjük izgatja a legjobban, méghozzá az a jövő, amiről éjfélig biztosan nem tudnak meg semmi szörnyűt, és a pezsgőpukkanásig gondtalanul kacaghatnak a bolondos jóslatokon.


Kapcsolódó írásaink